Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

14 ocen

Redakcja:

Ewa Stachowska

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

98,40  164,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 164,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 98,40 zł  


98,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.
Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych.
Zaburzenia mikrobioty jelitowej wymagają terapii żywieniowej, która w sposób znaczący harmonijnie uzupełnia leczenie pacjenta.
Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.


Rok wydania2021
Liczba stron432
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6376-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  CZĘŚĆ I. Oś jelito-wątroba    1
  1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa - Wojciech Marlicz, Anna Gudan     3
  Mikrobiota jelitowa i jej funkcje     3
  Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych    5
  Rozgałęzione krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - metabolity gnilne    7
  Bariera jelitowa    8
    Budowa i funkcje    8
    Zaburzenia w działaniu    10
  Leki jako przyczyna zaburzeń mikrobioty i bariery jelitowej     19
  Wpływ alkoholu na stan mikrobioty i bariery jelitowej    23
  Podsumowanie    23
  2. Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego - Zuzanna Karwowska, Paweł P. Łabaj, Tomasz Kościółek 27
  Mikrobiom człowieka a ekspozom    27
  Technologie badania mikrobiomu jelitowego    30
    Sekwencjonowanie DNA    30
    Inne aplikacje sekwencjonowania nowej generacji    31
    Sekwencjonowanie mikrobiomu jelitowego    32
    Inne metody omiczne w badaniu mikrobiomu jelitowego     34
  Standaryzacja protokołów    37
    Standaryzacja protokołów laboratoryjnych    37
    Standaryzacja protokołów bioinformatycznych    38
    Standaryzacja dzielenia i przechowywania danych    39
  Wyzwania bioinformatycznej analizy mikrobiomu jelitowego    40
    Ograniczenia danych mikrobiomowych    40
    Modele statystyczne wykorzystywane w analizie mikrobiomu     42
  Interpretacja wyników badań    42
    Analiza taksonomiczna     42
    Bioróżnorodność mikrobiomu - metryki różnorodności alfa i beta     43
    Analiza ścieżek metabolicznych    44
  Praktyczne wykorzystanie wyników sekwencjonowania mikrobiomu     45
  Budowanie punktów odniesienia    46
  Krytyka badań mikrobiomu w stawianiu diagnoz    48
  3. Jelito - ważne centrum immunologiczne - Maciej Hałasa     53
  Podstawowe funkcje odpornościowe    54
  Odporność nieswoista, czyli naturalna    55
  Odporność swoista, czyli nabyta    58
  Generowanie odporności i tolerancji w jelicie     59
  Rola podwyższonej przepuszczalności bariery jelitowej w zaburzaniu przebiegu prawidłowej immunizacji w jelicie    61
  Związki immunostymulujące wpływające na stan bariery jelitowej    63
  Podsumowanie    65
  4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej - Dorota Waśko-Czopnik 67
  Skład mikrobioty jelitowej    68
  Funkcje mikrobioty jelitowej    69
  Ochrona przed translokacją bakteryjną poza obręb jelita    71
  Markery stanu jelita i jego mikrobioty     72
    Kalprotektyna    73
    Alfa-1-antytrypsyna    73
    Beta-defensyny    74
    Laktoferyna    75
    Wydzielnicza immunoglobulina A    75
    Zonulina    76
    Inne markery świadczące o stanie jelita i jego mikrobioty    77
  Podsumowanie    79
  5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego - Alina Niezgódka-Klósak, Piotr Eder    83
  Wstęp - nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ)    83
    Charakterystyka NChZJ    83
    Objawy NChZJ    84
    Epidemiologia i etiologia     84
  Dysbioza    85
    NChZJ a dysbioza     85
    Wpływ składników diety na dysbiozę    85
  Leczenie żywieniowe osób z NChZJ - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego     86
    Wprowadzenie do żywienia klinicznego    86
    Wyłączne żywienie dojelitowe    87
    Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - Modulen IBD®     88
  Wspomaganie żywieniowe terapii NChZJ    89
    Zalecenia ogólne    89
    Diety specjalistyczne w NChZJ    90
  Podsumowanie    97
  6.Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji -Tomasz Banasiewicz    101
  Pacjenci z chorobami zapalnymi jelit - punkt widzenia chirurga    101
  Kompleksowe przygotowanie pacjenta z chorobami zapalnymi jelit do zabiegu operacyjnego    105
    Filary prehabilitacji     106
    Leczenie chorób współwystępujących    108
  Żywienie w okresie okołooperacyjnym    110
  Wpływ leczenia chirurgicznego na przewód pokarmowy i mikrobiom jelitowy    116
  7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby -Dominika Maciejewska-Markiewicz, Ewa Wunsch 121
  Mikrobiota, dysbioza i oś jelitowo-wątrobowa    121
    Prawidłowa mikrobiota jelitowa i rozwój dysbiozy    121
    Oś jelitowo-wątrobowa     122
  Produkty mikrobioty wpływające na funkcje wątroby    123
    Lipopolisacharyd    123
    Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe     123
    Kwasy żółciowe    124
    Cholina    125
    Etanol    125
  Przepuszczalność bariery jelitowej a zmiany zapalne w wątrobie    126
    Bariera jelitowa    126
    Przepuszczalność bariery jelitowej     127
  Kliniczne manifestacje dysfunkcji osi jelitowo-wątrobowej    128
    Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby    128
    Alkoholowa choroba wątroby     130
    Marskość wątroby    131
    Rak wątrobowokomórkowy    133
  8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne - Marcin Folwarski, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka    137
  Wstęp    137
  Rola mikrobiomu w onkogenezie i prognozowaniu    139
    Główne mechanizmy udziału mikrobiomu w kancerogenezie    139
    Charakterystyka zmian mikrobiomu w konkretnych nowotworach    140
  Mikrobiom a leczenie przeciwnowotworowe     143
    Leczenie chirurgiczne     143
    Radioterapia     144
    Chemioterapia    145
    Immunoterapia    146
  Przeszczep mikrobioty jelitowej    146
  Podsumowanie    147
  9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej - Ewa Stachowska 153
  Wstęp    153
  Enterotypy - czy każdy z nas powinien żywić swoje bakterie w jednakowy sposób    154
  Czy można zaprogramować mniejszą różnorodność mikrobioty osoby dorosłej przez sposób narodzin     156
  Czy starzejąc się, powinniśmy inaczej zadbać o mikrobiotę jelitową     157
  Jaka dieta jest najwłaściwsza dla mikroorganizmów jelitowych    157
  Kluczowe składniki diety kształtujące skład mikrobioty jelitowej    160
    Węglowodany     161
    Białko    164
    Tłuszcze i dieta wysokotłuszczowa     165
    Witaminy i mikroelementy     167
  Podsumowanie    170
  10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit - Ewa Stachowska, Natalia Komorniak    175
  Dieta specyficznych węglowodanów    175
  Dieta low FODMAP    176
    Fazy diety    176
    Codzienność pacjentów na diecie    179
    Dieta a mikrobiom jelitowy    179
    Skuteczność diety    181
  Planowanie dietoterapii dla osób z zespołem jelita drażliwego i zespołem przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)    181
  Diety stosowane historycznie w terapii zaburzeń funkcjonalnych jelita    183
    Dieta ubogobłonnikowa    189
    Dieta wysokobłonnikowa     189
    Dieta wegetariańska     190
    Dieta paleolityczna     190
    Dieta bezglutenowa     190
  Rekomendacje ESPEN dotyczące żywienia klinicznego osób z chorobami zapalnymi jelit    192
    Prewencja rozwoju chorób zapalnych jelit    192
    Żywienie kliniczne w terapii chorób zapalnych jelit    193
  CZĘŚĆ II. Oś jelito-mózg    195
  11. Oś jelitowo-mózgowa - Karolina Skonieczna-Żydecka, Honorata Mruk    197
  Wstęp     197
  Czym jest oś mikrobiota-jelito-mózg    198
  Mechanizmy komunikacji w osi mikrobiota-jelito-mózg    199
    Autonomiczny układ nerwowy    200
    Enteryczny układ nerwowy     202
    Układ immunologiczny związany z błoną śluzową jelit    203
    Metabolity bariery jelitowej    204
  Dowody naukowe na oś mikrobiota-jelito-mózg    206
  Podsumowanie    213
  12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej - PawełLiśkiewicz, Michał Wroński, Jerzy Samochowiec    217
  Wstęp    217
  Hologenomowa teoria ewolucji    218
  Mikrobiota jelitowa a rozwój i dojrzewanie układu nerwowego    218
  Oś mikrobiota-jelito-mózg    221
  Bariera jelitowa    221
  Badania mikrobiomu w psychiatrii     222
    Metody bioinformatyczne    224
    Sekwencjonowanie mikrobiomu    224
    Miary służące do oceny mikrobiomu    226
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a stres     228
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a osobowość    229
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a depresja    230
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a lęk    233
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a choroba afektywna dwubiegunowa    235
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych    236
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a schizofrenia    240
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a zaburzenia ze spektrum autyzmu    243
  Oś mikrobiota-jelito-mózg a jadłowstręt psychiczny     245
  Potencjalne kierunki leczenia zaburzeń psychicznych ukierunkowane na modulację mikrobioty jelitowej     247
    Suplementacja psychobiotykami     252
    Wzorce żywieniowe    252
    Przeszczepienie mikrobioty jelitowej    254
  Podsumowanie    254
  13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych - Hanna Karakuła-Juchnowicz, Joanna Róg     259
  Dysregulacja osi mikrobiota-jelito-mózg w wybranych zaburzeniach psychicznych: znaczenie mikrobioty jelitowej     259
    Schizofrenia    259
    Zaburzenia afektywne dwubiegunowe     263
    Zaburzenia ze spektrum autyzmu    265
    Leczenie przeciwpsychotyczne a mikrobiota jelitowa     272
  Interwencje nakierowane na modulację osi mikrobiota-jelito-mózg w zaburzeniach psychicznych     275
    Suplementacja probiotyczna    275
    Transfer mikrobioty jelitowej    286
    Żywienie a modulacja osi mikrobiota-jelito-mózg u osób z zaburzeniami psychicznymi    286
  Podsumowanie    292
  CZĘŚĆ III. Stymulacja osi jelito-wątroba-mózg    300
  14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka - Bożena Muszyńska    303
  Wstęp    303
  Rośliny - źródło błonnika pokarmowego     305
  Błonnik pokarmowy o właściwościach prebiotycznych występujący w algach    309
  Błonnik pokarmowy pochodzenia grzybowego    319
    Monosacharydy    319
    Polisacharydy grzybowe    320
    Polisacharydy wewnątrzkomórkowe    322
  15. Naturalne prebiotyki - Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk    329
  Wstęp    329
    Definicja    329
    Kryteria klasyfikacji prebiotyków    330
    Podział prebiotyków i ich naturalne źródła    330
    Mikrobiom jelitowy a prebiotyki i ich wpływ na organizm    333
    Bezpieczeństwo    335
  Rośliny o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływ na mikrobiom jelitowy    336
    Rośliny o właściwościach przeciwzapalnych    336
    Wpływ surowców roślinnych na mikrobiom jelitowy    341
  16. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki - Igor Łoniewski    347
  Wstęp    347
  Racjonalne podstawy stosowania probiotyków    348
  Definicja probiotyków    351
  Zastosowanie probiotyków w wybranych schorzeniach u osób dorosłych    355
    Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego    356
    Nietolerancja laktozy    364
    Profilaktyka zakażeń pooperacyjnych     364
    Zakażenia układu oddechowego     364
    Zakażenia układu moczowego    366
    Przewlekła choroba nerek    366
    Osteoporoza     367
    Wchłanianie żelaza    367
    Zaburzenia metaboliczne i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych    368
  Psychobiotyki i ich wpływ terapeutyczny    372
    Depresja    373
    Schizofrenia    374
    Zaburzenia lękowe     375
    Zaburzenie afektywne dwubiegunowe     375
    Choroba Parkinsona    375
    Choroba Alzheimera     376
  17. Transplantacja mikrobioty jelitowej - Jarosław Biliński    379
  Wstęp    379
  Wybór dawcy    380
  Przygotowanie preparatów mikrobioty jelitowej     383
  Przygotowanie biorcy     385
  Metody podania preparatu mikrobioty jelitowej    385
  Wskazania i przeciwwskazania do transplantacji mikrobioty jelitowej    387
  Bezpieczeństwo terapii    389
  18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego - Arieta Drozd    393
  Wstęp     393
  Nieodżywcze substancje słodzące, syntetyczne i półsyntetyczne    394
    Acesulfam K (E950)     394
    Aspartam (E951)    395
    Neotam (E961)    396
    Cyklaminiany (E952)     397
    Sacharyna (E954)     397
    Sukraloza (E955)    399
  Naturalne substancje intensywnie słodzące     402
    Glukozydy stewiolu (Glikozydy stewiolowe) (E960)    402
    Dihydrochalkon neohesperydyny (E959), taumatyna (E957)    402
  Poliole (alkohole cukrowe)     403
    Ksylitol (E967)     404
    Erytrytol (E968)     405
    Izomalt (E953)     405
    Laktitol (E966)    406
    Maltitol (E965)     406
    Sorbitol (E420)     407
    Mannitol (E421)     407
  Emulgatory     407
    Karboksymetyloceluloza (CMC) (E466)    408
    Polisorbat 80 (P80) (E433)    409
  Środki zagęszczające    410
    Maltodekstryna (E414)    410
    Pektyna (E440)    411
    Polidekstroza (E1200)     411
    Kwas alginowy (E400)    412
    Karagen (E407)    412
  Substancje konserwujące    413
    Benzoesan sodu (E211), sorbinian potasu (E202) i azotyn sodu (E250)    413
    Siarczyny (E221—E228)     414
    Nizyna (E234)    415
  Nanocząsteczki    416
    Dwutlenek tytanu (TiO2 ) (E171)    416
  Wzmacniacze smaku i zapachu    417
    Glutaminian sodu (E621)    417
  Enzymy bakteryjne     418
    Transglutaminaza    418
  Podsumowanie    419
  Skorowidz    425
RozwińZwiń