Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen

-15%

Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen

170 łatwych przepisów

1 opinia

Wydawca:

Esprit

Format:

epub, mobi

RODZAJ DOSTĘPU

24,57  28,90

Format: epub, mobi

Cena początkowa: 28,90 zł (-15%)

Najniższa cena z 30 dni: 24,57 zł  


24,57

w tym VAT

Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami


i nie trać czasu w kuchni!


Święta Hildegarda z Bingen – doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka – jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie.


Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis.


Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę.


MARIE-FRANCE DELPECH – z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen.


Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę – naukę, która wciąż budzi zainteresowanie”. W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne!


FRAGMENT


Panisse


250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy


sól ziołowa św. Hildegardy


3 łyżki curry


olej słonecznikowy


1 l wody


Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.


Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia.


Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.


Rok wydania2023
Liczba stron208
KategoriaReligioznawstwo
WydawcaEsprit
TłumaczenieAdriana Celińska
ISBN-13978-83-67925-05-1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje