POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? Jak rozpoznać, kiedy jedzenie staje się szkodliwe i w jaki sposób skutecznie je ograniczyć? Jak osiągnąć sukces w odchudzaniu?
Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim przemysłu spożywczego i przetwórczego sprawił, że mamy do czynienia z nadprodukcją żywności. Głodowanie jest zjawiskiem rzadkim. Żywność jest ogólnie dostępna, ale ma to także swoje zgubne skutki. Przyczynia się do trudności w kontrolowaniu ilości spożywanego pokarmu. co najczęściej powoduje, że człowiek je więcej niż potrzebuje jego organizm, a to prowadzi do nadwagi i otyłości. Choć wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania się, nie zawsze przekłada się ona na podejmowane zachowania jedzeniowe.
Autorka wyjaśnia, jakie czynniki warunkują odżywianie, z czego wynikają preferencje żywieniowe i dlaczego czasem trudno nam utrzymać odpowiednią wagę. Wskazuje błędy w procesie odchudzania oraz ich skutki uboczne - objadanie się, pogorszenie kondycji fizycznej, złe samopoczucie. Wiedza na ten temat umożliwia długofalowe efektywne odchudzanie oraz trwałe wyeliminowanie niekorzystnych nawyków żywieniowych.
Książka zawiera dwa psychologiczne programy odchudzania, porady dietetyczne i scenariusze działań przydatne w codziennej praktyce dietetyków, lekarzy rodzinnych i każdego, kto mierzy się z problemem nadwagi. To lektura przeznaczona dla szerokiego grona osób zainteresowanych problematyką nadmiernego jedzenia i odchudzania się, w tym profesjonalistów (psychologów, terapeutów, lekarzy, dietetyków) udzielających pomocy psychologicznej, dla studentów kierunków psychologii, pedagogiki, socjologii i medycyny, a przede wszystkim dla osób które chcą nie tylko żyć zdrowo, lecz także zadbać o siebie i swoich bliskich.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 320 |
Kategoria | Psychologia ogólna |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-8088-348-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
1. Nadmierne jedzenie – norma czy patologia? | 13 |
1.1. Funkcje jedzenia | 13 |
1.2. Przejawiane zachowania jedzeniowe, czyli co i jak jemy | 18 |
1.3. Wybory żywieniowe | 22 |
1.4. Zaburzenia odżywiania się | 27 |
1.5. Uzależnienie od jedzenia | 35 |
2. Nadwaga i otyłość jako konsekwencje nadmiernego jedzenia | 43 |
2.1. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym | 43 |
2.2. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości | 46 |
2.3. Epidemiologia zjawiska | 61 |
3. Konsekwencje nadwagi i otyłości | 67 |
3.1. Skutki zdrowotne | 67 |
3.2. Skutki społeczne, psychologiczne i socjoekonomiczne | 74 |
4. Czynniki sprzyjające nadmiernemu jedzeniu | 83 |
4.1. Przyczyny biologiczne | 84 |
4.2. Przyczyny społeczno-kulturowe | 97 |
4.3. Przyczyny psychologiczne | 107 |
4.3.1. Psychologiczne teorie powstawania nadwagi i otyłości | 107 |
4.3.2. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji | 111 |
4.3.3. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe | 115 |
4.3.4. Emocje | 119 |
4.3.5. Stres i nieumiejętność radzenia sobie | 434 |
5. Odchudzanie się jako przyczyna nadmiernego jedzenia | 133 |
5.1. Rozpowszechnienie stosowania diet odchudzających i przyczyny odchudzania się | 133 |
5.2. Negatywne skutki stosowania diet odchudzających | 135 |
5.3. Mechanizmy wyjaśniające dlaczego odchudzanie się sprzyja nadmiernemu jedzeniu | 139 |
6. Sposoby redukcji nadwagi | 145 |
6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi i otyłości | 145 |
6.1.1. Dieta | 145 |
6.1.2. Aktywność fizyczna | 149 |
6.1.3. Leczenie nadwagi i otyłości za pomocą środków farmakologicznych | 154 |
6.1.4. Redukcja nadwagi u dzieci i młodzieży | 157 |
6.2. Modyfikacja zachowań – psychologiczne sposoby redukowania nadwagi i otyłości | 159 |
6.2.1. Model społecznego uczenia się | 160 |
6.2.2. Model poznawczo-behawioralny | 162 |
6.2.3. Inne modele zmiany zachowań jedzeniowych | 166 |
6.3. Stosowane formy pomocy | 169 |
6.4. Co należy uwzględnić w interwencjach psychologicznych? | 175 |
7. Programy psychologicznego wspomagania redukcji nadwagi | 185 |
7.1. Założenia | 185 |
7.2. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u dorosłych | 190 |
Wprowadzenie | 190 |
Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości | 192 |
Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli: kiedy, gdzie i dlaczego jem | 200 |
Sesja 3. Jak schudnąć | 208 |
Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu | 220 |
Sesja 5.Jak wytrwać i nie zrezygnować | 226 |
Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź skuteczna | 232 |
Sesja 7. Myśl pozytywnie | 237 |
Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą | 242 |
Sesja 9. Pokonaj stres | 247 |
Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami Zakończenie | 253 |
7.3. Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać nadwadze i otyłości – program dla młodzieży | 258 |
Wprowadzenie | 258 |
Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat | 260 |
Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować właściwe nawyki żywieniowe | 267 |
Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem | 276 |
Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości | 280 |
Warsztat 5. Jak radzić sobie ze stresem | 287 |
Podsumowanie | 296 |
Bibliografia | 297 |
Załącznik 1. Skala Zaabsorbowania Jedzeniem – SZJ | 309 |
Załącznik 2. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem – KZZJ | 313 |
Załącznik 3. Skala Poczucia Osobistego Wpływu na Redukcję Wagi Ciała – SPOW-RN | 317 |
Załącznik 4. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi – SPWS-RN | 319 |
Spis tabel | 321 |