Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

4,56  6,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 6,00 zł (-24%)

Najniższa cena z 30 dni: 4,56 zł  


4,56

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy autorstwa Romualda Piątkowskiego to traktat poświęcony przemysłowym metodom wyrabiania wódki z kukurydzy, napisany w połowie XIX wieku.


Fragment:


„Używane dotychczas środki do ulepszenia wydatków wódki z kukurydzy nie sprawiają należytego skutku”.


„Poświęciwszy się gorzelnictwu od kilkunastu lat, nieszczędziłem pracy aby i naturę kukurydzianych zacierów zgłębić i o ile się dało takowe udoskonalić”.


„Moje sposoby postępowania, chociaż nie wprawnem piórem skreś­lone, oddaję pod sąd wszystkich znawców gorzelnictwa praktycznego. Spodziewam się, iż przyczynią się znacznie do uniknienia wielu strat w gorzelniach a przytem dadzą pobudkę do dalszego wydoskonalenia się tej gałęzi przemysłu”.


Rok wydania2021
Liczba stron25
KategoriaPoradniki
WydawcaMarek Derewiecki
ISBN-13978-83-66315-85-3
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  Rozdział I. Robienie zacieru z kukurydzy    6
  Rozdział II. Robienie drożdży gęstych do kukurydzy    7
  Rozdział III. Robienie drożdży rzadkich do kukurydzy    9
  Rozdział IV. Robienie podmłody tak z rzadkich jak i z gęstych drożdży    11
  Rozdział V. Ogólne uwagi o zacierach z kukurydzy    12
  Rozdział VI. O drożdżach gęstych i rzadkich    14
  Rozdział VII. O słodowaniu zboża    19
  Rozdział VIII. O zielonym surowcu    24
  Rozdział IX. O czyszczeniu naczyń    25
RozwińZwiń