POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Prace opublikowane w 12. Tomie monografii „Warsztaty z Geografii Turyzmu” poszerzają perspektywę dla co najmniej kilku zagadnień badawczych podejmowanych w turystyce. Tymi zagadnieniami wyznaczonymi przez osiem oryginalnych prac są:
– aktywność fizyczna mieszkańców Polski w czasie pandemii COVID-19;
– rozwój bazy noclegowej w Kołobrzegu i jego najbliższym zapleczu podczas dwóch lat trwania pandemii;
– kreowanie w okresie pandemii turystyki w Łodzi poprzez medialny przekaz;
– świadomość zrównoważonego rozwoju wśród studentów na kierunku turystyka i rekreacja;
– turystyczny wizerunek Polski w percepcji studentów programu Erasmus+;
– międzynarodowe systemy hotelowe w polskiej i zagranicznej literaturze naukowej;
– lokalne i regionalne produkty żywnościowe w pięciogwiazdkowych hotelach w Polsce;
– groundspotting w przestrzeni turystycznej Łodzi.
Najogólniej problematykę badawczą zaprezentowaną w niniejszym tomie można odnieść do takich trzech nurtów, jak: pandemia COVID-19, percepcja turystyki oraz hotele i groundspotting w przestrzeni turystycznej Łodzi. Stanowią one tytuły dla trzech wyznaczonych w monografii części. Opublikowane prace zachęcają do namysłu, a także niejednokrotnie prowokują do zastanowienia się nad postawieniem kolejnych, czy nawet nowych, pytań badawczych.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 162 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-8220-908-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Redakcji | 7 |
TURYSTYKA W OKRESIE PANDEMII COVID-19 | |
Aktywność fizyczna wybranej grupy Polaków w czasie pandemii COVID-19 (The physical activity of a selected group of Poles during the COVID-19 pandemic) – Krystyna Krzyżanowska | 13 |
Rozwój bazy noclegowej Kołobrzegu i jego zaplecza w czasie pierwszych dwóch lat trwania pandemii COVID-19 (Development of the Kołobrzeg accommodation base during the first two years of the COVID-19 pandemic) – Mariusz Miedziński | 33 |
Obraz turystyki w łódzkich mediach i jego odbiór przez mieszkańców w pierwszym roku pandemii COVID-19 (The image of tourism in the Łódź media and its reception by residents in the first year of the COVID-19 pandemic) – Andrzej Matczak, Joanna Bik, Karolina Dynkowska, Joanna Paprzycka, Ewelina Stępowska, Anna Żak | 57 |
PERCEPCJA TURYSTYKI | |
Świadomość zrównoważonego rozwoju wśród studentów Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach (Awareness of sustainable development among students of Katowice Business University) – Anna Staszewska | 69 |
Turystyczny wizerunek Polski w percepcji uczestników programu Erasmus+ (The tourist image of Poland as perceived by Erasmus+ program participants) – Jan Zawadka, Joanna Pietrzak-Zawadka, Sylwia Ziemińska | 89 |
HOTELE I GROUNDSPOTTING W PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ | |
Międzynarodowe systemy hotelowe (MSH) jako problem badawczy w polskiej i zagranicznej literaturze naukowej (The expansion of international hotel systems (IHS) as a research issue in Polish and foreign academic literature) – Małgorzata Janiak | 103 |
Lokalne produkty, regionalne i tradycyjne dania w gastronomii hotelowej jako przykład innowacji stosowanych przez hotele 5-gwiazdkowe w Polsce (Local products, and regional and traditional dishes, in the hotel food and beverage industry as examples of innovations used by five-star hotels in Poland) – Anna Poreda | 125 |
Groundspotting w przestrzeni turystycznej Łodzi (Groundspotting in the tourist space of Łódź) – Bartłomiej Łuć | 137 |
Informacje o autorach | 159 |