X

  Część ogólna 11
  
  Zapotrzebowanie energetyczne 11
  Składniki pokarmowe 12
  Białka 12
  Tłuszcze 13
  Węglowodany 14
  Błonnik 15
  Witaminy 16
  Witamina A 17
  Witamina E 17
  Witamina K 17
  Witamina C 18
  Witaminy z grupy B 18
  Witamina PP 19
  Składniki mineralne 19
  Wapń 19
  Magnez 20
  Żelazo 20
  Cynk 20
  Miedź 21
  Selen 21
  Chrom 21
  Sod i potas 21
  Równowaga kwasowo-zasadowa 22
  Woda 22
  Zasady zdrowego żywienia 23
  Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia 27
  Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych 30
  Produkty zbożowe 30
  Pieczywo 31
  Otręby 31
  Kiełki 32
  Mąka 32
  Kasze 33
  Muesli 33
  Całe ziarno — pszenica 33
  Makarony 34
  Nasiona roślin strączkowych 34
  Mleko 35
  Mleko kozie 36
  Sery 36
  Tofu 36
  Ziemniaki 36
  Bataty (słodkie ziemniaki) 37
  Warzywa i owoce 37
  Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób
  nowotworowych 38
  Tłuszcze 42
  Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 43
  Jaja 43
  Cukier i słodycze 43
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 44
  Miary gospodarcze 44
  Naczynia kuchenne 44
  Konserwowanie i przechowywanie żywności 49
  Sposoby przyrządzania potraw 50
  Obróbka wstępna surowca 50
  Obróbka cieplna 51
  Podprawianie i wykańczanie potraw 54
  Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu
  chorób nowotworowych 55
  Przyprawy ziołowe 55
  Warzywa przyprawowe 59
  Przyprawy korzenne 61
  Żywienie a choroby nowotworowe 63
  Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe
  metody leczenia 64
  Przykłady tygodniowych jadłospisów 69
  Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię 77
  Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych 77
  Dieta w chemioterapii 78
  Zapalenie jamy ustnej 79
  Nudności i wymioty 81
  Zaparcia 82
  Biegunka 84
  Dieta w radioterapii 85
  
  Część szczegółowa 88
  
  Napoje 88
  Uwagi ogólne 88
  Przepisy 89
  Chleb domowy 97
  Uwagi ogólne 97
  Przepisy 97
  Dodatki do pieczywa 103
  Uwagi ogólne 103
  Przepisy 103
  Zupy 108
  Uwagi ogólne 108
  Przygotowanie wywaru z warzyw 108
  Przygotowanie wywaru z owoców 109
  Przygotowanie zup mlecznych 109
  Przygotowanie głównego składnika 109
  Podprawianie zup 109
  Przyprawianie zup 110
  Zakwasy 110
  Przepisy 111
  Dodatki do zup 124
  Przepisy 124
  Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 129
  Uwagi ogólne 129
  Obróbka wstępna mięsa 130
  Obróbka właściwa (termiczna) 130
  Przepisy 131
  Potrawy z mięsa cielęcego 131
  Potrawy z drobiu i dziczyzny 140
  Potrawy z ryb 143
  Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 150
  Uwagi ogólne 150
  Przepisy 151
  Potrawy jarskie 170
  Uwagi ogólne 170
  Przepisy 171
  Potrawy z warzyw i ziemniaków 184
  Uwagi ogólne 184
  Obróbka wstępna 185
  Obróbka termiczna 186
  Surówki 186
  Sałatki 187
  Warzywa gotowane 187
  Przepisy 188
  Surówki 188
  Sałatki 198
  Warzywa gotowane 203
  Potrawy z ziemniaków 206
  Sosy 208
  Uwagi ogólne 208
  Przepisy 209
  Sosy zimne 209
  Sosy gorące 211
  Sosy do potraw słodkich 215
  Desery 216
  Uwagi ogólne 216
  Przepisy 217
  
  Piśmiennictwo 224
  Spis potraw
Żywienie w chorobach nowotworowych

SZCZEGÓŁY WYDANIA

Spis treści

Liczba stron

232

Kategoria

Onkologia

ISBN-13

978-83-200-4347-1

Numer wydania

1

0.0 / 5 (0 głosów)

Jeżeli chcesz wypożyczyć/kupić więcej książek
lub skorzystaj z szybkiej ścieżki zakupu

Wypożyczenie

Wykup nieograniczony dostęp online do książki na: dobę, tydzień, miesiąc lub semestr.


od 4,92

Wypożycz teraz

Opis

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności. Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.


Abonament_Sprawdz2
Add 1

Oceny użytkowników

Średnia ocena: ( 0 )
0
0
0
0
0
Oceń:  
Opinie użytkowników
Bądź pierwszy!