Higiena i sterylizacja w branży beauty

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

56,40  94,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 94,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 56,40 zł  


56,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka omawia aktualne standardy z zachowaniem medycznych procedur higieny i sterylności w miejscu pracy. Została opracowana według najnowszych zaleceń, a także dostosowana do dynamicznie rozwijającego się rynku kosmetologicznego. Zebrano w niej wiedzę i doświadczenie nie tylko kosmetologów, fizjoterapeutów, nauczycieli kosmetyki, ale także inspektorów BHP oraz inspektorów terenowych powiatowych stacji sanitarnych. Jest adresowana do pracodawców, pracowników i studentów branży beauty. Jej lektura powinna być pierwszym krokiem przy rozpoczynani działalności zarówno w pracy stacjonarnej, jak i mobilnej.


Rok wydania2020
Liczba stron168
KategoriaKosmetyka i kosmetologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6018-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. PRZEPISY 9
    1.1. Unia Europejska, USA i Kanada 9
    1.2. Przepisy polskie    10
  2. ŚRODOWISKO PRACY 11
    2.1. Fizjologiczna mikroflora człowieka 11
      2.1.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon  śluzowych 14
    2.2. Drogi zakażeń 15
      2.2.1. Zakażenie rany 19
      2.2.2. Leczenie    20
    2.3. Drobnoustroje 21
      2.3.1. Występowanie i właściwości fizjologiczne 21
      2.3.2. Wirusy, bakterie, priony 25
      2.3.3. Bakterie 33
      2.3.4. Priony 382.4. Wirusowe zapalenie wątroby 43
      2.4.1. Wirusowe zapalenie wątroby  typu C – WZW C (HCV) 43
      2.4.2. Wirusowe zapalenie wątroby  typu B – WZW B (HBV) 48
    2.5. Opryszczka 502.5.1. Zakażenie 51
      2.5.2. Leczenie 56
    2.6. Pasożytnictwo 562.6.1. Chorobotwórczość 59
      2.6.2. Choroby odzwierzęce 60
      2.6.3. Wszawica 60
      2.6.4. Świerzb 64
  3. HIGIENA 69
    3.1. Cele i zadania higieny 69
    3.2. Higiena osobista 70
    3.3. Higiena skóry i włosów 71
    3.4. Higiena oczu i uszu 72
    3.5. Higiena jamy ustnej 72
    3.6. Higiena układu krążenia 73
    3.7. Higiena układu oddechowego 74
    3.8. Higiena kończyn górnych 74
    3.9. Higiena kończyn dolnych 76
    3.10. Higiena snu i wypoczynku 77
    3.11. Higiena ubioru 78
    3.12. Skutki nieodpowiedniej higieny  79
    3.13. Nadmierna higiena osobista 79
    3.14. Plan higieny zakładu pracy 79
    3.15. Postępowanie z odpadami po zabiegu 81
    3.16. Książka procedur i instrukcji higienicznych 85
    3.17. Higiena pomieszczeń 87
    3.18. Higiena pracy terapeuty 89
    3.19. Higiena gabinetu i stanowiska 90
  4. BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY (BHP) ORAZ OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA (PPOŻ.) 99
    4.1. Badania lekarskie a badania sanitarno- -epidemiologiczne 99
    4.2. Identyfikacja i ocena zagrożeń 100
    4.3. Środki ochrony zbiorowej 103
    4.4. Środki ochrony indywidualnej pracownika  i klienta 105
    4.5. Środki organizacyjne i higieniczne 105
    4.6. Ochrona przeciwpożarowa 106
    4.7. Pierwsza pomoc 107
    4.8. Ubezpieczenia i odpowiedzialność cywilna (OC) 108
    4.9. Pralnia 1084.10. Odbiór i kontrole inspekcji sanitarnej 109
  5. ZABIEGI PIELĘGNACYJNE, UPIĘKSZAJĄCE, REGENERUJĄCE I MODYFIKUJĄCE TWARZ I CIAŁO 113
    5.1. Zabiegi kosmetyczne i kosmetologiczne 114
      5.1.1. Zabiegi pielęgnacyjne twarzy i ciała 114
      5.1.2. Zabiegi aparaturowe 114
      5.1.3. Zabiegi na dłonie 118
      5.1.4. Zabiegi na stopy 120
      5.1.5. Wizaż i makijaż 122
      5.1.6. Zabiegi z odnowy i spa 123
      5.1.7. Stylizacja rzęs 126
    5.2. Zabiegi tatuażu oraz usuwania tatuażu,  makijaż permanentny 128
    5.3. Zabiegi przekłuwania i modyfikacji twarzy i ciała 128
    5.4. Zabiegi fryzjerskie i barberskie 131
  6. DEZYNFEKCJA I STERYLIZACJA 133
    6.1. Ciąg technologiczny 135
    6.2. Dezynfekcja i mycie 137
    6.3. Płyny do dezynfekcji i zastosowanie 138
      6.3.1. Zasady przygotowywania roztworu  do dezynfekcji narzędzi 140
      6.3.2. Etapy dezynfekcji 141
    6.4. Konserwacja 142
    6.5. Pakowanie 143
    6.6. Opisywanie 143
    6.7. Sterylizacja 144
      6.7.1. Rodzaje sterylizacji 144
    6.8. Kontrola, parametry i wskaźniki 145
    6.9. Zwolnienie wsadu 147
    6.10. Dokumentacja 147
    6.11. Przechowywanie 150
    6.12. Zmiany na narzędziach 150
      6.12.1. Naloty 150
      6.12.2. Korozja 152
  7. BŁĘDY HIGIENICZNE 157
    7.1. Błędy w procesach mycia i dezynfekcji narzędzi 158
    7.2. Błędy w procesach sterylizacji narzędzi 159
    7.3. Błędy w procesach przechowywania narzędzi 159
  Piśmiennictwo 160
  Skorowidz 164
RozwińZwiń