POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 680 |
Kategoria | Historia obyczajowa |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-7969-780-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i...
do koszyka
Dietetyka kliniczna
do koszyka
Dietetyka. Kompendium
do koszyka
Dietetyka skóry
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u...
do koszyka
Spis treści
Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko | 10 |
Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 14 |
Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 36 |
1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak | 36 |
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós) | 54 |
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 54 |
2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak | 65 |
2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko | 126 |
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak | 197 |
3. Pszenica samopsza (tífe) | 252 |
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko | 252 |
3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko | 255 |
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak | 267 |
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 272 |
4. Pszenica płaskurka (dzeiá) | 275 |
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko | 275 |
4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak | 283 |
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 288 |
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko | 295 |
5. Orkisz (ólyra) | 301 |
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak | 301 |
5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko | 307 |
5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak | 313 |
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak | 318 |
Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 320 |
1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak | 320 |
2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka | 337 |
3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak | 347 |
4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka | 375 |
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 412 |
Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 448 |
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak | 448 |
2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko | 457 |
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 468 |
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka | 479 |
Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 494 |
1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak | 494 |
2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 504 |
3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka | 511 |
4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko | 520 |
Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 524 |
1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak | 524 |
2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko | 533 |
3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka | 540 |
4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 546 |
Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 560 |
1. Żyto. Wiadomości ogólne | 560 |
2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta | 562 |
Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 566 |
Słowniczek prozopograficzny | 578 |
Słowniczek terminów greckich | 600 |
Wykaz skrótów | 614 |
Bibliografia | 618 |
Źródła | 618 |
Opracowania | 627 |
Summary | 652 |
Indeks osób | 666 |
Indeks nazw geograficznych i etnicznych | 674 |