INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Poradnik na temat żywienia. Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 164 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6556-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp – Mirosław Jarosz | 7 |
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Iwona Sajór | 9 |
Sytuacja demograficzna na świecie | 12 |
Sytuacja demograficzna w Polsce | 16 |
Stulatkowie | 23 |
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? – Iwona Traczyk, Wioleta Respondek | 29 |
Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka | 31 |
Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się | 35 |
Postrzeganie osób w wieku starszym | 37 |
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik | 40 |
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Iwona Sajór | 52 |
Nieprawidłowe żywienie | 52 |
Mała aktywność fizyczna | 53 |
Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym | 54 |
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 61 |
Zapotrzebowanie na energię | 62 |
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe | 64 |
Zapotrzebowanie na witaminy | 65 |
Zapotrzebowanie na składniki mineralne | 67 |
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym – Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 70 |
Produkty wzbogacane | 72 |
Woda | 73 |
Produkty zbożowe | 74 |
Warzywa i owoce | 76 |
Mleko i jego przetwory | 80 |
Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy | 82 |
Tłuszcze | 85 |
Cukier i słodycze | 87 |
Sól | 87 |
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów – Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik | 89 |
Rola wody w organizmie | 89 |
Zapotrzebowanie na wodę | 90 |
Skutki zdrowotne odwodnienia | 92 |
Jak uzupełniać niedobór wody? | 96 |
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 99 |
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym – Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka | 119 |
Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę | 120 |
Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę | 140 |
Piśmiennictwo | 160 |