Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.


Rok wydania2013
Liczba stron212
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4436-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    11
  Układ krążenia     11
  Najczęściej występujące czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego i jego powikłań     13
  Wadliwe odżywianie i otyłość     13
  Podwyższony cholesterol     14
  Tłuszcze     15
  Triglicerydy     16
  Zaburzenia metaboliczne     17
  Przewlekłe stany zapalne     17
  Wolne rodniki     18
  Sól kuchenna     19
  Oczyszczone produkty zbożowe     20
  Nadmiar cukru i słodyczy     20
  Zwiększone stężenie homocysteiny     21
  Uzależnienie alkoholowe     21
  Palenie tytoniu     22
  Zanieczyszczenia powietrza     22
  Stres     22
  Brak aktywności fizycznej     23
  Rodzaje nadciśnienia tętniczego     24
  Objawy choroby nadciśnieniowej     26
  Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego     26
  Powikłania choroby nadciśnieniowej     27
  Przyspieszony rozwój miażdżycy     27
  Choroba wieńcowa, czyli niedokrwienna serca     28
  Zawał serca     29
  Udar mózgu     30
  Żylaki     30
  Żywienie profilaktyczne w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach     31
  Pokarmy chroniące tętnice i zapobiegające chorobom układu krążenia     31
  Pokarmy sprzyjające nadciśnieniu i jego powikłaniom     35
  Charakterystyka niektórych składników odżywczych     38
  Białka     38
  Tłuszcze     39
  Węglowodany     39
  Witaminy     40
  Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     40
  Witaminy rozpuszczalne w wodzie     41
  Składniki mineralne     42
  Pierwiastki szkodliwe     46
  Diety     46
  1. Dieta śródziemnomorska     47
  Zasady diety śródziemnomorskiej     48
  Dwutygodniowy jadłospis dla diety śródziemnomorskiej     51
  2. Dieta laktowegetariańska     56
  Zasady diety laktowegetariańskiej     56
  Dwutygodniowy jadłospis dla diety laktowegetariańskiej     59
  3. Diety redukcyjne (niskoenergetyczne) w nadciśnieniu powikłanym otyłością     63
  Zasady diety redukcyjnej     63
  3a. Dieta niskoenergetyczna – 1000 kalorii     64
  3b. Dieta niskoenergetyczna – 1200 kalorii     69
  3c. Dieta niskoenergetyczna – 1500 kalorii     75
  4. Dieta zrównoważona na podstawie wielkości porcji produktów     80
  Charakterystyka produktów spożywczych według pięciu grup     81
  Zasady diety zrównoważonej na podstawie wielkości porcji produktów     84
  Przykład tygodniowego jadłospisu dla diety zrównoważonej na podstawie wielkości porcji produktów     86
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw     88
  Miary gospodarcze     89
  Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego     90
  Przechowywanie produktów spożywczych     93
  Sposoby przyrządzania potraw     95
  Część szczegółowa    97
  Wybrane potrawy zalecane w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach     97
  Zupy     97
  Buliony i zakwasy     99
  Chłodniki     100
  Zupy na ciepło     102
  Przystawki (II śniadania i podwieczorki)     115
  Potrawy z mięsa i ryb     124
  Potrawy z mięsa     125
  Potrawy z ryb     133
  Potrawy jarskie     136
  Potrawy z warzyw     142
  Surówki     145
  Sałatki     152
  Warzywa gotowane     161
  Sosy     172
  Pieczywo domowe     179
  Dodatki do pieczywa     187
  Desery     191
  Napoje     198
  Piśmiennictwo     205
  Alfabetyczny spis potraw     207
RozwińZwiń