POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy autorstwa Romualda Piątkowskiego to traktat poświęcony przemysłowym metodom wyrabiania wódki z kukurydzy, napisany w połowie XIX wieku.
Fragment:
„Używane dotychczas środki do ulepszenia wydatków wódki z kukurydzy nie sprawiają należytego skutku”.
„Poświęciwszy się gorzelnictwu od kilkunastu lat, nieszczędziłem pracy aby i naturę kukurydzianych zacierów zgłębić i o ile się dało takowe udoskonalić”.
„Moje sposoby postępowania, chociaż nie wprawnem piórem skreślone, oddaję pod sąd wszystkich znawców gorzelnictwa praktycznego. Spodziewam się, iż przyczynią się znacznie do uniknienia wielu strat w gorzelniach a przytem dadzą pobudkę do dalszego wydoskonalenia się tej gałęzi przemysłu”.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 25 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Marek Derewiecki |
ISBN-13 | 978-83-66315-85-3 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Rozdział I. Robienie zacieru z kukurydzy | 6 |
Rozdział II. Robienie drożdży gęstych do kukurydzy | 7 |
Rozdział III. Robienie drożdży rzadkich do kukurydzy | 9 |
Rozdział IV. Robienie podmłody tak z rzadkich jak i z gęstych drożdży | 11 |
Rozdział V. Ogólne uwagi o zacierach z kukurydzy | 12 |
Rozdział VI. O drożdżach gęstych i rzadkich | 14 |
Rozdział VII. O słodowaniu zboża | 19 |
Rozdział VIII. O zielonym surowcu | 24 |
Rozdział IX. O czyszczeniu naczyń | 25 |