POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 260 |
Kategoria | Dermatologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23582-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Wpływ diety na kondycję skóry i proces jej starzenia – Monika Michalak | 1 |
Witaminy | 4 |
Składniki mineralne | 18 |
Polifenole | 21 |
Karotenoidy | 23 |
Kwasy tłuszczowe | 24 |
Podsumowanie | 26 |
Piśmiennictwo | 26 |
2. Zaawansowane produkty glikacji i ich rola w starzeniu się i chorobach skóry – Anna Jeznach-Steinhagen, Ewa Chlebus | 33 |
Zaawansowane produkty końcowe glikacji | 34 |
Źródła zaawansowanych produktów końcowych glikacji | 35 |
Mechanizm działania zaawansowanych produktów | |
końcowych glikacji | 36 |
Działanie wysokich stężeń glukozy na skórę | 38 |
Zaawansowane produkty końcowe glikacji a starzenie się skóry | 39 |
Redukcja zaawansowanych produktów końcowych glikacji | 41 |
Podsumowanie | 45 |
Piśmiennictwo | 46 |
3. Mikrobiota skóry – Katarzyna Mańkowska, Barbara Dołęgowska | 47 |
Mikrobiota i układ immunologiczny skóry | 53 |
Piśmiennictwo | 54 |
4. Rola mikrobioty jelitowej w chorobach skóry. Oś jelito–skóra – Sara Shawkat, Aleksandra Kuźniak, Ewa Stachowska | 57 |
Skład mikrobioty | 58 |
Funkcje mikrobioty jelitowej | 59 |
Oś jelito–skóra | 61 |
Wybrane zmiany skórne towarzyszące chorobom przewodu pokarmowego | 65 |
Piśmiennictwo | 72 |
5. Trądzik pospolity – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna | 77 |
Insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu 1 i dieta o niskim indeksie glikemicznym | 79 |
Mleko | 80 |
Czekolada | 82 |
Kwasy tłuszczowe | 83 |
Antyoksydanty i suplementacja witaminy D | 84 |
Podsumowanie | 85 |
Piśmiennictwo | 86 |
6. Trążowaty – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka | 89 |
Czynniki wyzwalające i nasilające chorobę | 91 |
Choroby przewodu pokarmowego | 92 |
Mikrobiom, pro- i prebiotyki | 93 |
Inne czynniki dietetyczne | 94 |
Podsumowanie | 96 |
Piśmiennictwo | 97 |
7. Łojotokowe zapalenie skóry – Aleksandra Słodka, Katarzyna Tomaszewska, Anna Zalewska-Janowska | 99 |
Krótka charakterystyka choroby | 99 |
Podsumowanie | 107 |
Piśmiennictwo | 108 |
8. Łuszczyca – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna | 111 |
Dieta bezglutenowa | 113 |
Dieta wegetariańska | 114 |
Kwasy tłuszczowe | 116 |
Dieta śródziemnomorska | 118 |
Antyoksydanty | 119 |
Węglowodany | 120 |
Otyłość, zespół metaboliczny i dieta niskoenergetyczna | 121 |
Witamina D | 126 |
Rola mikrobioty jelitowej | 127 |
Alkohol | 128 |
Kawa i kofeina | 129 |
Podsumowanie | 130 |
Piśmiennictwo | 131 |
9. Pokrzywka – Katarzyna Tomaszewska, Aleksandra Słodka, Anna Zalewska-Janowska | 135 |
Krótka charakterystyka choroby | 135 |
Pokrzywka ostra | 140 |
Pokrzywka przewlekła | 141 |
Wybrane aspekty dietetyczne w pokrzywce | 141 |
Dieta antyhistaminowa | 142 |
Pseudoalergeny | 144 |
Gluten | 146 |
Witamina D | 147 |
Probiotyki | 147 |
Podsumowanie | 148 |
Piśmiennictwo | 149 |
10. Żywienie w atopowym zapaleniu skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr | 151 |
Objawy atopowego zapalenia skóry | 152 |
Przyczyny atopowego zapalenia skóry | 153 |
Dieta eliminacyjna | 154 |
Dieta w atopowym zapaleniu skóry | 156 |
Cynk, miedź i selen | 161 |
Podsumowanie | 163 |
Piśmiennictwo | 164 |
11. Rola żywienia w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych – Aleksandra Kajdas, Agnieszka Żebrowska, Anna Zalewska-Janowska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna | 167 |
Pęcherzyca | 167 |
Pemfigoid pęcherzowy i pemfigoid błon śluzowych | 170 |
Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa) | 172 |
Nabyte pęcherzowe oddzielanie się naskórka | 174 |
Rola żywienia w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych | 175 |
Rola witamin i składników mineralnych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc | 180 |
Rola diet w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych | 183 |
Postępowanie dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych leczonych z zastosowaniem przewlekłej glikokortykosteroidoterapii | 191 |
Postępowanie dietetyczne a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w pęcherzycach | 192 |
Rola suplementów ziołowych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc | 194 |
Rola dietetyka w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych | 195 |
Ogólne zalecenia dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych, zwłaszcza w pęcherzycach | 196 |
Grupy wsparcia dla pacjentów z pęcherzycami | 197 |
Podsumowanie | 198 |
Piśmiennictwo | 198 |
12. Żywienie w profilaktyce czerniaka – Dorota Szostak-Węgierek | 203 |
Otyłość | 204 |
Jakość diety | 205 |
Owoce cytrusowe | 206 |
Mięso | 207 |
Inne produkty spożywcze | 207 |
Kwasy tłuszczowe omega-3 i ryby | 208 |
Witaminy z grupy B | 209 |
Witamina D | 210 |
Witamina A | 211 |
Witamina E | 211 |
Alkohol | 212 |
Kawa i kofeina | 213 |
Podsumowanie | 214 |
Piśmiennictwo | 214 |
13. Dieta w grzybicach skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Anna Zalewska-Janowska | 217 |
Ograniczenie spożycia węprostych | 220 |
Niedobory pokarmowe | 225 |
Mikrobiota jelitowa | 228 |
Używki | 229 |
Podsumowanie | 230 |
Piśmiennictwo | 231 |
14. Wsparcie dietetyczne w leczeniu glikokortykosteroidami – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska | 233 |
Dieta przeciwzapalna | 239 |
Podsumowanie | 241 |
Piśmiennictwo | 241 |
15. Czynniki psychologiczne w patogenezie i leczeniu chorób skóry – Bartłomiej Tarkowski, Anna Zalewska-Janowska | 243 |
Stres psychologiczny | 244 |
Fizjologiczne objawy stresu psychologicznego | 245 |
Metody regulacji poziomu stresu | 248 |
Dieta jako element regulacji reakcji stresowej | 250 |
Czynniki motywacyjne w pracy z pacjentem | 251 |
Podsumowanie | 253 |
Piśmiennictwo | 254 |
Skorowidz | 257 |