Interakcje leków z żywnością

3 oceny

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

71,40  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 119,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 71,40 zł  


71,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się, że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie. Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem – zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”


Rok wydania2023
Liczba stron240
KategoriaFarmakologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23134-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WPROWADZENIE     1
  DEFINICJA I ETAPY LOSU LEKU W ORGANIZMIE, CZYLI INTERAKCJE W FAZIE FARMAKOKINETYCZNEJ     5
    1.1. Uwalnianie – interakcje     5
    1.2. Wchłanianie – interakcje     6
    1.3. Dystrybucja – interakcje     9
    1.4. Metabolizm – interakcje     9
    1.5. Wydalanie – interakcje     11
  WPŁYW POŻYWIENIA NA METABOLIZM WYBRANYCH GRUP LEKÓW     13
    2.1. Leki stosowane w chorobach ośrodkowego układu nerwowego     13
    2.2. Leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego     48
    2.3. Antagoniści receptora angiotensynowego AT1     53
    2.4. Glikozydy nasercowe     54
    2.5. Antagoniści kanałów wapniowych     54
    2.6. Leki przeciwzakrzepowe     56
    2.7. Leki hipolipemizujące     59
    2.8. Leki moczopędne     61
    2.9. Leki przeciwpłytkowe     65
    2.10. Niesteroidowe leki przeciwzapalne     68
    2.11. Leki stosowane w chorobach układu oddechowego     68
    2.12. Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego     74
    2.13. Leki stosowane w chorobach układu moczowo-płciowego     87
    2.14. Leki stosowane w cukrzycy     92
    2.15. Leki hormonalne     98
    2.16. Glikokortykosteroidy     105
    2.17. Antybiotyki i leki przeciwbakteryjne     109
    2.18. Leki przeciwko wirusom i retrowirusom     123
    2.19. Leki przeciwgrzybicze     131
    2.20. Leki przeciwpasożytnicze     135
    2.21. Leki stosowane w bólu i stanach zapalnych     137
    2.22. Leki przeciwnowotworowe     144
    2.23. Leki immunosupresyjne     154
    2.24. Leki stosowane w osteoporozie     157
    2.25. Leki przeciwhistaminowe     161
    2.26. Witaminy i minerały     169
    2.27. Interakcje leków roślinnych i suplementów diety z lekami     177
    2.28. Składniki pokarmowe wpływające na metabolizm leków     182
    2.29. Interakcje leków z alkoholem     183
    2.30. Interakcje leków związane z wpływem na białka OATP     188
    2.31. Wpływ składników pokarmowych i leków pochodzenia naturalnego na działanie izoenzymów cytochromu P450     189
  Piśmiennictwo     191
  Skorowidz     231
RozwińZwiń