Insulinooporność

Dieta dla zdrowia

1 ocena

Wydawca:

RM

Format:

epub, mobi, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

34,99

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 34,99 zł  


34,99

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.
W książce znajdziesz:
- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.
O Autorce
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem.
Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie.
Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.


Rok wydania2020
Liczba stron200
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaRM
ISBN-13978-83-7773-992-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorki
  
  Glukoza – paliwo dla organizmu
  
  Gdzie powstaje insulina, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o trzustce
  
  Trawienie i wchłanianie cukrów
  
  Skąd organizm czerpie glukozę, kiedy śpimy?
  
  W jaki sposób glukoza dostaje się do całego organizmu?
  
  Historie insulinoopornych
  
  Czym jest insulinooporność?
  
  Przyczyny insulinooporności
  
  Objawy insulinooporności
  
  Następstwa insulinooporności
  
  Diagnostyka insulinooporności
  
  Historie insulinoopornych
  
  Dieta w insulinooporności
  
  Dietoterapia krok po kroku
  
  Indeks glikemiczny – pomoc w komponowaniu posiłków
  
  Wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe
  
  Historie insulinoopornych
  
  Wysiłek fizyczny w insulinooporności
  
  Ćwiczenia fizyczne dla każdego
  
  Historie insulinoopornych
  
  Insulinooporność na co dzień
  
  Samokontrola
  
  Ważne pytania i odpowiedzi
  
  Historie insulinoopornych
  
  PRZEPISY
  
  Przekąski, śniadania, kolacje
  
  Muffiny ze szpinakiem
  
  Sałatka z awokado
  
  Wytrawna babka
  
  Pączki gryczano-serowe
  
  Pasta pomidorowa na kanapki
  
  Pasta z cukinii
  
  Warzywa z dipem imbirowym
  
  Pasta selerowa z kaszy jaglanej
  
  Bułka z niespodzianką
  
  Awokado pod pierzynką
  
  Bakłażanowe purée
  
  Halibut pod pierzynką mirabelkową
  
  Patisony grillowane z sosem musztardowym
  
  Sałatka ze szparagów
  
  Risotto grzybowe
  
  Zupy
  
  Wywar rosołowy
  
  Zupa z kalarepki
  
  Zupa z zielonych szparagów
  
  Chłodnik ogórkowy
  
  Zupa z cukinii z makaronem
  
  Zupa pieczarkowa
  
  Zupa krem z białych warzyw
  
  Rosół z kulkami mięsno-orzechowymi
  
  Zupa z kiszonych jabłek
  
  Krem marchewkowo-pomarańczowy na zimno
  
  Zupa krem z pieczonej papryki z cieciorką
  
  Kokosowa zupa z soczewicą
  
  Zupa dyniowa z komosą ryżową
  
  Zupa pomidorowa z czarnym ryżem
  
  Rosół z szafranem i kostkami kaszy jaglanej
  
  Rosół wołowy z grillowanym selerem korzeniowym
  
  Zupa krem z pietruszki
  
  Cebulowa „przypalanka”
  
  Zupa ze słodko-kwaśną wołowiną
  
  Zupa porowa z jeżykami piniowymi
  
  Rosół z zapiekanym kalafiorem
  
  Dania mięsne
  
  Duszony królik z oliwkami
  
  Roladki drobiowe z sosem kurkowym
  
  Schab w pomidorach
  
  Polędwiczki wieprzowe duszone z porami
  
  Pierś kurczaka w musztardzie
  
  Schab pieczony z jabłkami
  
  Schab pieczony z ziołami
  
  Roladki z indyka faszerowane ziarnami słonecznika
  
  Wołowina z Dijon
  
  Wołowina z pastą tamarindo
  
  Wołowina z nutą tymiankową
  
  Schab w sosie własnym
  
  Indyk w sosie pomidorowym z orzechami piniowymi
  
  Cielęcina pieczona z pieczarkami
  
  Kurczak w morelach
  
  Piersi kurczaka w ziołach
  
  Bitki z karkówki wieprzowej z cebulką
  
  Pierś kaczki z żurawiną
  
  Gulasz wołowy
  
  Pieczona pierś gęsi
  
  Dania rybne
  
  Sałatka śledziowa z jabłkiem i pomelo
  
  Lasagne z makrelą
  
  Śledź z jabłkami i ananasem
  
  Ryba z patelni
  
  Łosoś z brokułami
  
  Filet w ziołach z masłem cytrynowym
  
  Ryba z soczewicą
  
  Sałatka tatarska
  
  Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i jajkiem
  
  Sałatka makaronowa z tuńczykiem
  
  Dorsz z pieczarkami
  
  Surówki i kiszonki
  
  Marchewkowy raj
  
  Surówka z kapusty włoskiej
  
  Ogórki po bawarsku
  
  Surówka z selera naciowego
  
  Zielony półmisek
  
  Kiszona biała rzodkiew
  
  Kiszone warzywa korzeniowe
  
  Kiszony kalafior z buraczkami
  
  Kiszona marchew z imbirem
  
  Kiszone pomidory
  
  Kiszona papryka
  
  Kiszone jabłka
  
  179 Sałatka z roszponki i mango
  
  Desery
  
  Krem truskawkowy
  
  Półksiężyce melona miodowego w gorzkiej czekoladzie
  
  Bakaliowe paluszki
  
  Racuchy kokosowe
  
  Wariacja jogurtowa
  
  Mus malinowo-porzeczkowy
  
  Lody truskawkowe na patyku
  
  Ciasteczka light
  
  Kokosowe naleśniki z jogurtem i owocami
  
  Ciasteczka orzechowo-maślane
  
  Puchar obfitości
  
  Dodatek
  
  Wartości WW i porcje najpopularniejszych produktów
  
  Najpopularniejsze produkty zawierające 1WBT
RozwińZwiń