Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

169,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

169,00

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.


W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.


Rok wydania2021
Liczba stron720
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6537-4
Numer wydania5
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

PayPo - Promocja!

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów xxi
  1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii    1
    1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce     3
    1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie    11
      1.2.1. Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii    11
        1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE)    12
        1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii    16
        1.2.1.3. Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE)     17
      1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu     20
      1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie     21
      1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa    27
    1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu    29
      1.3.1. Wstęp     29
      1.3.2. Węglowodany    30
        1.3.2.1. Budowa i podział    30
        1.3.2.2. Cukry proste – monosacharydy     31
        1.3.2.3. Węglowodany złożone    38
        1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych    45
        1.3.2.5. Trawienie i wchłanianie węglowodanów    46
        1.3.2.6. Metabolizm węglowodanów     48
        1.3.2.7. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych    54
        1.3.2.8. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych    57
        1.3.2.9. Zapotrzebowanie na węglowodany     57
      1.3.3. Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe    59
      1.3.4. Tłuszcze     65
        1.3.4.1. Budowa i podział tłuszczów    65
        1.3.4.2. Tłuszcze właściwe    65
        1.3.4.3. Woski    78
        1.3.4.4. Tłuszcze złożone     78
        1.3.4.5. Sterole    85
        1.3.4.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka    87
        1.3.4.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów    88
        1.3.4.8. Metabolizm tłuszczów    89
        1.3.4.9. Tłuszcze pożywienia    91
        1.3.4.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze     93
      1.3.5. Białka    95
        1.3.5.1. Budowa białek    95
        1.3.5.2. Podział i charakterystyka białek    103
        1.3.5.3. Struktura białek    106
        1.3.5.4. Właściwości białek    108
        1.3.5.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka    109
        1.3.5.6. Trawienie i przyswajanie białek    111
        1.3.5.7. Metabolizm białek    113
        1.3.5.8. Biosynteza białek    116
        1.3.5.9. Źródła białek    119
        1.3.5.10. Wartość odżywcza białek    119
        1.3.5.11. Zapotrzebowanie na białko    125
      1.3.6. Witaminy    126
        1.3.6.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     131
        1.3.6.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    150
      1.3.7. Składniki mineralne     162
        1.3.7.1. Makropierwiastki    164
        1.3.7.2. Mikropierwiastki    175
    1.4. Normy żywienia i wyżywienia    186
      1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia    186
      1.4.2. Podział produktów spożywczych    191
      1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych     192
      1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej    198
      1.4.5. Produkty zamienne     198
    1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności     201
      1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych    201
      1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej    203
      1.5.3. Metody oceny jadłospisów     205
      1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności     208
      1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa    224
    1.6. Żywność funkcjonalna    231
      1.6.1. Probiotyki i prebiotyki    233
      1.6.2. Synbiotyki     236
    1.7. Żywność genetycznie modyfi kowana    237
    1.8. Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka    242
    1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa    244
    1.10. Edukacja żywieniowa    250
  2. Klasyfikacja i charakterystyka diet 255
    2.1. Podstawy klasyfi kacji diet    257
    2.2. Dieta podstawowa    260
    2.3. Dieta bogatoresztkowa    269
    2.4. Dieta łatwo strawna    275
    2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu    282
    2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    288
    2.7. Dieta o zmienionej konsystencji    294
      2.7.1. Dieta papkowata    294
      2.7.2. Dieta płynna     298
      2.7.3. Dieta płynna wzmocniona    299
      2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę    302
      2.7.5. Dieta kleikowa     317
    2.8. Dieta ubogoenergetyczna    319
    2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych    330
    2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa    340
    2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów    345
    2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa     364
    2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia    370
    2.14. Dieta wegetariańska     371
    2.15. Dieta śródziemnomorska    377
    2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia    380
    2.17. Dieta dla planety    385
    2.18. Suplementy diety    387
  3. Żywienie w wybranych chorobach    391
    3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego    393
      3.1.1. Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku    393
      3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka    398
      3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy     403
      3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego    406
      3.1.5. Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie    424
        3.1.5.1. Najczęstsze choroby wątroby    424
        3.1.5.2. Żywienie w chorobach wątroby     428
      3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych    439
      3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej    440
      3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis)    442
    3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych    448
    3.3. Leczenie żywieniowe    452
      3.3.1. Ocena stanu odżywienia    452
      3.3.2. Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym    455
        3.3.2.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe     455
        3.3.2.2 Żywienie pozajelitowe    466
    3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego    472
      3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych    472
      3.4.2. Niewydolność nerek     477
      3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek    517
      3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych     519
    3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych     527
      3.5.1. Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe    527
      3.5.2. Otyłość     550
      3.5.3. Wychudzenie i niedożywienie    563
      3.5.4. Dna moczanowa     566
      3.5.5. Hiperlipidemie     569
    3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia    576
      3.6.1. Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia    576
      3.6.2. Nadciśnienie tętnicze    578
      3.6.3. Choroba niedokrwienna serca    581
      3.6.4. Zawał mięśnia sercowego    583
      3.6.5. Miażdżyca    585
      3.6.6. Profi laktyka chorób układu krążenia    587
    3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych     591
      3.7.1. Udar mózgu    591
      3.7.2. Choroba Parkinsona    596
    3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych    602
    3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych     610
      3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella    611
      3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową    613
      3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową    614
      3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych    615
    3.10. Mikrobiota jelitowa    617
    3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto    623
  4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych    631
    4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego    633
    4.2. Żywienie niemowląt     644
      4.2.1. Karmienie pokarmem matki     649
      4.2.2. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających    654
      4.2.3. Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym    657
      4.2.4. Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt    660
    4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową    678
      4.3.1. Żywienie wcześniaków    678
      4.3.2. Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną    683
    4.4. Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe    687
    4.5. Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym    689
    4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia    693
    4.7 Żywienie w zaparciu    695
    4.8 Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka    699
    4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna    715
    4.10. Żywienie w mukowiscydozie     728
    4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej    733
    4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych    735
    4.13. Żywienie w fenyloketonurii    748
    4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych    769
    4.15. Żywienie w krzywicy    771
    4.16. Żywienie w tężyczce    774
    4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego    777
    4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)    798
    4.19. Żywienie w chorobach wątroby    806
      4.19.1. Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności)    806
        4.19.1.1. Wirusowe zapalenie wątroby    806
      4.19.2. Przewlekłe choroby wątroby    809
    4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki    813
    4.21. Żywienie w zespole nerczycowym    818
    4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej    822
    4.23. Żywienie w niedokrwistości    824
    4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką    828
    4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej)     834
    4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych    847
    4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci    850
    4.28. Żywienie w oparzeniach    857
    4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna    866
  Piśmiennictwo    873
  Skorowidz    879
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia