Mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Standardy postępowania i zalecenia dla farmaceutów

-20%

Mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Standardy postępowania i zalecenia dla farmaceutów

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

8,4010,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jest to zbiór standardów rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego i Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne. Zawiera opisy procedur przygotowywania i warunków przechowywania składników leku oraz leku gotowego do podania. Książka przeznaczona jest dla farmaceutów zatrudnionych w aptekach szpitalnych i studentów farmacji (kierunek apteczny).


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2003-511-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    5
  1. Żywienie pozajelitowe    9
  1.1. Metody żywienia pozajelitowego    12
  1.2. Substraty żywienia pozajelitowego    14
  1.2.1. Preparaty podstawowe    14
  1.2.2. Preparaty "półgotowe"    18
  1.2.3. Preparaty "gotowe do użycia"    20
  1.3. Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem metody jednego pojemnika    22
  2. Mieszaniny do żywienia pozajelitowego    26
  2.1. Warunki przygotowywania - aseptyka pracy    26
  2.1.1. Pomieszczenia    27
  2.1.1.1. Czystość powietrza    29
  2.1.1.2. Kontrola przestrzeni pracy    32
  2.1.1.3. Przygotowywanie miejsca pracy    35
  2.1.2. Personel    36
  2.1.2.1. Skład osobowy pracowni żywienia pozajelitowego    38
  2.1.3. Zalecenia    39
  2.1.4. Projekty pracowni żywienia pozajelitowego    39
  2.2. Niezgodności w mieszaninach odżywczych    43
  2.2.1. Wytracanie osadu    43
  2.2.2. Inaktywacja substancji leczniczych    46
  2.2.3. Rozkład emulsji tłuszczowej    47
  2.2.4. Zalecenia    50
  2.3. Podawanie leków w mieszaninach All-in-One    50
  2.4. Zanieczyszczenia nierozpuszczalne    52
  3. Przygotowywanie mieszanin odżywczych    55
  3.1. Czynności przygotowawcze    55
  3.2. Przebieg pracy    59
  3.3. Metody napełniania worków    60
  3.4. Kontrola jakościowa    61
  3.5. Przechowywanie    62
  3.6. Trwałość mieszanin odżywczych    62
  3.6.1. Metody badania stabilności    63
  3.7. Niezbędne środki ostrożności    65
  4. Podsumowanie    67
  5. Procedury    68
  5.1. Procedura przygotowania miejsca pracy    69
  5.1.1. Zabiegi wykonywane codziennie przed przystąpieniem do pracy    69
  5.1.2. Zabiegi wykonywane codziennie po pracy    69
  5.1.3. Zabiegi wykonywane dodatkowo raz w miesiącu    70
  5.2. Procedura przygotowania preparatów I    70
  5.3. Procedura przygotowania preparatów II    71
  5.4. Procedura przygotowania pracowników    72
  5.5. Procedura sporządzania mieszanin All-in-One    73
  5.5.1. Czynności wstępne    73
  5.5.2. Uwagi ogólne    73
  5.6. Procedura sporządzania mieszanin metoda grawitacyjna    74
  5.7. Procedura dostrzykiwania preparatów    78
  5.8. Procedura sporządzania mieszanin w workach gotowych dwukomorowych i trójkomorowych    80
  6. Mieszaniny pediatryczne    81
  6.1. Procedura wykonania mieszaniny All-in-One za pomocą biurety    82
  7. Definicje i określenia    86
  Piśmiennictwo    90
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia