X

  PRZEDMOWA VII
  ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ IX
  I. WSTĘP 1
    1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia 1
    2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem 5
  II. ŻYWNOŚĆ 17
    1. Definicje i podział produktów żywnościowych 17
    2. Jakość żywności i jej uwarunkowania 23
    3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności 51
    4. Biotechnologia w produkcji żywności 85
    5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie 156
    6. Znakowanie żywności 164
    7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności 174
  III. ŻYWIENIE 201
    1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane 201
    2. Podstawowe składniki pożywienia 206
    3. Żywność jako Źródło składników odżywczych 250
    4. Trawienie i przyswajanie pożywienia 265
    5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia 286
    6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna 319
    7. Żywienie dietetyczne 327
    8. Interakcje leków ze składnikami żywności 341
  IV. ZDROWIE 354
    1. Biologiczne podstawy zdrowia 354
    2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych 395
    3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka 404
    4. Inne zagrożenia dla zdrowia 436
    5. Instrumenty polityki prozdrowotnej 441
Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

SZCZEGÓŁY WYDANIA

Spis treści

Liczba stron

472

Kategoria

Żywienie

ISBN-13

978-83-0114-254-4

Numer wydania

1

Język publikacji

polski

Akceptowalne sposoby płatności

Karta kredytowa, przelew elektroniczny, płatny SMS

Informacja o sprzedawcy

Ravelo Sp. z o.o.

Redakcja: Teresa Mossor-Pietraszewska, Jan Gawęcki
0.0 / 5 (0 głosów)
Wypożyczenie

Dostęp online przez aplikację myIBUK. Formaty plików: ibuk

X Format IBUK - ebook dostępny do wypożyczenia

- format książki elektronicznej
- bez instalowania oprogramowania, wystarczy przeglądarka internetowa oraz dostęp do Internetu,
- książka dostępna na Twojej półce w koncie myIBUK,
- dodatkowe funkcje: dodawanie notatek, tagów, zaznaczania fragmentów i cytatów,
- po pobraniu książka dostępna również bez dostępu do internetu.

Więcej informacji o formacie i wymaganiach technicznych IBUK »


od 4,92

Wypożycz teraz

Opis

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.


Sprawd? nowy abonament - to si? op?aca!
Ebook dost?pny w abonamencie
Inne ebooki wydawcy Bestsellery w kategorii

Oceny użytkowników

Średnia ocena: ( 0 )
0
0
0
0
0
Oceń:  
Opinie użytkowników
Bądź pierwszy!