INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
Zeszyt naukowy zawiera 11 artykułów o różnej tematyce badawczej dotyczącej żywności. Poruszono następujące ogólne zagadnienia: składniki kosztów wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej; znakowanie produktów spożywczych informacją o wartości odżywczej; wykorzystanie promieniowania jonizującego do utrwalania żywności; oczekiwania konsumentów dotyczące opakowań a realizacja ich potrzeb społeczno-ekonomicznych; modelowanie zmian parametrów jakościowych produktów spożywczych w układzie: produkt-opakowanie-otoczenie.
Przedstawiono także wyniki badań dotyczące wybranych grup żywności. Scharakteryzowano oleje roślinne pod względem ich profilu kwasowego, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów tłuszczowych omega-3, oraz oceniono poziom wiedzy o ich działaniu zdrowotnym, a także przedstawiono wpływ ogrzewania mikrofalowego na zmiany oksydacyjne wybranych olejów roślinnych. Przebadano produkty zbożowe pod kątem zawartości pestycydów chloroorganicznych jako wyznacznika jakości zdrowotnej tych produktów, przedstawiono również możliwości regeneracji adsorpcyjnej zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu oraz określono przeżywalność bakterii probiotycznych w biojogutrach.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 176 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Bronisław Buczek, Regeneracja adsorpcyjna zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu | 5 |
Michał Halagarda, Zofia Cichoń, Znakowanie produktów spożywczych informacją o wartości odżywczej | 19 |
Piotr Kafel, Tadeusz Sikora, Składniki kosztów wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej | 37 |
Zofia Kolek, Wykorzystanie promieniowania jonizującego do utrwalania żywności | 45 |
Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka, Charakterystyka profilu kwasowego olejów roślinnych bogatych w polinienasycone kwasy tłuszczowe | 59 |
Wanda Kudełka, The Impact of Selected Factors on the Survival Rate of Probiotic Bacteria in Natural Bio-yoghurts Made from Cow’s Milk | 79 |
Małgorzata Lisińska-Kuśnierz, Oczekiwania konsumentów dotyczące opakowań a realizacja ich potrzeb społeczno-ekonomicznych | 89 |
Małgorzata Miśniakiewicz, Pozostałości pestycydów chloroorganicznych jako wyznacznik jakości zdrowotnej produktów zbożowych | 101 |
Lidia Ostasz, Wpływ ogrzewania mikrofalowego o mocy 400 W na zmiany oksydacyjne wybranych olejów rafinowanych | 125 |
Lidia Ostasz, Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka, Charakterystyka kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ocena poziomu wiedzy o ich działaniu zdrowotnym | 139 |
Marzena Ucherek, Modelowanie zmian parametrów jakościowych produktów spożywczych w układzie produkt–opakowanie–otoczenie | 163 |