POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi;
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 472 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-16492-8 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia | 13 |
1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Józef Ryżko, Piotr Socha) | 15 |
1.1. Żywienie w okresie niemowlęcym | 15 |
1.2. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat | 29 |
1.3. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym | 32 |
1.4. Żywienie dzieci w wieku szkolnym | 34 |
2. Żywienie osób dorosłych zależnie od ich aktywności fizycznej (Jan Jeszka, Joanna Bajerska) | 38 |
2.1. Żywienie a tryb życia | 38 |
2.2. Zapotrzebowanie energetyczne w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego | 39 |
2.3. Zapotrzebowanie osób aktywnych fizycznie na węglowodany | 42 |
2.4. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego | 49 |
2.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze a wysiłek fizyczny | 51 |
2.6. Spożycie witamin i składników mineralnych a wysiłek fizyczny | 53 |
2.7. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego | 56 |
3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka) | 62 |
3.1. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym | 62 |
3.2. Żywienie w ciąży | 63 |
3.3. Żywienie w połogu i okresie karmienia | 77 |
3.4. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży | 77 |
4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski) | 80 |
4.1. Wprowadzenie | 80 |
4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym | 81 |
4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku | 82 |
4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze | 83 |
4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych | 86 |
4.6. Przykłady całodziennej racji pokarmowej dla ludzi starszych według Jarosza (2008) | 87 |
5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska (Jerzy Bertrandt) | 90 |
5.1. Ekstremalne warunki środowiska | 90 |
5.2. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska | 92 |
5.3. Klimat wysokogórski | 112 |
5.4. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych | 114 |
5.5. Jet lag – zespół długu czasowego | 115 |
II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób | 121 |
6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioleta Respondek, Maciej Ołtarzewski) | 123 |
6.1. Wprowadzenie | 123 |
6.2. Niedobory energii i białka | 124 |
6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych | 125 |
6.4. Niedobory składników antyoksydacyjnych | 127 |
6.5. Niedobór jodu | 129 |
6.6. Niedobór wapnia | 131 |
6.7. Niedobór fluoru | 133 |
6.8. Niedobór żelaza | 133 |
6.9. Foliany i kwas foliowy | 135 |
6.10. Niedobór witaminy A | 137 |
6.11. Niedobór witaminy D | 138 |
6.12. Podsumowanie | 139 |
7. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska) | 146 |
7.1. Próchnica zębów | 148 |
7.2. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia | 152 |
7.3. Choroby przyzębia | 152 |
7.4. Choroby błon śluzowych jamy ustnej | 153 |
8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha) | 158 |
8.1. Ostra biegunka | 158 |
8.2. Biegunka przewlekła | 160 |
8.3. Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów | 162 |
8.4. Alergia pokarmowa | 164 |
8.5. Celiakia | 165 |
8.6. Mukowiscydoza | 168 |
8.7. Żywienie w stanach niedoboru żelaza | 170 |
9. Żywienie w dyslipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska) | 173 |
9.1. Definicja dyslipidemii | 173 |
9.2. Podział zaburzeń lipidowych | 177 |
9.3. Dieta w leczeniu dyslipidemii | 181 |
10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego (Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica) | 190 |
11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka) | 208 |
11.1. Dieta dla chorych ze stabilną chorobą niedokrwienną serca | 212 |
11.2. Dieta dla chorych z zawałem mięśnia sercowego | 212 |
11.3. Dieta dla chorych z niewydolnością serca | 213 |
11.4. Dieta dla chorych poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym | 216 |
12. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska) | 219 |
13. Żywienie w cukrzycy (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski) | 226 |
13.1. Definicja | 226 |
13.2. Epidemiologia cukrzycy | 226 |
13.3. Podział cukrzycy | 227 |
13.4. Objawy cukrzycy | 227 |
13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 | 227 |
13.6. Diagnostyka cukrzycy | 229 |
13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy | 229 |
13.8. Bilans energetyczny a otyłość w cukrzycy | 239 |
14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke) | 242 |
14.1. Nietolerancja laktozy | 242 |
14.2. Choroba trzewna (nietolerancja glutenu, sprue nietropikalna) | 244 |
14.3. Dieta w chorobie wrzodowej | 245 |
14.4. Żywienie osób po resekcji żołądka | 246 |
14.5. Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka | 247 |
14.6. Nieswoiste zapalne choroby jelit | 248 |
15. Żywienie w alergiach pokarmowych (Zbigniew Bartuzi) | 252 |
15.1. Wprowadzenie | 252 |
15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja | 253 |
15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej | 254 |
15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych | 256 |
15.5. Objawy alergii pokarmowej | 258 |
16. Żywienie w chorobach wątroby (Marian Grzymisławski) | 264 |
16.1. Leczenie żywieniowe chorych z przewlekłymi chorobami w okresie wyrównania | 264 |
16.2. Leczenie żywieniowe chorych z niewyrównaną marskością wątroby | 267 |
17. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski) | 272 |
17.1. Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki | 272 |
17.2. Ostre zapalenie trzustki | 275 |
17.3. Przewlekłe zapalenie trzustki | 279 |
17.4. Mukowiscydoza | 283 |
17.5. Rak trzustki | 284 |
17.6. Chory po całkowitym usunięciu trzustki | 285 |
18. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska) | 288 |
18.1. Zespół nerczycowy | 288 |
18.2. Ostra niewydolność nerek | 289 |
18.3. Przewlekła choroba nerek z uwzględnieniem jej stadiów i metod dializoterapii | 290 |
19. Żywienie w dnie moczanowej (Alicja Grzegorzewska) | 298 |
20. Żywienie w chorobach tkanki łącznej (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski) | 305 |
20.1. Zmiany w obrębie struktur stawowych | 305 |
20.2. Podział chorób tkanki łącznej | 306 |
20.3. Leczenie chorób tkanki łącznej | 306 |
20.4. Niekorzystny wpływ wybranych składników żywieniowych | 309 |
21. Żywienie w osteoporozie (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski) | 311 |
21.1. Pojęcia podstawowe | 311 |
21.2. Rodzaje osteoporozy | 313 |
21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy | 314 |
21.4. Rozpoznanie osteoporozy | 314 |
21.5. Leczenie osteoporozy | 315 |
21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie | 315 |
21.7. Podsumowanie | 321 |
22. Żywienie w chorobach nowotworowych (Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski) | 324 |
23. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak) | 332 |
23.1. Definicja | 332 |
23.2. Epidemiologia otyłości | 333 |
23.3. Etiopatogeneza otyłości | 335 |
23.4. Diagnostyka | 338 |
23.5. Leczenie | 339 |
24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz, Andrzej Rajewski) | 346 |
24.1. Jadłowstręt psychiczny | 346 |
24.2. Bulimia | 351 |
III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe | 353 |
25. Leczenie żywieniowe (Bruno Szczygieł) | 355 |
25.1. Niedożywienie | 355 |
25.2. Niedożywienie szpitalne | 356 |
25.3. Identyfikacja chorych niedożywionych | 357 |
25.4. Ocena stanu odżywienia | 358 |
25.5. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze | 361 |
25.6. Rodzaje niedożywienia | 364 |
25.7. Wskazania do leczenia żywieniowego | 366 |
25.8. Metody leczenia żywieniowego | 369 |
25.9. Podsumowanie | 376 |
IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego | 379 |
26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska) | 381 |
26.1. Wprowadzenie | 381 |
26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków | 383 |
26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu | 387 |
27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach (Mirosław Jarosz, Halina Turlejska) | 390 |
28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym (Halina Turlejska, Lucjan Szponar) | 404 |
29. Poradnictwo dietetyczne (Lucyna Pachocka) | 412 |
30. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig) | 420 |
30.1. Wprowadzenie | 420 |
30.2. Wpływ żywności i jej składników na aktywność biologiczną leków | 421 |
30.3. Wpływ leków na wchłanianie i metabolizm składników odżywczych oraz wydalanie | 427 |
30.4. Interakcje leków z substancjami farmakologicznie czynnymi występującymi w żywności | 430 |
30.5. Interakcje leków z substancjami obcymi obecnymi w żywności | 431 |
31. Wybrane zagadnienia technologii potraw (Józef Korczak) | 434 |
31.1. Zadania i metody obróbki wstępnej | 434 |
31.2. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw | 439 |
31.3. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw | 443 |
31.4. Stabilność witamin a technologia potraw | 444 |
31.5. Przemiany białek w technologii potraw | 452 |
31.6. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw | 457 |
31.7. Przemiany tłuszczów | 458 |
Skorowidz | 461 |