POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 300 |
Kategoria | Pielęgniarstwo |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23287-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowym – Krystyna Majewska, Lidia Bartoszewska | 1 |
2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem | 3 |
2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska | 3 |
2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły | 5 |
2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral | 14 |
2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras | 26 |
3. Dojelitowe leczenie żywieniowe | 39 |
3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański | 39 |
3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki | 42 |
3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska | 51 |
3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral | 61 |
3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska | 72 |
3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska | 77 |
3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki | 84 |
3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska | 103 |
4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe | 107 |
4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki | 107 |
4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn | 109 |
4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk | 122 |
4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka | 131 |
4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek | 150 |
4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki | 155 |
4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska | 161 |
5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci | 165 |
5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś | 165 |
5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk | 171 |
5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka | 176 |
5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras | 187 |
5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś | 190 |
6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnym – Edyta Grabowska-Woźniak | 195 |
6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym | 196 |
6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym | 197 |
6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT) | 199 |
6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej | 200 |
7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych | 205 |
7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras | 205 |
7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan | 207 |
7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk | 213 |
7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska | 217 |
8. Wybrane procedury pielęgnacyjne | 225 |
8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka | 226 |
8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska | 238 |
8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska | 253 |
Załączniki | 265 |
Skorowidz | 287 |