Rozwój podaży na rynku rolniczych produktów ekologicznych w Polsce – aspekty ekonomiczne

Rozwój podaży na rynku rolniczych produktów ekologicznych w Polsce – aspekty ekonomiczne

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Autorzy monografii przyjęli za cel przedstawienie uwarunkowań funkcjonowania i perspektyw rozwoju rynku żywnościowych produktów ekologicznych. Przyjmują oni stanowisko obiektywne, starając się wyjaśnić, czy rzeczywiście rolnictwo ekologiczne ma realne szanse rozwoju w warunkach konkurowania z żywnością konwencjonalną, która jest tańsza, łatwiej dostępna, ma dłuższe terminy ważności i często jest bardziej atrakcyjnie opakowana niż ekologiczna. Autorzy z jednej strony zawarli potężny ładunek wiedzy o badanym problemie w syntetycznej pracy, diagnozując stan tej podaży oraz uwarunkowania rozwoju rolniczych produktów ekologicznych, nie pomijając właściwie żadnego istotnego aspektu, z drugiej zaś wykazali się bardzo dobrym warsztatem naukowym i wzorowo różnorodnym materiałem badawczym, który został wykorzystany łącznie z badaniami ankietowymi przeprowadzonymi na potrzeby tej publikacji. W ten sposób czytelnik otrzymuje kompletne opracowanie o wysokich walorach merytorycznych.


Rok wydania2021
Liczba stron144
KategoriaInne
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
ISBN-13978-83-7695-923-8
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  1. Teoretyczne aspekty związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej    13
    1.1 Czynniki popytowe    13
    1.2. Czynniki podażowe    17
    1.3. Uwarunkowania regulacyjne    22
  2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w skali międzynarodowej 26
    2.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej na świecie    26
    2.2. Tendencje związane z rozwojem rynku żywności ekologicznej    35
  3. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce    41
    3.1. Rozwój rolniczej produkcji ekologicznej    41
    3.2. Tendencje związane z rozwojem rynku    49
  4. Polityka wsparcia rozwoju rolnictwa ekologicznego    56
    4.1. Działania Unii Europejskiej    56
    4.2. System regulacji funkcjonujący w Polsce    66
  5. Integracja pionowa polskiego rynku produkcji ekologicznej 74
    5.1. Łańcuchy dostaw na polskim rynku żywności ekologicznej    74
    5.2. Dystrybucja produktów ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych    79
    5.3. Perspektywy rozwoju łańcucha dostaw produktów ekologicznych w świetle rozwiązań proponowanych w Polsce i w UE    83
  6. Integracja pozioma polskiego rynku produkcji ekologicznej    88
    6.1. Ewolucja grup producenckich w polskim rolnictwie ekologicznym    88
    6.2. Perspektywy rozwoju grup producenckich w świetle wyników badań ankietowych    98
  7. Funkcjonowanie polskich gospodarstw ekologicznych w świetle wyników badań ankietowych    103
    7.1. Charakterystyka próby badawczej    103
    7.2. Ekonomiczne czynniki wpływające na funkcjonowanie gospodarstw    106
    7.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego    111
  8. Perspektywy rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego w świetle badań wśród rolników konwencjonalnych    114
    8.1. Charakterystyka próby badawczej    114
    8.2. Czynniki motywujące podjęcie produkcji ekologicznej    117
    8.3. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego według opinii rolników konwencjonalnych    120
  Zakończenie    124
  Literatura    130
  Spis rysunków    140
  Spis tabel    141
  Summary    143
RozwińZwiń