INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby.
Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla nerek.
Stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego (przed dializą,) a także dla osób z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 176 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6596-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Wstęp 9 | |
Choroby nerek – ciche, zabójcze tsunami | 9 |
Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna? | 10 |
Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań | 11 |
Co zawiera książka | 12 |
Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych | 13 |
Przewlekła choroba nerek | 14 |
Czynniki ryzyka wystąpienia PChN | 15 |
Badania profilaktyczne w kierunku PChN | 16 |
2. Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego | 17 |
Cele leczenia żywieniowego osób z PChN | 17 |
O czym pacjent powinien wiedzieć – wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek | 18 |
Kaloryczność diety | 18 |
Węglowodany w diecie | 19 |
Tłuszcze w diecie | 19 |
Białko w diecie | 19 |
Potas w diecie | 28 |
Fosfor w diecie | 35 |
Sód w diecie | 40 |
Płyny | 48 |
Zalecane spożycie witamin | 48 |
Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego | 49 |
3. Talerz żywieniowy dla osób z PChN 51 | |
Podział talerza żywieniowego | 51 |
Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów | 53 |
Zamiana produktów | 54 |
Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy? | 54 |
Układanie diety nerkowej | 54 |
Etapy tworzenia planu żywieniowego | 55 |
Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu? | 56 |
Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe? | 56 |
Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki | 61 |
Twój indywidualny plan żywieniowy | 65 |
4. Przepisy 67 | |
Śniadania | 69 |
Zupy | 83 |
Dania główne | 91 |
Pasty | 120 |
Coś na słodko | 124 |
Napoje | 130 |
Sosy i mieszanki ziołowe | 132 |
5. Fleksitarianizm | 137 |
Dieta fleksitariańska | 137 |
Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi | 138 |
6. Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) 167 | |
7. Wizualne wskazówki do kontroli porcji 171 | |
Piśmiennictwo | 173 |