Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

-17%

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

1 opinia

Format:

epub

RODZAJ DOSTĘPU

121,18  146,00

Format: epub

Cena początkowa: 146,00 zł (-17%)

Najniższa cena z 30 dni: 112,42 zł  


121,18

w tym VAT

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.


Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.


W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:


wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.


Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.


Adresaci:


Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.


"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".


prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow


"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".


prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk


"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".


prof. dr hab. Iwona Wawer


Rok wydania2013
KategoriaInne
WydawcaWolters Kluwer Polska SA
ISBN-13978-83-264-5987-0
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów str.    7
  
  Wstęp str.    13
  
  Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia str.    15
  
  Dział I
  Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych str.     25
  
  Dział II
  Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności str.    351
  
  Rozdział 1. Przepisy ogólne str.     351
  
  Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze str.    369
  
  Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki str.    402
  
  Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności str.     420
  
  Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym str.    433
  
  Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego str.    452
  
  Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności str.    512
  
  Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu str.     543
  
  Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe str.     589
  
  Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe str.     607
  
  Rozdział 11. Znakowanie żywności str.    625
  
  Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne str.    690
  
  Dział III
  Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością str.    732
  
  Dział IV
  Wymagania higieniczne str.     748
  
  Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych str.    748
  
  Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów str.    783
  
  Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny str.     835
  
  Dział V
  Urzędowe kontrole żywności str.    879
  
  Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności str.    879
  
  Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne str.     958
  
  Rozdział 3. System RASFF str.     988
  
  Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia str.     992
  
   Dział VI
  Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności str.    997
  
  Dział VII
  Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze str.    1028
  
  Dział VIII
  Przepisy karne i kary pieniężne str.    1063
  
  Rozdział 1. Przepisy karne str.    1094
  
  Rozdział 2. Kary pieniężne str.    1143
  
   Dział IX
  Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe str.     1168
  
  Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących str.     1168
  
  Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe str.     1168
  
   Bibliografia str.    1181
  
  Indeks terminów str.     1201
  
  O autorach str.    1215
RozwińZwiń