Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

89,10  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł  


89,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.


Rok wydania2023
Liczba stron570
KategoriaŻywienie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-22959-7
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa XV
  Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa     1
  1. Zdrowie i jego uwarunkowania – Henryk Kirschner, Iwona Traczyk     3
    1.1. Wprowadzenie     3
    1.2. Definicje zdrowia     4
    1.3. Kryteria zdrowia     5
    1.4. Ocena zdrowia populacji     9
    1.5. Uwarunkowania zdrowia     10
    To jest najważniejsze     27
    Literatura uzupełniająca     28
  2. Żywność i żywienie a zdrowie – Jan Gawęcki, Joanna Suliburska     29
    2.1. Wprowadzenie     29
    2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu     30
    2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia     35
    2.4. Interakcje żywności i leków     47
    To jest najważniejsze     53
    Literatura uzupełniająca     54
  3. Epidemiologia żywieniowa – Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża     56
    3.1. Wprowadzenie     56
    3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej     57
    3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych     58
    3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności     61
    3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja     64
    To jest najważniejsze     69
    Literatura uzupełniająca     70
  4. Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi – Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski     71
    4.1. Wprowadzenie     71
    4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej     72
    4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym     78
    4.4. Hierarchia dowodów naukowych     81
    4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem     83
    To jest najważniejsze     88
    Literatura uzupełniająca     88
  5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce – Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz     90
    5.1. Wprowadzenie     90
    5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia     92
    5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia     99
    5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem     103
    5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia     106
    5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia     109
    To jest najważniejsze     110
    Literatura uzupełniająca     110
  6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych – Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek     112
    6.1. Wprowadzenie     112
    6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje     113
    6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych     116
    6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych     122
    To jest najważniejsze     124
    Literatura uzupełniająca     125
  7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji – Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska     126
    7.1. Wprowadzenie     126
    7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna     128
    7.3. Składniki diety a ekspresja genów     131
    7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety     133
    7.5. Składniki diety a stabilność genomu     136
    To jest najważniejsze     138
    Literatura uzupełniająca     139
  Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa     141
  8. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka – Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek     143
    8.1. Wprowadzenie     143
    8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego     144
    8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne     147
    8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego     153
    To jest najważniejsze     160
    Literatura uzupełniająca     160
  9. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji – Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz     162
    9.1. Wprowadzenie     162
    9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne     163
    9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne     172
    To jest najważniejsze     177
    Literatura uzupełniająca     178
  10. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia – Jerzy Bertrandt     179
    10.1. Wprowadzenie     179
    10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność     183
    10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności     186
    10.4. Klimat a model żywienia     192
    10.5. Wyzwania     201
    To jest najważniejsze     202
    Literatura uzupełniająca     203
  11. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia – Janusz Czapski, Józef Korczak     204
    11.1. Wprowadzenie     204
    11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym     205
    11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności     216
    11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego     219
    11.5. Perspektywy produkcji żywności     227
    To jest najważniejsze     230
    Literatura uzupełniająca     231
  12. Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa – Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski     233
    12.1. Wprowadzenie     233
    12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe     236
    12.3. Żywność tradycyjna     242
    12.4. Kuchnie narodowe i regionalne     245
    To jest najważniejsze     252
    Literatura uzupełniająca     252
  13. Czynniki społeczne a żywność i żywienie – Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta     254
    13.1. Wprowadzenie     254
    13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia     255
    13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia     258
    13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe     263
    13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia     265
    To jest najważniejsze     268
    Literatura uzupełniająca     268
  14. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia – Beata Ziółkowska, Magdalena Weber     270
    14.1. Wprowadzenie     270
    14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych     271
    14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych     283
    14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania     290
    To jest najważniejsze     298
    Literatura uzupełniająca     299
  Część III. Racjonalizacja żywienia ludności     301
  15. Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji – Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo     303
    15.1. Wprowadzenie     303
    15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku     305
    15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej     313
    15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań     315
    To jest najważniejsze     318
    Literatura uzupełniająca     318
  16. Edukacja żywieniowa – Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak     320
    16.1. Wprowadzenie     320
    16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej     321
    16.3. Planowanie edukacji żywieniowej     328
    16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy     333
    To jest najważniejsze     334
    Literatura uzupełniająca.    335
  17. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu – Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz     336
    17.1. Wprowadzenie     336
    17.2. Wegetarianizm     337
    17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady     346
    17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała     357
    To jest najważniejsze     358
    Literatura uzupełniająca     359
  18. Żywność prozdrowotna – Jan Gawęcki, Danuta Górecka     361
    18.1. Wprowadzenie     361
    18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje     362
    18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej     387
    To jest najważniejsze     390
    Literatura uzupełniająca     390
  19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności – Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska     392
    19.1. Wprowadzenie     392
    19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze     393
    19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie     399
    19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych     402
    19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze     405
    19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów     408
    To jest najważniejsze     413
    Literatura uzupełniająca     414
  Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia     415
  20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny – Ewa Matczuk, Lucjan Szponar     417
    20.1. Wprowadzenie     417
    20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych     420
    20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych     439
    20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności     445
    To jest najważniejsze     447
    Literatura uzupełniająca     448
  21. Bioterroryzm żywnościowy – Jerzy Bertrandt     450
    21.1. Wprowadzenie     450
    21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych     452
    21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym     455
    To jest najważniejsze     466
    Literatura uzupełniająca     467
  22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym – Lucjan Szponar, Ewa Matczuk     468
    22.1. Wprowadzenie     468
    22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego     473
    22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)     476
    22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF)     480
    To jest najważniejsze     484
    Literatura uzupełniająca     485
  23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności – Maciej Taczanowski     487
    23.1. Wprowadzenie     487
    23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności     490
    23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności     493
    23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności     499
    23.5. Znakowanie żywności     503
    23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór)     506
    To jest najważniejsze     511
    Literatura uzupełniająca     512
  24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek     517
    24.1. Wprowadzenie     517
    24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności     518
    24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000     522
    24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności     523
    24.5. Działania operacyjne     526
    24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce     528
    To jest najważniejsze     529
    Literatura uzupełniająca     530
  25. Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku – Anna Gronowska-Senger     531
    25.1. Wprowadzenie     531
    25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku     535
    25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku     539
    25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń     542
    To jest najważniejsze     544
    Literatura uzupełniająca     544
  Skorowidz     545
RozwińZwiń