POLECAMY
Autor:
Redakcja:
Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marta Stochmiałek, Dolina Literek, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce - oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga ms-fox.pl - Eweliny Podrez-Siama.
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obecnych przede wszystkim w mięsie, serach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.
Ewelina Podrez-Siama od 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i marketerem, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku przygody z ketozą prezentuje swoje starannie dopracowane przepisy na blogu ms-fox.pl.
W niniejszej książce dzieli się z Czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 224 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-8151-252-7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Słowo od Autorki | |
Poznajmy się | |
Dieta ketogeniczna od A do Z | |
Krótka historia diety ketogenicznej | |
Na czym polega fenomen diety ketogenicznej? | |
Piramida żywienia w diecie ketogenicznej | |
Dieta ketogeniczna krok po kroku | |
Okres adaptacji | |
Ketoza | |
Inne warianty diety | |
Gotowanie czas zacząć | |
Czytaj etykiety! | |
Lista zakupów | |
Kilka słów o przyprawach | |
Zamienniki cukru – o poliolach i stewii | |
PRZEPISY | |
ŚNIADANIA | |
Bulletproof Coffee – kawa kuloodporna | |
Na słono | |
Omlet na słono | |
English breakfast | |
Szakszuka | |
Zapiekana feta z pomidorami | |
Grillowane halloumi z salsą pomidorową | |
Zapiekane parówki | |
Jajecznica na maśle z twarożkiem z warzywami | |
Jajecznica we włoskim stylu | |
Cloud bread | |
Chleb ziarnisty | |
Pasta jajeczna | |
Pasta z makreli i twarogu „Awanturka” | |
Pasta z tuńczyka | |
Zapiekane awokado | |
Na słodko | |
Omlet z owocami | |
Musli low carb | |
Naleśniki ketogeniczne | |
Domowa nutella bez cukru | |
Placuszki serowe | |
Pancakes kokosowe z sosem czekoladowo-cynamonowym | |
OBIADY I KOLACJE | |
Mięsa | |
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami | |
Stek z antrykotu | |
Długo pieczona karkówka | |
Golonka pieczona w kapuście kiszonej | |
Ketogeniczny kotlet schabowy | |
Pieczony marynowany kurczak | |
Pałki kurczaka w papryce i pomidorach koktajlowych | |
Burger wołowy | |
Szarpana wieprzowina | |
Souvlaki | |
Ryby | |
Łosoś po grecku | |
Łosoś pieczony ze szpinakiem | |
Pieczony halibut z pomidorami | |
Dorsz w sosie śmietanowo-cytrynowym | |
Zupy | |
Zupa ogórkowa na żeberku | |
Rosół kolagenowy | |
Kwaśnica ze skwarkami | |
Sosy i „makarony” | |
Tagliatelle à la carbonara z makaronem z cukinii | |
Spaghetti bolognese z makaronem z mozzarelli | |
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mascarpone | |
Sałatki | |
Sałatka à la Cezar | |
Gyros | |
Sałatka caprese | |
Sałatka z burratą i awokado | |
Sałatka grecka horiatiki | |
Sałatka brokułowa z jajkiem, kurczakiem i pestkami dyni | |
Rozmaitości | |
Frittata z cukinią i wędzonym serem | |
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym | |
Moussaka | |
Placki z cukinii z twarogiem | |
Smażony ser | |
Pizza na spodzie z kalafiora | |
Pizza serowa z salami | |
DODATKI | |
Sosy | |
Sos koktajlowy | |
Domowy majonez | |
Sos tatarski | |
Sos musztardowo-koperkowy | |
Sos czosnkowy | |
Sos grzybowy z mascarpone (na ciepło) | |
Masło z czosnkiem i koperkiem | |
Surówki | |
Tzatziki | |
Mizeria | |
Ogórki małosolne/kiszone | |
Coleslaw | |
Surówka ze świeżych warzyw | |
Surówka z ogórków kiszonych, pomidora i papryki | |
Fasolka szparagowa z zasmażką | |
Ryż z kalafiora | |
Purée z kalafiora | |
Gotowany kalafior z zasmażką | |
Makaron z dyni – spaghetti squash | |
Przekąski | |
BLT Rolls | |
Krakersy serowe | |
Koreczki | |
Deska serów i wędlin | |
Smalec z boczkiem i cebulką | |
Mozzarella sticks | |
Szparagi grillowane w boczku | |
DESERY I KETOSŁODYCZE | |
Ciasta i ciasteczka | |
Sernik wiedeński | |
Tort „Pavlova” | |
Tort „Wuzetka” | |
Brownie | |
Tarta z owocami | |
Amaretti | |
Ciasteczka chałwowe | |
Ciasteczka orzechowe | |
Kokosanki | |
Musy, kremy i lody | |
Krem straciatella z musem z malin | |
Mus czekoladowy z jeżynami | |
Pudding czekoladowo–kokosowy | |
Lody waniliowe | |
Sorbet truskawkowy | |
Często zadawane pytania | |
Wartościowe źródła i bibliografia | |
Podziękowania | |