POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 570 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-22959-7 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa XV | |
Część I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa | 1 |
1. Zdrowie i jego uwarunkowania – Henryk Kirschner, Iwona Traczyk | 3 |
1.1. Wprowadzenie | 3 |
1.2. Definicje zdrowia | 4 |
1.3. Kryteria zdrowia | 5 |
1.4. Ocena zdrowia populacji | 9 |
1.5. Uwarunkowania zdrowia | 10 |
To jest najważniejsze | 27 |
Literatura uzupełniająca | 28 |
2. Żywność i żywienie a zdrowie – Jan Gawęcki, Joanna Suliburska | 29 |
2.1. Wprowadzenie | 29 |
2.2. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu | 30 |
2.3. Związek żywności i żywienia ze stanem zdrowia | 35 |
2.4. Interakcje żywności i leków | 47 |
To jest najważniejsze | 53 |
Literatura uzupełniająca | 54 |
3. Epidemiologia żywieniowa – Wojciech F. Roszkowski, Barbara Pietruszka, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża | 56 |
3.1. Wprowadzenie | 56 |
3.2. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej | 57 |
3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych | 58 |
3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności | 61 |
3.5. Badania w zakresie epidemiologii żywieniowej – kwestionariusze i ich walidacja | 64 |
To jest najważniejsze | 69 |
Literatura uzupełniająca | 70 |
4. Mierniki zdrowotne i ich powiązanie z czynnikami żywieniowymi – Joanna Kałuża, Hanna Roszkowska, Ewa Sicińska, Wojciech F. Roszkowski | 71 |
4.1. Wprowadzenie | 71 |
4.2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej | 72 |
4.3. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym | 78 |
4.4. Hierarchia dowodów naukowych | 81 |
4.5. Ocena głównych czynników modyfikujących związki żywienia ze zdrowiem | 83 |
To jest najważniejsze | 88 |
Literatura uzupełniająca | 88 |
5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie i w Polsce – Lidia Wądołowska, Joanna Kowalkowska, Beata Stasiewicz | 90 |
5.1. Wprowadzenie | 90 |
5.2. Żywieniowe przyczyny zaburzeń zdrowia | 92 |
5.3. Niedożywienie jako przyczyna zaburzeń zdrowia | 99 |
5.4. Czynniki ryzyka chorób związane ze stylem życia i środowiskiem | 103 |
5.5. Metaboliczne przyczyny zaburzeń zdrowia | 106 |
5.6. Możliwości poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia | 109 |
To jest najważniejsze | 110 |
Literatura uzupełniająca | 110 |
6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych – Mirosław Jarosz, Wioletta Respondek | 112 |
6.1. Wprowadzenie | 112 |
6.2. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje | 113 |
6.3. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych | 116 |
6.4. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych | 122 |
To jest najważniejsze | 124 |
Literatura uzupełniająca | 125 |
7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji – Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska | 126 |
7.1. Wprowadzenie | 126 |
7.2. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna | 128 |
7.3. Składniki diety a ekspresja genów | 131 |
7.4. Warianty genetyczne a odpowiedź metaboliczna na składniki diety | 133 |
7.5. Składniki diety a stabilność genomu | 136 |
To jest najważniejsze | 138 |
Literatura uzupełniająca | 139 |
Część II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa | 141 |
8. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka – Jadwiga Hamułka, Monika Zielińska-Pukos, Agata Białecka-Dębek | 143 |
8.1. Wprowadzenie | 143 |
8.2. Rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego | 144 |
8.3. Wpływ składników pokarmowych na układ nerwowy i zdrowie psychiczne | 147 |
8.4. Żywieniowa profilaktyka zaburzeń funkcji poznawczych i zdrowia psychicznego | 153 |
To jest najważniejsze | 160 |
Literatura uzupełniająca | 160 |
9. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji – Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek, Hanna Górska-Warsewicz | 162 |
9.1. Wprowadzenie | 162 |
9.2. Uwarunkowania makroekonomiczne | 163 |
9.3. Uwarunkowania mikroekonomiczne | 172 |
To jest najważniejsze | 177 |
Literatura uzupełniająca | 178 |
10. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia – Jerzy Bertrandt | 179 |
10.1. Wprowadzenie | 179 |
10.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność | 183 |
10.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności | 186 |
10.4. Klimat a model żywienia | 192 |
10.5. Wyzwania | 201 |
To jest najważniejsze | 202 |
Literatura uzupełniająca | 203 |
11. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia – Janusz Czapski, Józef Korczak | 204 |
11.1. Wprowadzenie | 204 |
11.2. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym | 205 |
11.3. Biotechnolgia i nanotechnologia w produkcji żywności | 216 |
11.4. Postępy w technologii potraw oraz w organizacji żywienia zbiorowego | 219 |
11.5. Perspektywy produkcji żywności | 227 |
To jest najważniejsze | 230 |
Literatura uzupełniająca | 231 |
12. Związki kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa – Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk, Michał A. Michalski | 233 |
12.1. Wprowadzenie | 233 |
12.2. Wpływ religii na zachowania żywieniowe | 236 |
12.3. Żywność tradycyjna | 242 |
12.4. Kuchnie narodowe i regionalne | 245 |
To jest najważniejsze | 252 |
Literatura uzupełniająca | 252 |
13. Czynniki społeczne a żywność i żywienie – Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marta Plichta | 254 |
13.1. Wprowadzenie | 254 |
13.2. Cechy społeczne a sposób żywienia | 255 |
13.3. Środowisko społeczne a sposób żywienia | 258 |
13.4. Inne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe | 263 |
13.5. Społeczne funkcje żywności i żywienia | 265 |
To jest najważniejsze | 268 |
Literatura uzupełniająca | 268 |
14. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia – Beata Ziółkowska, Magdalena Weber | 270 |
14.1. Wprowadzenie | 270 |
14.2. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych | 271 |
14.3. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych | 283 |
14.4. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania | 290 |
To jest najważniejsze | 298 |
Literatura uzupełniająca | 299 |
Część III. Racjonalizacja żywienia ludności | 301 |
15. Polityka wyżywienia ludności – obszary działań i narzędzia realizacji – Ewa Halicka, Krystyna Rejman, Barbara Kowrygo | 303 |
15.1. Wprowadzenie | 303 |
15.2. Główne obszary działań polityki wyżywienia w XXI wieku | 305 |
15.3. Narzędzia realizacji polityki wyżywienia w Unii Europejskiej | 313 |
15.4. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań | 315 |
To jest najważniejsze | 318 |
Literatura uzupełniająca | 318 |
16. Edukacja żywieniowa – Anna Kołłajtis-Dołowy, Marta Jeruszka-Bielak | 320 |
16.1. Wprowadzenie | 320 |
16.2. Definicje, cele i zakres edukacji żywieniowej | 321 |
16.3. Planowanie edukacji żywieniowej | 328 |
16.4. Ewaluacja edukacji żywieniowej i wiarygodność przekazywanej wiedzy | 333 |
To jest najważniejsze | 334 |
Literatura uzupełniająca. | 335 |
17. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu – Jan Gawęcki, Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz | 336 |
17.1. Wprowadzenie | 336 |
17.2. Wegetarianizm | 337 |
17.3. Charakterystyka wybranych diet niekonwencjonalnych – zalety i wady | 346 |
17.4. Diety niekonwencjonalne a redukcja masy ciała | 357 |
To jest najważniejsze | 358 |
Literatura uzupełniająca | 359 |
18. Żywność prozdrowotna – Jan Gawęcki, Danuta Górecka | 361 |
18.1. Wprowadzenie | 361 |
18.2. Pojęcie żywności prozdrowotnej i jej rodzaje | 362 |
18.3. Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem żywności prozdrowotnej | 387 |
To jest najważniejsze | 390 |
Literatura uzupełniająca | 390 |
19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności – Anna Brzozowska, Regina Olędzka, Ewa Sicińska | 392 |
19.1. Wprowadzenie | 392 |
19.2. Suplementy diety jako środki spożywcze | 393 |
19.3. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie | 399 |
19.4. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych | 402 |
19.5. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze | 405 |
19.6. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów | 408 |
To jest najważniejsze | 413 |
Literatura uzupełniająca | 414 |
Część IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia | 415 |
20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny – Ewa Matczuk, Lucjan Szponar | 417 |
20.1. Wprowadzenie | 417 |
20.2. Przyczyny i objawy zakażeń i zatruć pokarmowych | 420 |
20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych | 439 |
20.4. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć i zakażeń pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | 445 |
To jest najważniejsze | 447 |
Literatura uzupełniająca | 448 |
21. Bioterroryzm żywnościowy – Jerzy Bertrandt | 450 |
21.1. Wprowadzenie | 450 |
21.2. Rodzaje i charakterystyka ataków bioterrorystycznych | 452 |
21.3. Instrumenty ochrony przed atakiem bioterrorystycznym | 455 |
To jest najważniejsze | 466 |
Literatura uzupełniająca | 467 |
22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym – Lucjan Szponar, Ewa Matczuk | 468 |
22.1. Wprowadzenie | 468 |
22.2. Komisja Kodeksu Żywnościowego | 473 |
22.3. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) | 476 |
22.4. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) | 480 |
To jest najważniejsze | 484 |
Literatura uzupełniająca | 485 |
23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności – Maciej Taczanowski | 487 |
23.1. Wprowadzenie | 487 |
23.2. Podstawowe unijne i polskie akty prawne ze sfery bezpieczeństwa żywności | 490 |
23.3. Szczegółowe wymagania jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żywności | 493 |
23.4. Szczególne kategorie środków spożywczych w regulacjach prawnych sfery bezpieczeństwa żywności | 499 |
23.5. Znakowanie żywności | 503 |
23.6. Urzędowa kontrola żywności (nadzór) | 506 |
To jest najważniejsze | 511 |
Literatura uzupełniająca | 512 |
24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności – Jacek Kijowski , Danuta Kołożyn-Krajewska, Joanna Trafiałek | 517 |
24.1. Wprowadzenie | 517 |
24.2. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności | 518 |
24.3. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 | 522 |
24.4. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności | 523 |
24.5. Działania operacyjne | 526 |
24.6. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce | 528 |
To jest najważniejsze | 529 |
Literatura uzupełniająca | 530 |
25. Żywienie a zdrowie publiczne w XX i XXI wieku – Anna Gronowska-Senger | 531 |
25.1. Wprowadzenie | 531 |
25.2. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku | 535 |
25.3. Problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku | 539 |
25.4. Żywienie a zdrowie społeczne – prewencja zagrożeń | 542 |
To jest najważniejsze | 544 |
Literatura uzupełniająca | 544 |
Skorowidz | 545 |