Kultury świata - kultury organizacji. Zapiski z podróży

Kultury świata - kultury organizacji. Zapiski z podróży

1 opinia

Format:

ibuk

Celem książki jest zainteresowanie czytelników problematyką kultury organizacyjnej, zwrócenie uwagi na jej rozmaite cechy i przejawy oraz uzasadnienie poglądu o istotnym wpływie zjawisk kulturowych na sprawność działania organizacji. Książka napisana jest w konwencji dziennika podróży. Poczynione obserwacje i przemyślenia służą do prezentacji rozmaitych wartości, norm społecznych i wzorów zachowań tworzących bogactwo odmian kultury organizacyjnej.
Ze Wstępu


Książkę czyta się z wielką przyjemnością, a odbiorca ma wrażenie osobistego udziału w opisywanych miejscach i zdarzeniach, co pomaga w lepszym zrozumieniu i pokonywaniu dysonansu kulturowego. Autor podąża zgodnie z założeniem, że podróż jest uczeniem się, a uczenie się – podróżą.
Z recenzji prof. dr hab. Agnieszki Sitko-Lutek


Rok wydania2012
Liczba stron196
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-7525-723-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     7
  Część I. Organizacja a kultura     11
  1.1. Wpływ kultury na organizację     11
  1.1.1. Bombaj – siła ukrytych znaczeń     11
  1.1.2. Kształtowanie się kultury organizacyjnej     14
  1.2. Wpływ organizacji na kulturę    17
  1.2.1. Paryż – wszystko na sprzedaż     17
  1.2.2. Spełnianie wymagań organizacji    20
  1.3. Skutki dysonansu kulturowego w organizacji    22
  1.3.1. Zagrzeb – czy zderzenie kultur musi być bolesne?     22
  1.3.2. Sposoby reakcji na dysonans kulturowy     24
  1.4. Różnorodność kulturowa organizacji     27
  1.4.1. Londyn – Janusowe oblicze    27
  1.4.2. Uwarunkowania twórczości w organizacji     30
  1.5. Adaptacyjność organizacji     32
  1.5.1. Nowy Jork – sieć nietrwałych powiązań     32
  1.5.2. Sieciowe struktury organizacyjne     35
  Część II. Instrumenty kulturowej socjalizacji     39
  2.1. Symbole językowe     39
  2.1.1. Rzym – potęga mitu    39
  2.1.2. Kultury wysokiego i niskiego kontekstu     41
  2.2. Symbole behawioralne     44
  2.2.1. Nadrenia-Palatynat – po winnej drodze    44
  2.2.2. Siła rytuału    47
  2.3. Symbole osobowe    50
  2.3.1. Umbria (Terni – Perugia – Asyż) – bohaterowie masowej wyobraźni     50
  2.3.2. Organizacyjni bohaterowie     53
  2.4. Symbole fizyczne     56
  2.4.1. Cabo da Roca – Sintra – Cascais – magia miejsca     56
  2.4.2. Potrzeba identyfikacji    59
  2.5. Interakcje społeczne     62
  2.5.1. Karlowe Wary – urok snobizmu     62
  2.5.2. Społeczna atrakcyjność     64
  Część III. Organizacyjne wartości    67
  3.1. Władza w organizacji     67
  3.1.1. Moskwa – wszechobecność władzy    67
  3.1.2. Autorytaryzm    70
  3.2. Organizacja jako rodzina    72
  3.2.1. Zlin – cena opieki    72
  3.2.2. Paternalizm     74
  3.3. Organizacyjne wzorce    76
  3.3.1. Baltimore – uregulowane życie     76
  3.3.2. Formalizm     79
  3.4. Organizacja jako jedność działania i myślenia     82
  3.4.1. Singapur – kult dyscypliny     82
  3.4.2. Kolektywizm     84
  3.5. Człowiek w organizacji    87
  3.5.1. Waszyngton – jednostka najważniejsza    87
  3.5.2. Indywidualizm    90
  Część IV. Organizacja jako system ról     93
  4.1. Kształtowanie ról organizacyjnych    93
  4.1.1. Nottingham – autentyzm wrażeń    93
  4.1.2. Nauczanie a indoktrynacja w organizacji     95
  4.2. Promocja organizacji    98
  4.2.1. Wielkie Tyrnowo – nieustający spektakl    98
  4.2.2. Kształtowanie wizerunku organizacji    101
  4.3. Przedmiot identyfikacji     103
  4.3.1. Rennes – scena obrotowa    103
  4.3.2. Specjalizacja a typ identyfikacji pracownika    106
  4.4. Organizacyjna gra     108
  4.4.1. Budapeszt – wieczne pretensje     108
  4.4.2. Rywalizacja w organizacji    112
  4.5. Konkurencyjność organizacji    114
  4.5.1. Neseber – Bałczik – Albena – czyli kto napisał scenariusz?    114
  4.5.2. Źródła konkurencyjności     116
  Część V. Stosunek do zmian    121
  5.1. Konserwatyzm pragmatyczny    121
  5.1.1. Praga – rutynowa spontaniczność     121
  5.1.2. Pochwała stabilizacji     123
  5.2. Konserwatyzm ideologiczny    126
  5.2.1. Lyon – w obronie tradycji     126
  5.2.2. Tradycjonalizm w organizacji     128
  5.3. Innowacyjność a konkurencja    131
  5.3.1. Grenoble – pochwała konkurencji    131
  5.3.2. Kultura proinnowacyjności    134
  5.4. Innowacyjność a elastyczna polityka kadrowa    136
  5.4.1. Heidelberg – urozmaicone życie studenckie     136
  5.4.2. Organizacyjni nomadowie     138
  5.5. Innowacyjność a kryzys     140
  5.5.1. Szeged – miasto odnowione    140
  5.5.2. Przełamywanie stereotypów     143
  Część VI. Stosunek do klientów    147
  6.1. Przedsiębiorczość     147
  6.1.1. Goa – przedsiębiorczość w dżungli    147
  6.1.2. Sztuka pozyskiwania klientów    151
  6.2. Klient dla firmy czy firma dla klienta?     152
  6.2.1. Lublana i Kranj – „Co pan chce wiedzieć?” i „Co mogę dla pana zrobić?”     152
  6.2.2. Etos produkcji a etos usług     157
  6.3. Kompleksowość obsługi    159
  6.3.1. Mannheim – „U nas jest wszystko”    159
  6.3.2. Strategia dywersyfikacji    161
  6.4. Rola planu    163
  6.4.1. Sofia – najważniejszy jest plan     163
  6.4.2. Do czego potrzebny jest plan?    165
  6.5. Autonomizacja celów     167
  6.5.1. Bratysława – usługi reglamentowane     167
  6.5.2. Autonomizacja celów a typ motywacji pracowników    171
  Część VII. Podstawa sukcesu    173
  7.1. W służbie klienta    173
  7.1.1. Liege – dyskrecja działania     173
  7.1.2. Mentalność usługowa a mentalność produkcyjna     175
  7.2. Skala działania    176
  7.2.1. Koszyce – duże jest piękne     176
  7.2.2. Skala działania a elastyczność organizacji    178
  7.3. Zarządzanie czasem    181
  7.3.1. Genewa – wykorzystać czas     181
  7.3.2. Czas a sprawność działania     183
  7.4. Fatalizm    185
  7.4.1. Kuala Lumpur – obłaskawić los    185
  7.4.2. Kultury magiczne w organizacji     188
  7.5. Poczucie obowiązku     191
  7.5.1. Lizbona – wielkość codzienności     191
  7.5.2. Obowiązkowość jako podstawa profesjonalizmu
RozwińZwiń