Żywienie w chorobach skóry

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

59,40  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 59,40 zł  


59,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może też stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów różnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu, oraz pacjentom – tak aby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia procesu leczenia swojej choroby.


Rok wydania2024
Liczba stron260
KategoriaDermatologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23582-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Wpływ diety na kondycję skóry i proces jej starzenia – Monika Michalak     1
  Witaminy     4
  Składniki mineralne     18
  Polifenole     21
  Karotenoidy     23
  Kwasy tłuszczowe     24
  Podsumowanie     26
  Piśmiennictwo     26
  
  2. Zaawansowane produkty glikacji i ich rola w starzeniu się i chorobach skóry – Anna Jeznach-Steinhagen, Ewa Chlebus     33
  Zaawansowane produkty końcowe glikacji     34
  Źródła zaawansowanych produktów końcowych glikacji     35
  Mechanizm działania zaawansowanych produktów
  końcowych glikacji     36
  Działanie wysokich stężeń glukozy na skórę     38
  Zaawansowane produkty końcowe glikacji a starzenie się skóry     39
  Redukcja zaawansowanych produktów końcowych glikacji     41
  Podsumowanie     45
  Piśmiennictwo     46
  
  3. Mikrobiota skóry – Katarzyna Mańkowska, Barbara Dołęgowska     47
  Mikrobiota i układ immunologiczny skóry     53
  Piśmiennictwo     54
  
  4. Rola mikrobioty jelitowej w chorobach skóry. Oś jelito–skóra – Sara Shawkat, Aleksandra Kuźniak, Ewa Stachowska     57
  Skład mikrobioty     58
  Funkcje mikrobioty jelitowej     59
  Oś jelito–skóra     61
  Wybrane zmiany skórne towarzyszące chorobom przewodu pokarmowego     65
  Piśmiennictwo     72
  
  5. Trądzik pospolity – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     77
  Insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu 1 i dieta o niskim indeksie glikemicznym     79
  Mleko     80
  Czekolada     82
  Kwasy tłuszczowe     83
  Antyoksydanty i suplementacja witaminy D     84
  Podsumowanie     85
  Piśmiennictwo     86
  
  6. Trążowaty – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka     89
  Czynniki wyzwalające i nasilające chorobę     91
  Choroby przewodu pokarmowego     92
  Mikrobiom, pro- i prebiotyki     93
  Inne czynniki dietetyczne     94
  Podsumowanie     96
  Piśmiennictwo     97
  
  7. Łojotokowe zapalenie skóry – Aleksandra Słodka, Katarzyna Tomaszewska, Anna Zalewska-Janowska     99
  Krótka charakterystyka choroby     99
  Podsumowanie     107
  Piśmiennictwo     108
  
  8. Łuszczyca – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     111
  Dieta bezglutenowa     113
  Dieta wegetariańska     114
  Kwasy tłuszczowe     116
  Dieta śródziemnomorska     118
  Antyoksydanty     119
  Węglowodany     120
  Otyłość, zespół metaboliczny i dieta niskoenergetyczna     121
  Witamina D     126
  Rola mikrobioty jelitowej     127
  Alkohol     128
  Kawa i kofeina     129
  Podsumowanie     130
  Piśmiennictwo     131
  
  9. Pokrzywka – Katarzyna Tomaszewska, Aleksandra Słodka, Anna Zalewska-Janowska     135
  Krótka charakterystyka choroby     135
  Pokrzywka ostra     140
  Pokrzywka przewlekła     141
  Wybrane aspekty dietetyczne w pokrzywce     141
  Dieta antyhistaminowa     142
  Pseudoalergeny     144
  Gluten     146
  Witamina D     147
  Probiotyki     147
  Podsumowanie     148
  Piśmiennictwo     149
  
  10. Żywienie w atopowym zapaleniu skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr     151
  Objawy atopowego zapalenia skóry     152
  Przyczyny atopowego zapalenia skóry     153
  Dieta eliminacyjna     154
  Dieta w atopowym zapaleniu skóry     156
  Cynk, miedź i selen     161
  Podsumowanie     163
  Piśmiennictwo     164
  
  11. Rola żywienia w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych – Aleksandra Kajdas, Agnieszka Żebrowska, Anna Zalewska-Janowska, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna     167
  Pęcherzyca     167
  Pemfigoid pęcherzowy i pemfigoid błon śluzowych     170
  Opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa)     172
  Nabyte pęcherzowe oddzielanie się naskórka     174
  Rola żywienia w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych     175
  Rola witamin i składników mineralnych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc     180
  Rola diet w patogenezie i leczeniu autoimmunizacyjnych chorób pęcherzowych     183
  Postępowanie dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych leczonych z zastosowaniem przewlekłej glikokortykosteroidoterapii     191
  Postępowanie dietetyczne a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w pęcherzycach     192
  Rola suplementów ziołowych w patogenezie i leczeniu pęcherzyc     194
  Rola dietetyka w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych     195
  Ogólne zalecenia dietetyczne w autoimmunizacyjnych chorobach pęcherzowych, zwłaszcza w pęcherzycach     196
  Grupy wsparcia dla pacjentów z pęcherzycami     197
  Podsumowanie     198
  Piśmiennictwo     198
  
  12. Żywienie w profilaktyce czerniaka – Dorota Szostak-Węgierek     203
  Otyłość     204
  Jakość diety     205
  Owoce cytrusowe     206
  Mięso     207
  Inne produkty spożywcze     207
  Kwasy tłuszczowe omega-3 i ryby     208
  Witaminy z grupy B     209
  Witamina D     210
  Witamina A     211
  Witamina E     211
  Alkohol     212
  Kawa i kofeina     213
  Podsumowanie     214
  Piśmiennictwo     214
  
  13. Dieta w grzybicach skóry – Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Anna Zalewska-Janowska     217
  Ograniczenie spożycia węprostych     220
  Niedobory pokarmowe     225
  Mikrobiota jelitowa     228
  Używki     229
  Podsumowanie     230
  Piśmiennictwo     231
  
  14. Wsparcie dietetyczne w leczeniu glikokortykosteroidami – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska     233
  Dieta przeciwzapalna     239
  Podsumowanie     241
  Piśmiennictwo     241
  
  15. Czynniki psychologiczne w patogenezie i leczeniu chorób skóry – Bartłomiej Tarkowski, Anna Zalewska-Janowska     243
  Stres psychologiczny     244
  Fizjologiczne objawy stresu psychologicznego     245
  Metody regulacji poziomu stresu     248
  Dieta jako element regulacji reakcji stresowej     250
  Czynniki motywacyjne w pracy z pacjentem     251
  Podsumowanie     253
  Piśmiennictwo     254
  
  Skorowidz     257
RozwińZwiń