Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741

Działalność gospodarcza książąt Czartoryskich w księstwie klewańskim w latach 1701-1741

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

10,75

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Pierwsza połowa XVIII w. w historii Polski uważana jest powszechnie za czas upadku gospodarczego. Natomiast druga połowa tego stulecia to okres zjawisk kryzysowych w ustroju feudalnym i występowania pierwszych oznak nadchodzącej nowej epoki - kapitalizmu. Opracowania dotyczące pierwszej połowy XVIII w. stanowią niewielki odsetek całości prac poświęconych powyższym zagadnieniom. Większość z nich dotyczy drugiej połowy tego stulecia i powstała w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w. jako wynik pracy zespołów badawczych Polskiej Akademii Nauk, które zajęły się dokładną analizą ekonomicznych i społecznych przemian tego okresu oraz opracowaniem historii walki klasowej na szeroko pojętym tle gospodarczym. Przy czym główny nacisk położony został na Wielkopolskę, Polskę centralną, zaś w mniejszym stopniu na Małopolskę, Pomorze i Pogórze.
Od tamtej pory historia gospodarcza nie cieszy się zbyt wielkim zainteresowaniem współczesnych badaczy, wśród których panuje przekonanie, że w kwestii zagadnień ustroju folwarczno-pańszczyźnianego wszystko już zostało powiedziane. Konieczność przebadania znacznej ilości materiału źródłowego, pracochłonność jego opracowania, a czasem poważne w nim luki skutecznie do tego typu przedsięwzięć zniechęcają. Z tego też powodu zagadnienia ustroju folwarczno-pańszczyźnianego w pierwszej połowie XVIII w. zbadane są w sposób nierównomierny, utrudniający dokonywanie dostatecznie utrwalonych ujęć systematycznych - szczególnie na słabo dotąd zbadanym pod względem przemian agrarnych terytorium Wołynia. Dlatego
celem tej pracy jest ukazanie przez pryzmat jednego kompleksu dóbr odrębności rozwojowych, wynikających ze specyfiki własności ziemskiej tego terenu.
(Ze Wstępu)


Liczba stron246
WydawcaWydawnictwo Naukowe Akademii Pomorskiej w Słupsku
ISBN-13978-83-7467-183-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WSTĘP     5
  
  ROZDZIAŁ I
  CHARAKTERYSTYKA KSIĘSTWA KLEWAŃSKIEGO     11
  1. Położenie dóbr – charakterystyka fizjograficzna     11
  1.1. Gleby     14
  1.2. Klimat     15
  2. Historia księstwa i jego właścicieli     17
  3. Podział administracyjny     37
  4. Stan zaludnienia     40
  
  ROZDZIAŁ II
  ORGANIZACJA KSIĘSTWA KLEWAŃSKIEGO     43
  1. Administracja księstwa i jej uposażenie     43
  1.1. Administracja folwarczna i jej uposażenie     50
  2. Organizacja pracy     54
  3. Kategorie ludności poddanej i jej powinności     57
  3.1. Kategorie ludności wiejskiej     58
  3.2. Powinności ludności wiejskiej     67
  3.3. Kategorie ludności miejskiej     70
  3.4. Powinności ludności miejskiej     77
  
  ROZDZIAŁ III
  PRODUKCJA ROŚLINNA     81
  1. Produkcja zbożowa     81
  1.1. Przygotowanie roli pod uprawę     81
  1.2. Siewy     82
  1.3. Żniwa     86
  1.4. Plony     87
  1.5. Przechowywanie zboża     92
  2. Ogrody     95
  3. Sady     99
  4. Łąki     101
  
  ROZDZIAŁ IV
  PRODUKCJA ZWIERZĘCA     103
  1. Stan budynków inwentarskich     104
  2. Poziom techniczny hodowli     107
  3. Hodowla bydła     108
  3.1. Struktura i wielkość hodowli     110
  4. Hodowla trzody chlewnej     120
  4.1. Struktura i wielkość hodowli     121
  5. Hodowla owiec     129
  5.1. Struktura i wielkość hodowli     129
  6. Hodowla drobiu     134
  6.1. Struktura i wielkość hodowli     136
  
  ROZDZIAŁ V
  GOSPODARKA LEŚNA, RYBNA I PSZCZELARSTWO     141
  1. Gospodarka leśna     141
  1.1. Organizacja zarządzania i służba leśna     142
  1.2. Eksploatacja     146
  2. Bartnictwo     151
  3. Gospodarka rybna     152
  3.1. Hodowla stawowa     152
  3.2. Hodowane gatunki – zarybianie     154
  3.3. Spust stawu     155
  4. Pszczelarstwo     158
  4.1. Zarząd nad pszczelarstwem     159
  4.2. Liczba pasiek i uli     160
  4.3. Wybieranie oraz sprzedaż miodu i wosku     163
  
  ROZDZIAŁ VI
  PRZEMYSŁ DWORSKI     169
  1. Gorzelnie     170
  2. Browary i sycenie miodu     175
  3. Karczmy     177
  4. Młyny i folusze     182
  5. Cegielnie i wapielnie     186
  ROZDZIAŁ VII
  STOSUNKI RYNKOWE     191
  1. Wymiana handlowa z Gdańskiem     191
  1.1. Organizacja spławu     192
  1.2. Eksport produktów do Gdańska     200
  1.3. Import towarów z Gdańska     204
  1.4. Koszty spławu     207
  2. Kontakty handlowe różne     208
  3. Handel w obrębie księstwa     210
  4. Dochody i wydatki (wielkość i struktura)     211
  
  ZAKOŃCZENIE     216
  SUMMARY     234
  BIBLIOGRAFIA     236
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia