Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne

-24%

Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne

1 opinia

Praca zbiorowa

Wydawca:

Elamed

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

60,80  80,00

Format: pdf

Cena początkowa: 80,00 zł (-24%)

Najniższa cena z 30 dni: 60,80 zł  


60,80

w tym VAT

Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzania oraz kontrola jakości produktu gotowego to fundamentalne elementy zapewniające jakość produkowanych wyrobów. O bezpieczeństwie żywności można mówić, jeśli w trakcie jej obecności na rynku zachowuje ona swoje pierwotne bądź oczekiwane właściwości, które określa się na podstawie wyznaczanie okresu trwałości.


Współcześnie, świadomi konsumenci poszukują żywności łączącej w sobie cechy związane z wysoką wartością odżywczą, atrakcyjnością sensoryczną oraz bezpieczeństwem jej spożycia. Natomiast po stronie producenta żywności spoczywa obowiązek sprostania tym wymogom, a przy okazji proponowania innowacyjnych produktów spożywczych.


W publikacji omówiono różne rodzaje innowacyjnych metod analitycznych, które pozwalają na poprawę bezpieczeństwa żywności, zarówno w kontekście jej trwałości i określenia terminu przydatności do spożycia, jak również w odniesieniu do często występujących alergii pokarmowych i nietolerancji. Poruszone zostały także kwestie składników pokarmowych, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.


Rok wydania2021
Liczba stron61
KategoriaŻywienie
WydawcaElamed
ISBN-13978-83-66984-01-1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Żywność modyfikowana genetycznie − współczesny problem czy szansa?
  
   Nanotechnologia w technologii żywności
  
   Innowacyjne, niekonwencjonalne ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka możliwości aplikacyjne
  
   Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych
  
   Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych
  
   Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej
  
   Termograwimetryczna analiza żywności – przegląd zastosowań
  
   Kwasy nukleinowe – niedoceniane składniki żywności
  
   Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności
  
   Aminy biogenne w żywności – charakterystyka, występowanie, zagrożenia
  
   Akryloamid w żywności – charakterystyka, występowanie i zagrożenia
RozwińZwiń