INNE EBOOKI AUTORA
Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzania oraz kontrola jakości produktu gotowego to fundamentalne elementy zapewniające jakość produkowanych wyrobów. O bezpieczeństwie żywności można mówić, jeśli w trakcie jej obecności na rynku zachowuje ona swoje pierwotne bądź oczekiwane właściwości, które określa się na podstawie wyznaczanie okresu trwałości.
Współcześnie, świadomi konsumenci poszukują żywności łączącej w sobie cechy związane z wysoką wartością odżywczą, atrakcyjnością sensoryczną oraz bezpieczeństwem jej spożycia. Natomiast po stronie producenta żywności spoczywa obowiązek sprostania tym wymogom, a przy okazji proponowania innowacyjnych produktów spożywczych.
W publikacji omówiono różne rodzaje innowacyjnych metod analitycznych, które pozwalają na poprawę bezpieczeństwa żywności, zarówno w kontekście jej trwałości i określenia terminu przydatności do spożycia, jak również w odniesieniu do często występujących alergii pokarmowych i nietolerancji. Poruszone zostały także kwestie składników pokarmowych, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 61 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Elamed |
ISBN-13 | 978-83-66984-01-1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Żywność modyfikowana genetycznie − współczesny problem czy szansa? | |
Nanotechnologia w technologii żywności | |
Innowacyjne, niekonwencjonalne ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka możliwości aplikacyjne | |
Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych | |
Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych | |
Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej | |
Termograwimetryczna analiza żywności – przegląd zastosowań | |
Kwasy nukleinowe – niedoceniane składniki żywności | |
Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności | |
Aminy biogenne w żywności – charakterystyka, występowanie, zagrożenia | |
Akryloamid w żywności – charakterystyka, występowanie i zagrożenia | |