Bilety do sklepu. Handel reglamentowany w PRL

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

40,15  55,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

40,1555,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

„Bilety” do sklepu – kartki żywnościowe, bony, bilety towarowe, karty zaopatrzenia czy wkładki zaopatrzeniowe – w XX w. towarzyszyły niemal każdemu pokoleniu Polaków. Po raz pierwszy pojawiły się w czasie I wojny światowej i były używane aż do zakończenia wojny polsko-bolszewickiej. Po raz drugi reglamentacja kartkowa została wprowadzona w czasie II wojny światowej. Tym razem kartki gościły na rynku znacznie dłużej – z krótką przerwą aż do 1953 r. Wreszcie w 1976 r. rozpoczął się kolejny okres reglamentacji artykułów pierwszej potrzeby. Od tego czasu „bilety” były codziennością Polaków aż do upadku komunizmu w 1989 r.
Jakie towary podlegały reglamentacji? Wszystkie, które były deficytowe. W latach powojennych na kartki sprzedawano m.in. chleb, mąkę, kaszę, ziemniaki, warzywa, mięso, masło, cukier, słodycze, mleko, kawę, herbatę, sól, ocet, opał, naftę, zapałki, przyprawy, a nawet pończochy, mydło i środki piorące. W latach 70. pojawiły się bilety towarowe na cukier, ale prawdziwy wysyp kartek nastąpił w 1981 r. Wówczas, żeby kupić w sklepie mięso, masło, olej, kaszę, mąkę, płatki zbożowe, ryż, cukier, czekoladę, cukierki, alkohol czy papierosy, trzeba było mieć specjalną kartkę. „Bilet” potrzebny był też do zakupu proszku do prania, artykułów dla niemowląt, mydła czy benzyny. Lokalnie reglamentacja obejmowała także takie towary, jak ubrania zimowe, obuwie, dywany, artykuły szkolne czy obrączki ślubne. Przydziały były uzależnione od wykonywanej pracy, miejsca zamieszkania, ale także wieku, a czasem nawet wyznania.
Co charakteryzowało kolejne okresy reglamentacji kartkowej? W jakich okolicznościach rządzący sięgali po to narzędzie regulowania rynku? Czemu miało ono służyć? Jakie były przydziały i komu przysługiwały? Czy wprowadzanie reglamentacji przynosiło zamierzony skutek? Jakie były reakcje ludności i konsekwencje społeczne takiej polityki gospodarczej? – na te i inne pytania stara się odpowiedzieć autor.
Książka stanowi pierwsze całościowe naukowe opracowanie tematu sprzedaży kartkowej w PRL. Jest nie tylko doskonałym studium handlu w dobie gospodarki centralnie sterowanej, lecz także opisuje realia życia codziennego w okresie Polski Ludowej. Polecana jako lektura dla studentów historii, politologii, ekonomii oraz kierunków związanych z zarządzaniem kryzysowym. Chętnie sięgną po nią także wszyscy interesujący się XX-wieczną historią Polski.


Liczba stron560
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19724-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    11
    Baza źródłowa    14
    Tezy pracy    18
    Konstrukcja pracy    19
    Podziękowania    20
    Uwagi wprowadzające    22
  Część I: 1944–1961    51
  Rozdział 1 Polska Ludowa: od lipca 1944 do grudnia 1948 r.    53
    Formowanie się systemu    53
    System udoskonalony    70
  Rozdział 2 Okres przejściowy    100
  Rozdział 3 Powrót systemu    105
    Bony mięsno-tłuszczowe    105
    Rozbudowa systemu    119
    Zmierzch systemu    126
  Rozdział 4 Kartki na wojnę, której nie było. Mechanizm reglamentacji artykułów w wypadku sytuacji nadzwyczajnej    135
    W cieniu muru berlińskiego    135
    Korekty systemu    141
  Część II: 1976–1989    151
  Rozdział 5 Rynek wewnętrzny w PRL w latach 70. i 80.    153
    Droga do załamania. Zarys sytuacji gospodarczej PRL w latach 70.    153
    Organizacja handlu wewnętrznego w PRL w latach 70. i 80.    160
  Rozdział 6 Ku rozbudowanemu systemowi    166
    „To nie wstyd – bony, wstyd to kolejki”. Reglamentacja sprzedaży cukru w PRL w latach 70.    166
    Reglamentacja jako pożądane przez społeczeństwo rozwiązanie problemów z równowagą w handlu wewnętrznym w latach 1976–1980    189
  Rozdział 7 System w chaosie, chaos w systemie    202
    Budowa nowego systemu    202
    Narodziny kartkowej codzienności    226
    „Worek z kartkami”    243
    W obliczu głodowych marszów – wymuszona korekta przydziałów    263
    Ku uporządkowanemu systemowi    286
    Prowincjonalne kartki. Reglamentacje regionalne i lokalne    308
  Rozdział 8 System dojrzały    341
    W stanie wojennym    341
    Sprawny mechanizm handlu reglamentowanego?    345
    Wychodzenie z systemu    374
  Rozdział 9 „W celu dostosowania zużycia…”. Reglamentowany handel benzynami w latach 80.    402
    Na drodze do załamania    402
    Załączniki ubezpieczeniowe    414
    Karty benzynowe    424
  Rozdział 10 Ciemna strona kartki. Nadużycia w systemie reglamentacji w latach 1976–1989    440
    Zagadnienia prawne    440
    Nadużycia w rozliczaniu    449
    Wyłudzanie    466
    Fałszowanie    477
    Alternatywny obieg kart zaopatrzenia    488
    Próba podsumowania    491
  Zakończenie    494
    Warto było?    494
    Kto był winny?    498
    Uwagi na przyszłość    501
  Bibliografia    503
  Wykaz ważniejszych skrótów    525
  Indeks nazwisk    530
  Indeks towarów    535
  Summary    542
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia