POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.
Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych.
Zaburzenia mikrobioty jelitowej wymagają terapii żywieniowej, która w sposób znaczący harmonijnie uzupełnia leczenie pacjenta.
Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 432 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6376-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
CZĘŚĆ I. Oś jelito-wątroba | 1 |
1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa - Wojciech Marlicz, Anna Gudan | 3 |
Mikrobiota jelitowa i jej funkcje | 3 |
Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych | 5 |
Rozgałęzione krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - metabolity gnilne | 7 |
Bariera jelitowa | 8 |
Budowa i funkcje | 8 |
Zaburzenia w działaniu | 10 |
Leki jako przyczyna zaburzeń mikrobioty i bariery jelitowej | 19 |
Wpływ alkoholu na stan mikrobioty i bariery jelitowej | 23 |
Podsumowanie | 23 |
2. Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego - Zuzanna Karwowska, Paweł P. Łabaj, Tomasz Kościółek 27 | |
Mikrobiom człowieka a ekspozom | 27 |
Technologie badania mikrobiomu jelitowego | 30 |
Sekwencjonowanie DNA | 30 |
Inne aplikacje sekwencjonowania nowej generacji | 31 |
Sekwencjonowanie mikrobiomu jelitowego | 32 |
Inne metody omiczne w badaniu mikrobiomu jelitowego | 34 |
Standaryzacja protokołów | 37 |
Standaryzacja protokołów laboratoryjnych | 37 |
Standaryzacja protokołów bioinformatycznych | 38 |
Standaryzacja dzielenia i przechowywania danych | 39 |
Wyzwania bioinformatycznej analizy mikrobiomu jelitowego | 40 |
Ograniczenia danych mikrobiomowych | 40 |
Modele statystyczne wykorzystywane w analizie mikrobiomu | 42 |
Interpretacja wyników badań | 42 |
Analiza taksonomiczna | 42 |
Bioróżnorodność mikrobiomu - metryki różnorodności alfa i beta | 43 |
Analiza ścieżek metabolicznych | 44 |
Praktyczne wykorzystanie wyników sekwencjonowania mikrobiomu | 45 |
Budowanie punktów odniesienia | 46 |
Krytyka badań mikrobiomu w stawianiu diagnoz | 48 |
3. Jelito - ważne centrum immunologiczne - Maciej Hałasa | 53 |
Podstawowe funkcje odpornościowe | 54 |
Odporność nieswoista, czyli naturalna | 55 |
Odporność swoista, czyli nabyta | 58 |
Generowanie odporności i tolerancji w jelicie | 59 |
Rola podwyższonej przepuszczalności bariery jelitowej w zaburzaniu przebiegu prawidłowej immunizacji w jelicie | 61 |
Związki immunostymulujące wpływające na stan bariery jelitowej | 63 |
Podsumowanie | 65 |
4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej - Dorota Waśko-Czopnik 67 | |
Skład mikrobioty jelitowej | 68 |
Funkcje mikrobioty jelitowej | 69 |
Ochrona przed translokacją bakteryjną poza obręb jelita | 71 |
Markery stanu jelita i jego mikrobioty | 72 |
Kalprotektyna | 73 |
Alfa-1-antytrypsyna | 73 |
Beta-defensyny | 74 |
Laktoferyna | 75 |
Wydzielnicza immunoglobulina A | 75 |
Zonulina | 76 |
Inne markery świadczące o stanie jelita i jego mikrobioty | 77 |
Podsumowanie | 79 |
5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego - Alina Niezgódka-Klósak, Piotr Eder | 83 |
Wstęp - nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) | 83 |
Charakterystyka NChZJ | 83 |
Objawy NChZJ | 84 |
Epidemiologia i etiologia | 84 |
Dysbioza | 85 |
NChZJ a dysbioza | 85 |
Wpływ składników diety na dysbiozę | 85 |
Leczenie żywieniowe osób z NChZJ - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego | 86 |
Wprowadzenie do żywienia klinicznego | 86 |
Wyłączne żywienie dojelitowe | 87 |
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - Modulen IBD® | 88 |
Wspomaganie żywieniowe terapii NChZJ | 89 |
Zalecenia ogólne | 89 |
Diety specjalistyczne w NChZJ | 90 |
Podsumowanie | 97 |
6.Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji -Tomasz Banasiewicz | 101 |
Pacjenci z chorobami zapalnymi jelit - punkt widzenia chirurga | 101 |
Kompleksowe przygotowanie pacjenta z chorobami zapalnymi jelit do zabiegu operacyjnego | 105 |
Filary prehabilitacji | 106 |
Leczenie chorób współwystępujących | 108 |
Żywienie w okresie okołooperacyjnym | 110 |
Wpływ leczenia chirurgicznego na przewód pokarmowy i mikrobiom jelitowy | 116 |
7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby -Dominika Maciejewska-Markiewicz, Ewa Wunsch 121 | |
Mikrobiota, dysbioza i oś jelitowo-wątrobowa | 121 |
Prawidłowa mikrobiota jelitowa i rozwój dysbiozy | 121 |
Oś jelitowo-wątrobowa | 122 |
Produkty mikrobioty wpływające na funkcje wątroby | 123 |
Lipopolisacharyd | 123 |
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe | 123 |
Kwasy żółciowe | 124 |
Cholina | 125 |
Etanol | 125 |
Przepuszczalność bariery jelitowej a zmiany zapalne w wątrobie | 126 |
Bariera jelitowa | 126 |
Przepuszczalność bariery jelitowej | 127 |
Kliniczne manifestacje dysfunkcji osi jelitowo-wątrobowej | 128 |
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby | 128 |
Alkoholowa choroba wątroby | 130 |
Marskość wątroby | 131 |
Rak wątrobowokomórkowy | 133 |
8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne - Marcin Folwarski, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka | 137 |
Wstęp | 137 |
Rola mikrobiomu w onkogenezie i prognozowaniu | 139 |
Główne mechanizmy udziału mikrobiomu w kancerogenezie | 139 |
Charakterystyka zmian mikrobiomu w konkretnych nowotworach | 140 |
Mikrobiom a leczenie przeciwnowotworowe | 143 |
Leczenie chirurgiczne | 143 |
Radioterapia | 144 |
Chemioterapia | 145 |
Immunoterapia | 146 |
Przeszczep mikrobioty jelitowej | 146 |
Podsumowanie | 147 |
9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej - Ewa Stachowska 153 | |
Wstęp | 153 |
Enterotypy - czy każdy z nas powinien żywić swoje bakterie w jednakowy sposób | 154 |
Czy można zaprogramować mniejszą różnorodność mikrobioty osoby dorosłej przez sposób narodzin | 156 |
Czy starzejąc się, powinniśmy inaczej zadbać o mikrobiotę jelitową | 157 |
Jaka dieta jest najwłaściwsza dla mikroorganizmów jelitowych | 157 |
Kluczowe składniki diety kształtujące skład mikrobioty jelitowej | 160 |
Węglowodany | 161 |
Białko | 164 |
Tłuszcze i dieta wysokotłuszczowa | 165 |
Witaminy i mikroelementy | 167 |
Podsumowanie | 170 |
10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit - Ewa Stachowska, Natalia Komorniak | 175 |
Dieta specyficznych węglowodanów | 175 |
Dieta low FODMAP | 176 |
Fazy diety | 176 |
Codzienność pacjentów na diecie | 179 |
Dieta a mikrobiom jelitowy | 179 |
Skuteczność diety | 181 |
Planowanie dietoterapii dla osób z zespołem jelita drażliwego i zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) | 181 |
Diety stosowane historycznie w terapii zaburzeń funkcjonalnych jelita | 183 |
Dieta ubogobłonnikowa | 189 |
Dieta wysokobłonnikowa | 189 |
Dieta wegetariańska | 190 |
Dieta paleolityczna | 190 |
Dieta bezglutenowa | 190 |
Rekomendacje ESPEN dotyczące żywienia klinicznego osób z chorobami zapalnymi jelit | 192 |
Prewencja rozwoju chorób zapalnych jelit | 192 |
Żywienie kliniczne w terapii chorób zapalnych jelit | 193 |
CZĘŚĆ II. Oś jelito-mózg | 195 |
11. Oś jelitowo-mózgowa - Karolina Skonieczna-Żydecka, Honorata Mruk | 197 |
Wstęp | 197 |
Czym jest oś mikrobiota-jelito-mózg | 198 |
Mechanizmy komunikacji w osi mikrobiota-jelito-mózg | 199 |
Autonomiczny układ nerwowy | 200 |
Enteryczny układ nerwowy | 202 |
Układ immunologiczny związany z błoną śluzową jelit | 203 |
Metabolity bariery jelitowej | 204 |
Dowody naukowe na oś mikrobiota-jelito-mózg | 206 |
Podsumowanie | 213 |
12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej - PawełLiśkiewicz, Michał Wroński, Jerzy Samochowiec | 217 |
Wstęp | 217 |
Hologenomowa teoria ewolucji | 218 |
Mikrobiota jelitowa a rozwój i dojrzewanie układu nerwowego | 218 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg | 221 |
Bariera jelitowa | 221 |
Badania mikrobiomu w psychiatrii | 222 |
Metody bioinformatyczne | 224 |
Sekwencjonowanie mikrobiomu | 224 |
Miary służące do oceny mikrobiomu | 226 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a stres | 228 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a osobowość | 229 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a depresja | 230 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a lęk | 233 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a choroba afektywna dwubiegunowa | 235 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych | 236 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a schizofrenia | 240 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia ze spektrum autyzmu | 243 |
Oś mikrobiota-jelito-mózg a jadłowstręt psychiczny | 245 |
Potencjalne kierunki leczenia zaburzeń psychicznych ukierunkowane na modulację mikrobioty jelitowej | 247 |
Suplementacja psychobiotykami | 252 |
Wzorce żywieniowe | 252 |
Przeszczepienie mikrobioty jelitowej | 254 |
Podsumowanie | 254 |
13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych - Hanna Karakuła-Juchnowicz, Joanna Róg | 259 |
Dysregulacja osi mikrobiota-jelito-mózg w wybranych zaburzeniach psychicznych: znaczenie mikrobioty jelitowej | 259 |
Schizofrenia | 259 |
Zaburzenia afektywne dwubiegunowe | 263 |
Zaburzenia ze spektrum autyzmu | 265 |
Leczenie przeciwpsychotyczne a mikrobiota jelitowa | 272 |
Interwencje nakierowane na modulację osi mikrobiota-jelito-mózg w zaburzeniach psychicznych | 275 |
Suplementacja probiotyczna | 275 |
Transfer mikrobioty jelitowej | 286 |
Żywienie a modulacja osi mikrobiota-jelito-mózg u osób z zaburzeniami psychicznymi | 286 |
Podsumowanie | 292 |
CZĘŚĆ III. Stymulacja osi jelito-wątroba-mózg | 300 |
14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka - Bożena Muszyńska | 303 |
Wstęp | 303 |
Rośliny - źródło błonnika pokarmowego | 305 |
Błonnik pokarmowy o właściwościach prebiotycznych występujący w algach | 309 |
Błonnik pokarmowy pochodzenia grzybowego | 319 |
Monosacharydy | 319 |
Polisacharydy grzybowe | 320 |
Polisacharydy wewnątrzkomórkowe | 322 |
15. Naturalne prebiotyki - Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk | 329 |
Wstęp | 329 |
Definicja | 329 |
Kryteria klasyfikacji prebiotyków | 330 |
Podział prebiotyków i ich naturalne źródła | 330 |
Mikrobiom jelitowy a prebiotyki i ich wpływ na organizm | 333 |
Bezpieczeństwo | 335 |
Rośliny o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływ na mikrobiom jelitowy | 336 |
Rośliny o właściwościach przeciwzapalnych | 336 |
Wpływ surowców roślinnych na mikrobiom jelitowy | 341 |
16. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki - Igor Łoniewski | 347 |
Wstęp | 347 |
Racjonalne podstawy stosowania probiotyków | 348 |
Definicja probiotyków | 351 |
Zastosowanie probiotyków w wybranych schorzeniach u osób dorosłych | 355 |
Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego | 356 |
Nietolerancja laktozy | 364 |
Profilaktyka zakażeń pooperacyjnych | 364 |
Zakażenia układu oddechowego | 364 |
Zakażenia układu moczowego | 366 |
Przewlekła choroba nerek | 366 |
Osteoporoza | 367 |
Wchłanianie żelaza | 367 |
Zaburzenia metaboliczne i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych | 368 |
Psychobiotyki i ich wpływ terapeutyczny | 372 |
Depresja | 373 |
Schizofrenia | 374 |
Zaburzenia lękowe | 375 |
Zaburzenie afektywne dwubiegunowe | 375 |
Choroba Parkinsona | 375 |
Choroba Alzheimera | 376 |
17. Transplantacja mikrobioty jelitowej - Jarosław Biliński | 379 |
Wstęp | 379 |
Wybór dawcy | 380 |
Przygotowanie preparatów mikrobioty jelitowej | 383 |
Przygotowanie biorcy | 385 |
Metody podania preparatu mikrobioty jelitowej | 385 |
Wskazania i przeciwwskazania do transplantacji mikrobioty jelitowej | 387 |
Bezpieczeństwo terapii | 389 |
18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego - Arieta Drozd | 393 |
Wstęp | 393 |
Nieodżywcze substancje słodzące, syntetyczne i półsyntetyczne | 394 |
Acesulfam K (E950) | 394 |
Aspartam (E951) | 395 |
Neotam (E961) | 396 |
Cyklaminiany (E952) | 397 |
Sacharyna (E954) | 397 |
Sukraloza (E955) | 399 |
Naturalne substancje intensywnie słodzące | 402 |
Glukozydy stewiolu (Glikozydy stewiolowe) (E960) | 402 |
Dihydrochalkon neohesperydyny (E959), taumatyna (E957) | 402 |
Poliole (alkohole cukrowe) | 403 |
Ksylitol (E967) | 404 |
Erytrytol (E968) | 405 |
Izomalt (E953) | 405 |
Laktitol (E966) | 406 |
Maltitol (E965) | 406 |
Sorbitol (E420) | 407 |
Mannitol (E421) | 407 |
Emulgatory | 407 |
Karboksymetyloceluloza (CMC) (E466) | 408 |
Polisorbat 80 (P80) (E433) | 409 |
Środki zagęszczające | 410 |
Maltodekstryna (E414) | 410 |
Pektyna (E440) | 411 |
Polidekstroza (E1200) | 411 |
Kwas alginowy (E400) | 412 |
Karagen (E407) | 412 |
Substancje konserwujące | 413 |
Benzoesan sodu (E211), sorbinian potasu (E202) i azotyn sodu (E250) | 413 |
Siarczyny (E221—E228) | 414 |
Nizyna (E234) | 415 |
Nanocząsteczki | 416 |
Dwutlenek tytanu (TiO2 ) (E171) | 416 |
Wzmacniacze smaku i zapachu | 417 |
Glutaminian sodu (E621) | 417 |
Enzymy bakteryjne | 418 |
Transglutaminaza | 418 |
Podsumowanie | 419 |
Skorowidz | 425 |