Mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Standardy postępowania i zalecenia dla farmaceutów

Mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Standardy postępowania i zalecenia dla farmaceutów

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

11,55

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jest to zbiór standardów rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego i Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne. Zawiera opisy procedur przygotowywania i warunków przechowywania składników leku oraz leku gotowego do podania. Książka przeznaczona jest dla farmaceutów zatrudnionych w aptekach szpitalnych i studentów farmacji (kierunek apteczny).


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2003-511-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    5
  
  1. Żywienie pozajelitowe     9
  
  1.1. Metody żywienia pozajelitowego     12
  1.2. Substraty żywienia pozajelitowego     14
  1.2.1. Preparaty podstawowe     14
  1.2.2. Preparaty "półgotowe"     18
  1.2.3. Preparaty "gotowe do użycia"     20
  1.3. Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem metody jednego pojemnika     22
  
  2. Mieszaniny do żywienia pozajelitowego     26
  
  2.1. Warunki przygotowywania - aseptyka pracy    26
  2.1.1. Pomieszczenia     27
  2.1.1.1. Czystość powietrza     29
  2.1.1.2. Kontrola przestrzeni pracy    32
  2.1.1.3. Przygotowywanie miejsca pracy     35
  2.1.2. Personel     36
  2.1.2.1. Skład osobowy pracowni żywienia pozajelitowego     38
  2.1.3. Zalecenia     39
  2.1.4. Projekty pracowni żywienia pozajelitowego     39
  2.2. Niezgodności w mieszaninach odżywczych    43
  2.2.1. Wytracanie osadu     43
  2.2.2. Inaktywacja substancji leczniczych     46
  2.2.3. Rozkład emulsji tłuszczowej     47
  2.2.4. Zalecenia     50
  2.3. Podawanie leków w mieszaninach All-in-One    50
  2.4. Zanieczyszczenia nierozpuszczalne     52
  
  3. Przygotowywanie mieszanin odżywczych     55
  
  3.1. Czynności przygotowawcze     55
  3.2. Przebieg pracy     59
  3.3. Metody napełniania worków     60
  3.4. Kontrola jakościowa     61
  3.5. Przechowywanie     62
  3.6. Trwałość mieszanin odżywczych     62
  3.6.1. Metody badania stabilności     63
  3.7. Niezbędne środki ostrożności     65
  
  4. Podsumowanie     67
  
  5. Procedury     68
  
  5.1. Procedura przygotowania miejsca pracy     69
  5.1.1. Zabiegi wykonywane codziennie przed przystąpieniem do pracy     69
  5.1.2. Zabiegi wykonywane codziennie po pracy     69
  5.1.3. Zabiegi wykonywane dodatkowo raz w miesiącu     70
  5.2. Procedura przygotowania preparatów I     70
  5.3. Procedura przygotowania preparatów II     71
  5.4. Procedura przygotowania pracowników     72
  5.5. Procedura sporządzania mieszanin All-in-One     73
  5.5.1. Czynności wstępne     73
  5.5.2. Uwagi ogólne     73
  5.6. Procedura sporządzania mieszanin metoda grawitacyjna     74
  5.7. Procedura dostrzykiwania preparatów     78
  5.8. Procedura sporządzania mieszanin w workach gotowych dwukomorowych i trójkomorowych     80
  
  6. Mieszaniny pediatryczne     81
  
  6.1. Procedura wykonania mieszaniny All-in-One za pomocą biurety     82
  
  7. Definicje i określenia     86
  
  Piśmiennictwo     90
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia