Współczesna dietoterapia

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

77,40  129,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 129,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 77,40 zł  


77,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.


Rok wydania2022
Liczba stron600
KategoriaInne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-22804-0
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – Ewa Lange     1
    1.1. Zapasy energii w organizmie     1
    1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu     2
    1.3. Bilans energii     5
    1.4. Aktywność fizyczna     6
    1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych     10
    1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię     14
  2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka – Ewa Lange     21
    2.1. Charakterystyka węglowodanów     21
    2.2. Metabolizm węglowodanów     22
    2.3. Zalecane spożycie węglowodanów     25
    2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka     26
    Charakterystyka błonnika pokarmowego     26
    Źródła błonnika pokarmowego w diecie     27
    Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego     28
    Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego     34
    Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej     34
    2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii     35
    Definicje indeksu i ładunku glikemicznego     35
    Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym     37
    Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych     37
    Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych     40
    Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia     42
  3. Białko – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     49
    3.1. Budowa chemiczna białek     49
    3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek     51
    3.3. Metabolizm białka     53
    3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie     55
    3.5. Źródła pokarmowe białka     57
    3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka     59
  4. Tłuszcze – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     63
    4.1. Budowa chemiczna tłuszczów     63
    4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych     66
    4.3. Metabolizm tłuszczu     70
    4.4. Rola tłuszczu w organizmie     72
    4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu     74
    4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu     77
  5. Witaminy – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     81
    5.1. Charakterystyka ogólna witamin     81
    5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     84
    Witamina A     84
    Witamina D     90
    Witamina E     94
    Witamina K     98
  5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     101
    Witamina B1     101
    Witamina B2     105
    Witamina B3 (PP)     108
    Witamina B5     112
    Witamina B6     114
    Witamina B8 (H)     118
    Witamina B9     121
    Witamina B12     124
    Witamina C     127
    Cholina     131
  6. Składniki mineralne – Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek     135
    6.1. Charakterystyka ogólna     135
    Znaczenie składników mineralnych     137
    6.2. Wapń     137
    Znaczenie wapnia     138
    Występowanie wapnia     138
    Niedobory wapnia     139
    Nadmierna podaż wapnia     140
    6.3. Fosfor     140
    Znaczenie fosforu     141
    Występowanie fosforu     141
    Niedobory fosforu     143
    Nadmierna podaż fosforu     143
    6.4. Potas     143
    Znaczenie potasu     144
    Występowanie potasu     144
    Niedobory potasu     146
    Nadmierna podaż potasu     146
    6.5. Siarka     146
    Znaczenie siarki     147
    Występowanie siarki     147
    Niedobory i nadmierna podaż siarki     148
    6.6. Sód     149
    Znaczenie sodu     149
    Występowanie sodu     149
    Niedobory sodu     151
    Nadmierna podaż sodu     151
    6.7. Chlor     152
    Znaczenie chloru     152
    Występowanie chloru     152
    Niedobory chloru     153
    Nadmierna podaż chloru     154
    6.8. Magnez     154
    Znaczenie magnezu     155
    Występowanie magnezu     155
    Niedobory magnezu     156
    Nadmierna podaż magnezu     157
    6.9. Żelazo     158
    Znaczenie żelaza     159
    Występowanie żelaza     159
    Niedobory żelaza     160
    Nadmierna podaż żelaza     161
    6.10. Fluor     162
    Znaczenie fluoru     162
    Występowanie fluoru     162
    Niedobory fluoru     163
    Nadmierna podaż fluoru     164
    6.11. Cynk     164
    Znaczenie cynku     165
    Występowanie cynku     165
    Niedobory cynku     166
    Nadmierna podaż cynku     167
    6.12. Miedź     167
    Znaczenie miedzi     168
    Występowanie miedzi     168
    Niedobory miedzi     170
    Nadmierna podaż miedzi     171
    6.13. Jod     171
    Znaczenie jodu     172
    Występowanie jodu     172
    Niedobory jodu     173
    Nadmierna podaż jodu     174
    6.14. Mangan     174
    Znaczenie manganu     175
    Występowanie manganu     175
    Niedobory i nadmierna podaż manganu     176
    6.15. Selen     177
    Znaczenie selenu     177
    Występowanie selenu     178
    Niedobory selenu     179
    Nadmierna podaż selenu     179
    6.16. Chrom     180
    Znaczenie chromu     180
    Występowanie chromu     180
    Niedobory chromu     181
  7. Klasyfikacja diet – Dariusz Włodarek, Ewa Lange     183
    7.1. Żywienie podstawowe     188
    7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej     192
    7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji     196
    Dieta płynna     196
    Dieta płynna wzmocniona     197
    Dieta papkowata     197
    Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów     198
    7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej     200
  8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego     205
    8.1. Choroba refluksowa – Dariusz Włodarek     205
    8.2. Choroba wrzodowa – Dariusz Włodarek     211
    8.3. Zespół jelita drażliwego – Dariusz Włodarek, Ewa Lange     217
    Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego     219
    Dieta FODMAP     223
    Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego     225
    Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego     225
    Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego     226
    8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit – Dominika Głąbska     227
    Epidemiologia     228
    Etiologia     229
    Obraz kliniczny     229
    Terapia     230
    Rola żywienia     230
    Rola probiotykoterapii     235
    Żywienie w okresie zaostrzeń     235
    Żywienie w okresie remisji     235
    8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego – Joanna Myszkowska-Ryciak, Danuta Gajewska     238
    Epidemiologia i czynniki ryzyka     239
    Objawy i diagnostyka     239
    Leczenie farmakologiczne     240
    Dietoterapia     241
    Probiotyki     242
    Podsumowanie     243
    8.6. Zaparcie – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak     245
    Definicja zaparcia     245
    Postacie zaparcia     246
    Postępowanie terapeutyczne     248
    Leczenie dietetyczne     249
    8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki – Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak     254
  9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby – Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek     263
    9.1. Funkcje wątroby     263
    9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby     264
    Energia     265
    Białko     266
    Tłuszcze     267
    Węglowodany     267
    Błonnik     268
    Witaminy i składniki mineralne     268
    9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe     269
    Ostre wirusowe zapalenie wątroby     269
    Alkoholowa choroba wątroby     270
    Marskość wątroby     271
    Wodobrzusze     274
    Niedożywienie     275
  10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm – Ewa Lange     279
    10.1. Alergie pokarmowe     280
    Definicja i objawy alergii pokarmowej     280
    Alergeny pokarmowe     283
    Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych     288
    10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm     290
    Nietolerancje pokarmowe     290
    Celiakia     294
    Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe     312
    10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne     314
    Fenyloketonuria     314
    Homocystynuria     319
  11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości – Ewa Lange, Dariusz Włodarek     327
    11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości     327
    Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele     329
    Prawidłowa i należna masa ciała     331
    Otyłość metaboliczna     331
    11.2. Epidemiologia otyłości     332
    11.3. Etiologia otyłości     334
    Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości     334
    Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości     335
    Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości     336
    11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała     337
    11.5. Rezerwy energii w organizmie     340
    11.6. Skutki zdrowotne otyłości     342
    11.7. Cele leczenia otyłości     343
    11.8. Metody leczenia otyłości     346
    11.9. Dietoterapia otyłości     350
    Diety niskoenergetyczne     351
    Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej     353
    Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała     355
    Diety bardzo niskoenergetyczne     358
    Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników     360
    11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała     362
    11.11. Inne metody leczenia otyłości     363
  12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym – Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska     371
    12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego     371
    12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego     373
    12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego     374
    Terapia dietetyczna     376
    Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego     382
  13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego – Anna Harton     387
    13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu – klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego     387
    13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego     389
    13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego     390
    Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów     390
    Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące     391
    13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka     394
    Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego     395
    Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych     397
    Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne     398
    13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych     398
    Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych     399
    13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego     401
    Sód, potas i pozostałe składniki mineralne     402
    Witaminy     402
    Błonnik pokarmowy     403
    Warzywa i owoce     403
    Orzechy i suche rośliny strączkowe     403
    Mięso i ryby     404
    Napoje alkoholowe i kawa     404
    Napoje słodzone     405
    13.7. Żywność funkcjonalna     406
    13.8. Dieta śródziemnomorska     406
  14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy – Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak     411
    14.1. Definicja i podział cukrzycy     411
    14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy     413
    14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy     414
    14.4. Leczenie cukrzycy     414
    Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy     415
    Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych     421
    Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych     422
    Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy     423
  15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek – Lucyna Kozłowska     427
    15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek     427
    15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – wartość energetyczna diety i makroskładniki     431
    15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego – składniki mineralne i witaminy     437
    15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek     442
    15.5. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)     456
    15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki     471
  16. Kamica układu moczowego – Lucyna Kozłowska     481
    16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego     481
    16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia     482
    16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego     484
    Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych – COMp     484
    Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych – COMu     486
    Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia – COD     486
    Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów – COD/HAP     487
    Złogi z bruszytu – BRU     488
    Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) – STR     488
    Złogi z kwasu moczowego – UA     489
    Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego – CO/UA     490
    Złogi z cystyny     490
    16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania     492
    16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego     493
  17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej – Lucyna Kozłowska     499
    17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej     499
    17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii     503
    17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej     506
    Związki purynowe     506
    Alkohol     509
    Cukier i słodycze     510
    17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej     512
  18. Leczenie żywieniowe – Aleksandra Kołota     515
    18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia     516
    Przyczyny niedożywienia     517
    Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne     518
    Patofizjologia niedożywienia     522
    Kryteria diagnozowania niedożywienia     523
    18.2. Żywienie dojelitowe     534
    Charakterystyka żywienia dojelitowego     534
    Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym     535
    18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego     539
  19. Modyfikacje diety w niedokrwistości – Dariusz Włodarek     545
    19.1. Charakterystyka niedokrwistości     545
    19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza     548
    19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna     551
    Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12     551
    Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego     553
  20. Dietoprofilaktyka osteoporozy – Dominika Głąbska     557
    20.1. Metabolizm układu kostnego     557
    20.2. Epidemiologia     559
    20.3. Etiologia     560
    20.4. Obraz kliniczny     560
    20.5. Terapia     561
    20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego     562
  21. Zaburzenia odżywiania – Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek     565
    21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania     565
    21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania     570
    21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania     571
    Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej     572
    Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej     576
    Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się     577
  Skorowidz     581
RozwińZwiń