Domowe kiszonki, które leczą

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

39,99  49,99

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 49,99 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 39,99 zł  


39,99

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.


Rok wydania2023
Liczba stron224
KategoriaPoradniki
WydawcaRM
ISBN-13978-83-8151-244-2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorek
  
  Fermentacja i kiszenie
  
  Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie
  
  Dobroczynne właściwości kiszonek
  
  Kiszonki – 12 zalet
  
  Probiotyki
  
  Prebiotyki
  
  Synbiotyki
  
  Mikrobiota
  
  Nie każdy może jeść kiszonki
  
  Kiszenie czas zacząć!
  
  Idealna zalewa
  
  Warunki beztlenowe
  
  Startery i pożywki
  
  Odpowiednie warunki otoczenia
  
  Kiedy coś poszło nie tak…
  
  Kiedy kiszonka jest gotowa?
  
  Sprzęty przydatne w kuchni
  
  PRZEPISY
  
  Burak ćwikłowy i botwinka
  
  Zakwas z buraków
  
  Kiszona botwinka
  
  Chłodnik z kiszonej botwinki z ogórkiem i koperkiem
  
  Zupa z kiszonej botwinki
  
  Koktajl z kiszonych buraków
  
  Cebula
  
  Cebulki kiszone
  
  Czerwona kiszona cebula w plastrach
  
  Tatar wołowy z kiszoną cebulą i ogórkiem
  
  Cukinia
  
  Minicukinie małosolne
  
  Kiszona cukinia – makaron
  
  Sałatka lunchowa z kiszonej cukinii, pomidorów i kurczaka
  
  Zupa krem z kiszonej cukinii
  
  Cytryna
  
  Kiszone cytryny
  
  Dip jogurtowo-ziołowy
  
  Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami
  
  Dynia
  
  Kiszona dynia
  
  Sałatka z kiszoną dynią
  
  Kasza z kiszoną dynią i szpinakiem
  
  Fasolka szparagowa i szparagi
  
  Kiszona fasolka szparagowa
  
  Szparagi małosolne – główki
  
  Omlet z awokado i kiszonymi szparagami
  
  Jabłka
  
  Kiszone jabłka
  
  Surówka z kiszonych jabłek
  
  Zupa krem z kiszonych jabłek
  
  Kalafior
  
  Kiszony kalafior
  
  Kiszony kalafior z buraczkami
  
  Sałatka z kiszonego kalafiora i jajka
  
  Kapusta
  
  Kiszona kapusta
  
  Kiszona kapusta z chili i ananasem
  
  Zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami
  
  Kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty
  
  Placuszki z kiszonej kapusty
  
  Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
  
  Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami
  
  Smażone rollsy z kiszoną kapustą
  
  Gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w liście kiszonej kapusty
  
  Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonej kapusty
  
  Koktajl z kiszonej kapusty
  
  Koktajl z soku z kiszonej kapusty
  
  Koktajl z soku z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej
  
  Kapusta kiszona w całości
  
  Zupa krem z kiszonej kapusty
  
  Kapusta czerwona
  
  Kiszona czerwona kapusta ze śliwkami
  
  Surówka z czerwonej kiszonej kapusty
  
  Zasmażana kiszona czerwona kapusta
  
  Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków
  
  Kapusta pekińska
  
  Kimchi – koreańska kiszonka
  
  Zupa kimchi
  
  Placki kimchi
  
  Pierożki z kimchi
  
  Sos do pierożków z kimchi
  
  Marchew
  
  Kiszona marchew
  
  Marchew kiszona na słodko – wstążki
  
  Surówka z kiszonej marchwi
  
  Kanapki z awokado i kiszoną marchewką
  
  Spring rollsy z kiszoną marchewką i rzodkiewką
  
  Ogórek
  
  Ogórki małosolne
  
  Ogórki kiszone
  
  Zupa ogórkowa
  
  Wegańska zupa ogórkowa z soczewicą
  
  Zupa krem ogórkowo-szpinakowa
  
  Papryka
  
  Papryka kiszona
  
  Leczo wegańskie z kiszoną papryką
  
  Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej papryki
  
  Pomidory
  
  Kiszone pomidory
  
  Kiszone pomidorki koktajlowe
  
  Krem z kiszonych pomidorów
  
  Makaron z sosem z kiszonych pomidorów
  
  Makaron z łososiem i kiszonymi pomidorami
  
  Sałatka z kiszonych pomidorów
  
  Koktajl z kiszonych pomidorów
  
  Rzodkiewka
  
  Rzodkiewki kiszone
  
  Chłodnik z kiszonych rzodkiewek
  
  Burger wołowy z kiszonkami
  
  Sałatka z młodymi ziemniakami, kiszonymi rzodkiewkami i serem
  
  Biała rzodkiew
  
  Kiszona biała rzodkiew
  
  Kolorowa miska rozmaitości
  
  Seler korzeniowy
  
  Kiszony seler z kurkumą
  
  Śliwki
  
  Kiszone śliwki
  
  Miks kolorowych warzyw
  
  Miks kolorowych warzyw
  
  O Autorkach
RozwińZwiń