Psychodietetyka, czyli jak przestać zajadać emocje i stres

1 ocena

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

RODZAJ DOSTĘPU

49,40

Format: epub, mobi, pdf

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 39,52 zł  


49,40

w tym VAT

Otyłość, cukrzyca i nadciśnienie to zmora naszych czasów. Te choroby dotykają coraz większą grupę naszego społeczeństwa. Nawet młodzi ludzie nie cieszą się pełnią zdrowia. Zaburzenia emocjonalne, niepokój czy złe relacje tylko pogłębiają złe samopoczucie. Pomóc ci może psychodietetyka. Ta książka ułatwi ci odróżnić głód emocjonalny od głodu fizycznego. Rozpoznasz, które produkty naprawdę cię odżywiają, a które zaśmiecają twój organizm. Poznasz zasady diety i odżywiania, które wpłyną na poprawę twojego zdrowia. 120 przepisów na proste i odżywcze dania ułatwi ci przygotowanie własnego planu odżywiania. Przygotujesz dietę, która wzmocni twoje ciało i umysł. Jak zrozumieć siebie i naprawić swoją relację z jedzeniem.


Rok wydania2023
Liczba stron212
KategoriaPoradniki
WydawcaVital
ISBN-13978-83-8272-481-3
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

WSTĘP

  

PRZEWODNIK PO KSIĄŻCE

  

PSYCHODIETETYCZNE PODEJŚCIE DO DIETY

  

Zacznę od poniedziałku

  

Głowa jest ważna

  

Skup się na tym, co jest istotne

  

Wycofanie społeczne a dieta

  

Rezygnacja z wielu produktów

  

Jedzenie na zapas

  

Wprowadź metodę małych kroków

  

Dzielenie jedzenia na dobre i złe

  

Zasada 80/20

  

Jabłko to nie czekolada

  

Piąty kawałek sernika smakuje tak samo jak ten pierwszy

  

Stawiaj sobie realne cele

  

Wprowadzaj spontaniczną aktywność fizyczną

  

Pilnowanie godzin posiłków a nie kalorii

  

Karmienie głodu emocjonalnego

  

 

  

ŚNIADANIA

  

Owsianka z gruszką i cynamonem

  

Owsianka malinowa chmurka

  

Owsianka na wypasie

  

Smoothie bowl o smaku mango

  

Leśne smoothie bowl

  

Jaglanka a’la ciasto marchewkowe

  

Jaglanka pinacolada

  

Jaglanka kakaowa z truskawkami

  

Skyrowy bowl

  

Szakszuka

  

Jajecznica we wrapie

  

Bajgiel z pastą jajeczną

  

Bajgiel z camembertem i figą

  

Bajgiel z wędzonym łososiem

  

Bajgiel z grillowanym kurczakiem

  

Ciabatta z kozim serem i burakiem

  

Ciabatta z prosciutto

  

Kanapki z hummusem

  

Kanapki z guacamole

  

Kanapka z twarożkiem

  

Kanapka z jajkiem sadzonym

  

Kanapka po włosku

  

Kanapki z pastą z makreli

  

Tosty z pieczarkami i serem

  

Tosty z pesto i mozzarellą

  

Tosty z wędzonym kozim serem

  

Tosty z masłem orzechowym i bananem

  

Tosty z domową nutellą i bananami

  

Twarożek ogórkowo-koperkowy

  

Serek granulowany z dodatkami

  

 

  

OBIADY

  

Spaghetti wołowe

  

Makaron z cukinią

  

Makaron ze szparagami

  

Makaron z pieczoną fetą

  

Makaron ruski

  

Makaron z krewetkami

  

Makaron z kurczakiem i cukinią

  

Makaron sojowy ze schabem

  

Makaron ryżowy z tofu

  

Ryż z warzywami i parmezanem

  

Ryż po chińsku

  

Ryż z krewetkami

  

Ryż z kurczakiem i pieczarkami

  

Pęczak z boczniakami

  

Kuskus bowl

  

Szaszłyk wołowy

  

Szaszłyk wieprzowy

  

Schab po hawajsku

  

Schab po góralsku

  

Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

  

Pieczone w pomarańczach udko z kurczaka

  

Udko z kurczaka pieczone na szparagach podane z ryżem tymiankowym

  

Łosoś pieczony w limonkach

  

Potrawka z dorsza w pomidorach

  

Krewetki z Jackiem Danielsem

  

Krewetki w białym winie

  

Burger z tofu

  

Fishburger

  

Burger z halloumi i ananasem

  

Burger z grillowanym kurczakiem

  

 

  

KOLACJE

  

Carpaccio z buraków

  

Melon z prosciutto

  

Brokuł z dodatkami

  

Pyrka z gzikiem

  

Szaszłyk paprykowo-pieczarkowy

  

Fasolka szparagowa z fetą i sezamem

  

Sałatka z pieczonym batatem

  

Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi

  

Sałatka z grillowanym halloumi

  

Sałatka z tortellini

  

Lawasz z kozim serem

  

Lawasz z wędzonym łososiem

  

Lawasz z wędzonym boczkiem

  

Ciabatta z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

  

Ciabatta caprese

  

Bagietka z łososiem

  

Bagietka z serem korycińskim

  

Bagietka z burakiem i fetą

  

Ryż z pieczarkami i cheddarem

  

Ryż z kurczakiem i cukinią

  

Ryż curry ze schabem

  

Ryż z wołowiną

  

Makaron a’la caprese

  

Makaron z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami

  

Makaron z pieczonymi składnikami

  

Kasza gryczana w stylu śródziemnomorskim

  

Krem z zielonych warzyw z mascarpone

  

Krem z białych warzyw z oliwą truflową

  

Krem z czerwonych warzyw

  

Krem z duszonej papryki

  

 

  

PRZEKĄSKI

  

Krem pomidorowy z mascarpone

  

Krem z kalafiora

  

Krem z duszonej dyni

  

Pieczony kalafior z dipem

  

Pieczone plastry marchewki z dipem

  

Frytki z dyni

  

Pieczona cukinia w parmezanie

  

Stripsy z boczniaka

  

Sałatka z pieczonym tofu

  

Sałatka z wędzonym łososiem

  

Sałatka z wędzonym kurczakiem

  

Sałatka z jajkami przepiórczymi

  

Sałatka ze świeżym szpinakiem

  

Placki z cukinii z łososiem

  

Placki z kurczakiem i brokułem

  

Tortilla z awokado i owczym serem

  

Tortilla z łososiem i chrzanem

  

Tortilla z hummusem

  

Tortilla z indykiem

  

Domowe nachosy

  

Pizza na tortilli

  

Deser chia

  

Bowl z granolą

  

Jednoporcjowe tiramisu

  

Pieczona owsianka

  

Nocna owsianka cynamonowa

  

Koktajl bananowo-kokosowy

  

Koktajl truskawka-kiwi

  

Koktajl mango

  

Koktajl jagodowy

  

 

  

ZAKOŃCZENIE

  

BIBLIOGRAFIA

  

Indeks przepisów

RozwińZwiń