Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

47,40  79,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 79,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 47,40 zł  


47,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia zdiagnozowanej choroby.
Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne, pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz porady dotyczące stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla nerek.
Stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego (przed dializą,) a także dla osób z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.


Rok wydania2021
Liczba stron176
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6596-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Wstęp 9
    Choroby nerek – ciche, zabójcze tsunami    9
    Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna?    10
    Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań    11
    Co zawiera książka    12
    Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych    13
    Przewlekła choroba nerek    14
      Czynniki ryzyka wystąpienia PChN    15
      Badania profilaktyczne w kierunku PChN    16
  2. Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego    17
    Cele leczenia żywieniowego osób z PChN    17
    O czym pacjent powinien wiedzieć – wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek    18
      Kaloryczność diety    18
      Węglowodany w diecie    19
      Tłuszcze w diecie    19
      Białko w diecie    19
      Potas w diecie    28
      Fosfor w diecie    35
      Sód w diecie    40
      Płyny    48
  Zalecane spożycie witamin    48
  Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego    49
  3. Talerz żywieniowy dla osób z PChN 51
    Podział talerza żywieniowego    51
    Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów    53
    Zamiana produktów    54
    Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy?    54
      Układanie diety nerkowej    54
      Etapy tworzenia planu żywieniowego    55
      Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu?    56
      Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe?    56
      Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki    61
  Twój indywidualny plan żywieniowy    65
  4. Przepisy 67
  Śniadania    69
  Zupy    83
  Dania główne    91
  Pasty    120
  Coś na słodko    124
  Napoje    130
  Sosy i mieszanki ziołowe    132
  5. Fleksitarianizm    137
  Dieta fleksitariańska    137
  Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi    138
  6. Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) 167
  7. Wizualne wskazówki do kontroli porcji 171
  Piśmiennictwo    173
RozwińZwiń