POLECAMY
Autor:
Redakcja:
Agnieszka Jeż-Kaflik, Irmina Wala-Pęgierska, Mirosława Szymańska, Jolanta Kucharska, Grażyna Jędrzejec, Tomasz Zajbt, Marcin Fabijański, Justyna Mrowi
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
73 000 słów
490 000 znaków
35 kolorowych ilustracji
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.
W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to, co jest nam obecnie w stanie zaoferować handel. Żyjemy w czasach chronicznego pośpiechu, tak więc podane receptury są z konieczności nieskomplikowane i niezbyt pracochłonne, a mimo to przygotowane na ich podstawie potrawy zachowują tradycyjne walory smakowe. Przepisy zebrane w tej książce mogą wam towarzyszyć na co dzień. Pozwolą docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce globalizacji zachowała swoją odrębność, będącą odbiciem owej wiecznie niezależnej, „rogatej” polskiej duszy…
Elektroniczna wersja książki papierowego wydania książki Domowa kuchnia polska jest szersza o 125 przepisów.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 272 |
Kategoria | Różne |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-7773-714-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | |
Ile waży | |
Przekąski, dania z jajek | |
Najprostszy karp w galarecie | |
Tradycyjne zimne nóżki | |
Warszawski kurczak w galarecie | |
Pieczarki à la ślimaki | |
Pasztet konstanciński | |
Wędzona ryba po rybacku | |
Pasztet kapitański | |
Parówki na złoto | |
Szwajcarski oszukany zając | |
Bułka słoneczna | |
Bagietka po staromiejsku | |
Rolada ministerska | |
Łosoś na biało | |
Gruszki w negliżu | |
Mazowieckie łakomczuchy | |
Pomidory po marszałkowsku | |
Jajeczne bułeczki niespodzianki | |
Mazurskie kotlety jajeczne | |
Kresowa jajecznica majerankowa | |
Jajka sadzone w ziemniakach po góralsku | |
Jajka faszerowane na kilka sposobów | |
Zupy | |
Rosół królewski | |
Rosół częstochowski | |
Podlaska kartoflanka zacierkowa | |
Ziemniaczanka białostocka | |
Krupnik Anetki | |
Żurek żoliborski | |
Zalewajka łódzka | |
Flaki | |
Barszczyk przemyski | |
Szybki barszcz wigilijny | |
Tradycyjny barszcz sokólski | |
Klasyczny krem pieczarkowy | |
Grzybowa babci Julii | |
Niedzielna zupa lwowska | |
Grzybianka góralska | |
Pomidorowa działkowa | |
Pomidorowa pieczona | |
Ogórkowa tradycyjna | |
Letnia zupa adwokacka | |
Kapuśniaczek sejneński | |
Kapuśniak po adwokacku | |
Kwaśnica warszawska | |
Szczawianka szczawnicka | |
Grochówka mazowiecka | |
Fasolowa zupa szmulkowska | |
Fasolanka piwoszka | |
Jarzynowa małopolska | |
Owocówka rembertowska | |
Chłodnik mazurski | |
Zimny barszcz żydowski | |
Zupa rybna na złoto | |
Wigilijna zupa migdałowa | |
Piwna polewka starogdańska | |
Dania mięsne | |
Mięso po galicyjsku | |
Tradycyjne bitki staropolskie | |
Mięso po nadwiślańsku | |
Paprykarz kozienicki | |
Mięso po okocimsku | |
Mięso po flisacku | |
Rolada pomorska | |
Mięso po dżentelmeńsku | |
Pieczone mięso po cesarsku | |
Gruszkowe mięso po śląsku | |
Mięso po dyrektorsku | |
Mięso po oficersku | |
Polonezy | |
Eskalopki dyplomatyczne | |
Żoliborskie mięso w śmietniku | |
Kiełbaski mazowieckie | |
Golonka po wileńsku | |
Golonka po gdańsku | |
Sznycle galicyjskie | |
Klops wejherowski | |
Wakacyjne mięso na złoto | |
Saganek sokólski | |
Jałowcowy bigos myśliwski | |
Bigos wileński | |
Wiejski bigos żmudzki | |
Pieczone zrazy kasztelańskie | |
Zrazy po nelsońsku | |
Zrazy litewskie | |
Pulpety dobrej gospodyni | |
Rolada grodzieńska | |
Gulasz kurpiowski | |
Pieczonka warszawska | |
Zielony kurczak po cesarsku | |
Kurczak w powijakach | |
Kurczak na dziko | |
Kaczka wiśniaczka | |
Gęś świętego Marcina | |
Mięso z grilla | |
Lakierowane kiełbaski | |
Indyk na wysoki połysk | |
Kurczak cytrusowy | |
Pijany boczek | |
Szaszłyki dziennikarskie | |
Szaszłyki nadwiślańskie | |
Szaszłyki nadpilickie | |
Steki imielińskie | |
Biała kiełbasa po śląsku | |
Roladki zaleskie | |
Dania z ryb, śledzie | |
Grillowany pstrąg włóczykija | |
Ryba w kożuszku | |
Ryba w trawie | |
Ryba po zegrzyńsku z grilla | |
Ryba na zielono | |
Pijany dorsz po bałtycku | |
Dorsz na żółto | |
Ryba leśniczego | |
Pstrąg w dresie | |
Ryba po braniewsku | |
Ryba po grecku | |
Ryba w koronkach | |
Ryba po kapitańsku | |
Pulpety helskie w sosie greckim | |
Ryba po cygańsku | |
Niepołomicki pstrąg faszerowany | |
Pstrąg po szambelańsku | |
Smażony karp kresowy | |
Karp marynowany | |
Karp wigilijny po rycersku | |
Elegancki karp po poznańsku | |
Wigilijny tatar rybny | |
Kresowy śledź po grecku | |
Śledzie radziwiłłowskie | |
Wigilijny sledź wileński | |
Grodzieński śledź pod pierzyną | |
Śledzie po łebsku | |
Śledzie majerankowe | |
Tradycyjne zawijasy musztardowe | |
Śledziki w słonecznym sosie | |
Śledzie w śmietanie | |
Śledzie chrzanowe po małopolsku | |
Tradycyjne rolmopsy | |
Absolutnie wspaniałe rolmopsy | |
Koreczki śledziowe na rauszu | |
Śledzie bazyliszki | |
Śledzie pod serowym kocykiem | |
Śledzie leśniczyny | |
Śledzie po kowieńsku | |
Chrzanowe rolmopsy bocheńskie | |
Śledzie leśniaki | |
Śledzie na góralską nutę | |
Śledzie imbirowe | |
Śledzie złociste | |
Dania jednogarnkowe, zapiekanki | |
Ciulim lelowski | |
Staroświecka pieczonka | |
Pasterski śmietnik | |
Kociołek mazowiecki | |
Gulasz tarchomiński | |
Śmietnik leśniczego | |
Śląskie jadło | |
Wesoły kociołek mięsny | |
Zapiekanka łowicka | |
Ryż po góralsku | |
Ryż po myśliwsku | |
Kasza gryczana pani Władzi | |
Góralska mamałyga | |
Syty jasiek | |
Drobianka | |
Zapiekanka ziemniaczanka | |
Kugiel kresowy | |
Bartoszek | |
Jaja drwali, czyli zapiekanka prezydencka | |
Camembertka | |
Kluski, pierogi, placki, naleśniki, omlety | |
Domowy makaron jajeczny | |
Ciasto na pierogi | |
Kołduny grodzieńskie | |
Kołduny postne | |
Uszka wigilijne | |
Czeburki | |
Pierożki Kaziuczki | |
Pierogi żmudzkie | |
Pierogi wileńskie | |
Postne pierogi zabużańskie | |
Nowogrodzkie pierogi z serem | |
Kakory marchewkowe | |
Śliwkowe pierożki wielkopostne | |
Hreczuchy | |
Kartacze vel cepeliny | |
Pyzy wileńskie | |
Leniwe podlaskie | |
Kładzione kluski zaściankowe | |
Kolorowe kopytka | |
Kładzione kluski po podlasku | |
Kluski zbójnickie | |
Kulebiak tradycyjny | |
Drożdżowe kluski warszawskie | |
Kluchy jabłuchy | |
Zieleniuszki | |
Pierogi ruskie | |
Łazanki po warszawsku | |
Knedle wrocławskie | |
Piwne bliny podlaskie | |
Bliny augustowskie | |
Podolskie bliny śmietankowe | |
Bliny z pomoczką | |
Ryżowce | |
Cebulak pomorski | |
Placki chlebowe | |
Knysze | |
Racuszki Biedronki | |
Tomaszki mazowieckie | |
Placki ziemniaczane mojej babci | |
Placki ziemniaczane po słonimsku | |
Diabelskie placuszki | |
Śląskie kreple ziemniaczane | |
Kiepuchy | |
Pampuszki | |
Puchowa babka ziemniaczana | |
Bułeczki litewskie | |
Naleśniki królewskie | |
Naleśniki mokotowskie | |
Naleśniki kresowiaki | |
Izabelka | |
Banany w śpiworach | |
Omlet wycieczkowy | |
Omlet chrupuś | |
Omlet staromiejski | |
Omlet narciarski | |
Omlet z grzybami | |
Muślinowy omlet à la Balzac | |
Suflet paryski | |
Suflet łakomczucha | |
Suflet warszawski | |
Jarzynki, surówki, sałatki | |
Kapusta przymuszanka | |
Żoliborska kapusta wigilijna | |
Kapusta po świętojańsku | |
Gołąbki sokólskie | |
Gołąbki staropolskie | |
Gołąbki sarmackie | |
Imieninowe gołąbki Marysi | |
Wegeteriańskie gołąbki Joasi | |
Buraczki po podlasku | |
Buraczki po połczyńsku | |
Fasolka po marymoncku | |
Marchewka purée | |
Grzyby po polsku tradycyjne | |
Grzyby po wileńsku | |
Pieczarki po klarysewsku | |
Bakłażany na różowo | |
Pory po radomsku | |
Sałatka Posażna panna | |
Owoce po szatańsku | |
Sałata Ambasador aferzysta | |
Sałata belwederska | |
Surówka Puszysta Pelagia | |
Rzodkiewki po sandomiersku | |
Rzodkiewki po warszawsku | |
Pieczarki po hrabiowsku | |
Cykoria po królewsku | |
Surówka Gryfno Gustla | |
Surówka Energiczna Emilka | |
Pomidory po ambasadorsku | |
Kapusta po wielkopańsku | |
Surówka Apetyczna Apolonia | |
Surówka Finezyjna Filomena | |
Surówka Zielony słoń | |
Cukinia w bieliźnie | |
Mizeria à la zielony Bill | |
Zielona Ilona | |
Surówka Frywolna Franka | |
Sałatka Wiosenka | |
Sałatka Marzanna | |
Biała Hanka | |
Sałatka zaściankowa | |
Sałatka piracka | |
Sałatka Grzeczny Grześ | |
Sałatka Tajemnicza Teresa | |
Zielona sałatka | |
Sałatka rybacka | |
Sosy | |
Sos awanturnik | |
Mokotowski sos chrzanowy | |
Sos cygański | |
Tradycyjny sos grecki | |
Sos imperial | |
Sos kapitański | |
Zbita śmietanka | |
Sos tatarski | |
Sos radziwiłłowski | |
Chrzan po lubelsku | |
Sos piorunek | |
Zielony sos gocławski | |
Klasyczny sos winegret | |
Klasyczny sos biały | |
Sos musztardowy | |
Warszawski sos pomidorowy | |
Sos pieczarkowy | |
Błyskawiczny sos biały | |
Letni sos jogurtowy | |
Jabłeczny sos szatański | |
Ciasta, ciasteczka, desery | |
Lukier uniwersalny | |
Sernik siedlecki | |
Sernik krośnieński | |
Sernik Wiśniaczek | |
Sernik wawelski | |
Czarny Orfeusz | |
Kruszonka z szarlotką na szybko | |
Sypana szarlotka małkińska | |
Szarlotka wilanowska | |
Placek mikołajkowy | |
Szarlotka pani Marii | |
Szarlotka mazowiecka | |
Wykwintny strudel galicyjski | |
Radomski placek ze śliwkami | |
Bananiak | |
Chrapka burmistrza | |
Owocowy placek zielonogórski | |
Ognista brunetka | |
Tartaczek | |
Uśmiech lata | |
Świąteczna tarta gruszkowa | |
Babciny placek śliwkowy | |
Babie lato | |
Kremówka garwolińska | |
Bajadera | |
Makowiec mokotowski | |
Piegusek wigilijny | |
Oszczędny piernik małopolski | |
Piwny piernik wielkopolski | |
Przedwojenny biszkopt | |
Szampańska babka | |
Murzynek sadownik | |
Oszczędny mulat | |
Bezowa pianka bydgoska | |
Pianka kokosanka | |
Tort królewski | |
Biały tort białostocki | |
Tort Słodka Gabrysia | |
Tort chałwowy | |
Tort prezydencki | |
Pitchinger po śląsku | |
Maślak | |
Karpatka | |
Keks nowodworski | |
Wuzetka białostocka | |
Śląski placek dyniowiec | |
Bakaliowy pędraczek | |
Migdałowy placek skierniewicki | |
Tradycyjna babka poznańska | |
Babka herbacianka | |
Babka piwoszka | |
Mazurek kajmakowy Pan kasztelan | |
Mazurek bakaliowy Pan stolnik | |
Mazurek czekoladowy Pani starościna | |
Mazurek pomarańczowy Panna kasztelanka | |
Mazurek Wisienka | |
Kokosanki marymonckie | |
Szatańskie ciasteczka | |
Owsiane makaroniki | |
Rogale marcińskie dla początkujących | |
Poznańskie szneki z glancem | |
Sękacz z tortownicy | |
Tradycyjne jagodzianki | |
Chmurki przemyskie | |
Faworki kresowe | |
Rogacze | |
Bezy toruńskie | |
Pączki garwolińskie | |
Serniczki opolskie | |
Gruszki pasibrzuszki | |
Miodulce | |
Wigilijne łamańce | |
Kutia warszawska | |
Wigilijny kisiel żurawinowy | |
Pokusa Kowalskiej | |
Brzoskwinie pałacowe | |
Szykowne brzoskwinie po konstancińsku | |
Odpoczynek wojownika | |
Marzenie maklera | |
Zalotna blondynka | |
Żoliborski krem szodonowy | |
Wilanowski krem orzechowy | |
Karolcia | |
Bałaganik | |
Królewna Śnieżka | |
Elegancki sorbet prababci | |
Panna młoda | |
Purée arbuzowe | |
Gruszki po prałacku | |
Ananaski | |
Lodołamacz | |
Kacperek | |
Napoje | |
Lody à la Ewa, czyli kawa po gdańsku | |
Kawa piernikowa | |
Kawa à la krasula | |
Kawa à la Lucyfer | |
Czekolada królewska | |
Oranżada warszawska | |
Kompot królewski | |
Tradycyjny kompot mazowiecki | |
Kompot radzymiński | |
Kompot celestynowski | |
Warszawski kompot rabarbarowy | |
Kompot wigilijny | |
Mirabella | |
Kwas mazowiecki | |
Kresowy kwas kminkowy | |
Białostocki kwas cytrynowy | |
Podlaski kwas jabłkowy | |
Karolinka | |
Kacyk | |
Sen letniego popołudnia | |
Sierpniowe słoneczko | |
Valentino | |
Lipcowy las | |
Słowianka | |
Amarantowa Anetka | |
Bordowa Bożenka | |
Różowa Ramona | |
Piwo zaściankowe | |
Piwo płockie | |
Piwo imbirowe | |
Piwo kozienickie | |
Żubroń, czyli szarlotka pod napięciem | |
Czarna Mańka | |
Krupnik imieninowy | |
Krupnik inaczej | |
Tradycyjny kruszon | |
Babski kruszon | |
Szprycer | |
Nalewki | |
Bajerkoniak | |
Kremowy adwokat sądecki | |
Prokurator | |
Śląski szybki likier rumowy | |
Listkóweczka | |
Szybka chlebóweczka | |
Ratafia prababci Kowalewskiej | |
Mandarynkówka | |
Łzy konika polnego | |
Lipniak podlaski | |
Szybka starka | |
Łut szczęścia | |
Jałowcówka myśliwska | |
Zimowa jałowcówka myśliwska | |
Dereniówka olsztyńska | |
Cytrynówka tomaszowska | |
Cytrynówka pośpieszna | |
Cytrynówka naprędce | |
Herbatka dyrektorska | |
Nalewka olsztyńska | |
Mleczko wściekłej krowy, czyli edytkówka | |
Kawusia ciotki Tekli | |
Kazio wędrowniczek | |
Piercóweczka | |
Pędraczek | |
Klasyczna porterówka | |
Karmelówka przepalanka na szybko | |
Ekspresowy Kuba Rozpruwacz | |
Miętus | |
Odlotowe jagody | |
Szafranówka | |
Wino ryżowe babci Albiny | |
44 koty | |
Wrzosówka warszawska | |
Miodówka bieszczadzka | |
Czosnkówka zdrowotna – na wszelkie dolegliwości | |
Wiśniówka magnacka | |
Piołunówka łowiecka | |
Przetwory | |
Zielony sosik | |
Marynata staropolska | |
Marynowane ogórki po staropolsku | |
Ogórki lubelskie – krokodylki Iwony | |
Marynowane pomidorki | |
Tradycyjna ćwikła | |
Pyszne kiszone ogórki | |
Kiszone grzyby | |
Kiszona kapusta po grodzieńsku | |
Kiszone śliwki | |
Korniszony ze śliwek | |
Agrest szatański | |
Zamojska marynata z pigwy | |
Marynowane morele | |
Marynowane wiśnie grodzieńskie | |
Domowa frużelina | |
Błyskawiczne konfitury borówkowe | |
Konfitury cebulowe | |
Konfitury z arcydzięgla | |
Lipcowe konfitury zaściankowe | |
Górskie konfitury jeżynowe | |
Papryczkowe konfitury dla odważnych | |
Agrest po galicyjsku | |
Orzechowe konfitury prababci | |
Prunella | |
Bajeczne konfitury śliwkowe | |
Marmolada hetmańska | |
Marmolada głogowa | |
Marmolada białostocka | |
Miętowa marmolada brzoskwiniowa | |
Czarne jagody po olsztyńsku | |
Powidła otwockie | |
Babcine powidła borówkowe | |
Dżem jabłkowy | |
Hrabiowskie gruszki kandyzowane | |
Pijane czereśnie | |
Galaretka z pigwy | |
Galaretka jabłkowa mojej babci Heleny | |
Domowa nutella | |
Biała nutella | |
Majowy miodek śląski | |