Letnia stratyfikacja termiczna wody w jeziorach na Niżu Polskim

-20%

Letnia stratyfikacja termiczna wody w jeziorach na Niżu Polskim

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

38,40  48,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 48,00 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 28,80 zł  


38,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

The summer thermal stratification of water in the lakes in the Polish Lowlands


Rajmund Skowron zebrał najciekawsze, ważne wyniki swoich badań i analiz. Kwerenda materiału dotyczyła dwóch rodzajów danych: 1) stacjonarnych pomiarów temperatury wody powierzchniowej; w tym zakresie zebrano codzienne temperatury wody dla 12 jezior w wieloleciu 1961–2020; 2) ekspedycyjnych pomiarów pionowego rozkładu temperatury w 715 jeziorach na Niżu Polskim w tym samym okresie, w dużej części dokonanych przez autora. Najdłuższe serie danych dotyczące temperatury wody w jeziorach stały się podstawą do analizy i przedstawionych wniosków.


Autor […] dokonał wnikliwej analizy pomiarów, przedstawiając średnie parametry struktury termicznej wody. Na ich podstawie wydzielił termiczne pory roku w polskich jeziorach. Próbą syntezy jest rozdział 7, w którym analizuje długookresowe zmiany temperatury wody, określając ich trendy. Szczególnie wartościowe treści przedstawione są zaś w rozdziale 9, w którym podjęto dyskusję z tezami i wnioskami zawartymi w piśmiennictwie europejskim i światowym.


Praca kompleksowo i szeroko, wykorzystując bogaty materiał dokumentacyjny, ukazuje przebieg zjawisk i procesów termicznych w jeziorach w Polsce. Z pewnością będzie ważną pozycją dla szerokiego grona limnologów różnych specjalności oraz wypełni lukę w wiedzy z tego zakresu.


Rok wydania2022
Liczba stron336
KategoriaHydrologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
ISBN-13978-83-231-5058-9
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje