W kuchni jak na wojnie

Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

1 ocena

Format:

epub, mobi

RODZAJ DOSTĘPU

42,83  64,90

Format: epub, mobi

Cena początkowa: 64,90 zł (-34%)

Najniższa cena z 30 dni: 42,83 zł  


42,83

w tym VAT

Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka


Rok wydania2015
Liczba stron266
KategoriaAntropologia kulturowa
WydawcaDom Wydawniczy PWN Sp. z o.o.
ISBN-13978-83-7705-949-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Konieczność i ochota    11
  Czasy pokoju i czasy wojenne    51
  Zmiany    103
  Wielcy kucharze, sławni smakosze    143
  Kuchnia inspirująca sztukę, sztuka inspirująca kuchnię    217
  Przepisy kulinarne    235
  Materiały bibliograficzne    245
  Przypisy    253
RozwińZwiń