Rozwój branży piwowarstwa rzemieślniczego. Wybrane problemy

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

10,60  13,95

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 13,95 zł (-24%)

Najniższa cena z 30 dni: 10,60 zł  


10,60

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Monografia stanowi część cyklu prac poświęconych wyzwaniom w obszarze nauki i praktyki zarządzania oraz jakości w przemyśle piwowarskim, ze szczególnym uwzględnieniem sektora piwowarstwa rzemieślniczego, dynamicznie rozwijającego się w Polsce i na świecie. W opracowaniu zaprezentowano tło rozwoju przedsiębiorczości rzemieślniczej w branży piwowarskiej – produktu wraz z technologią jego produkcji – oraz zwrócono uwagę na problem oceny jakości piwa będącego wytworem browarów rzemieślniczych.


Dla zrozumienia istoty piwowarstwa rzemieślniczego oraz jego znaczenia w wymiarze społecznym i ekonomicznym dokonano analizy istoty produktu i jego historii. Zaprezentowano specyfikę piwa, zwracając uwagę na surowce niezbędne do jego produkcji oraz cechy charakterystyczne i etapy procesu technologicznego. Przedstawiono zarys dziejów piwowarstwa w Polsce i na świecie z uwzględnieniem jego znaczenia ekonomicznego oraz wyłaniających się wyzwań dla praktyki i teorii zarządzania. Przybliżono zagadnienia dotyczące jakości piwa rzemieślniczego, która ma kluczowe znaczenie w zarządzaniu ukierunkowanym na satysfakcję klienta i w rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego.


Rok wydania2020
Liczba stron122
KategoriaHistoria kultury
WydawcaPolitechnika Częstochowska
ISBN-13978-83-7193-784-2
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie
  
  Rozdział    1
  Specyfika piwa jako produktu na rynku piwowarstwa rzemieślniczego
  1.1. Istota piwa
  1.2. Surowce niezbędne do produkcji piwa i ich specyfika jako fundament cech produktu wytwarzanego przez branżę piwowarstwa rzemieślniczego
  1.3. Proces produkcyjny
  1.4. Wyzwania technologiczne w produkcji piwa bezalkoholowego jako odpowiedź piwowarstwa rzemieślniczego na zapotrzebowanie rynku
  
  Rozdział    2
  Rozwój piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce i na świecie
  2.1. Geneza piwowarstwa
  2.2. Początki piwowarstwa europejskiego
  2.3. Społeczno-gospodarcze aspekty dziejów piwa na świecie
  2.4. Produkcja piwa w Polsce
  2.5. Rozwój polskiej branży piwowarskiej po 1989 roku
  2.6. Gospodarcze znaczenie sektora piwowarskiego
  
  Rozdział    3
  Jakość piwa rzemieślniczego – zarządzanie w kierunku satysfakcji klienta
  3.1. Główne przesłanki wyzwań w zakresie jakości w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego jako tło rozwoju branży
  3.2. Analiza sensoryczna jako wyznacznik rozwoju oraz kierunku w zarządzaniu jakością i produkcją w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego
  3.3. Praktyczne aspekty analizy sensorycznej piwa rzemieślniczego w Polsce
  
  Podsumowanie
  
  Literatura
  
  Załącznik    1
RozwińZwiń