INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 271 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-8088-479-3 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko | 7 |
1. Struktura rozważań | 7 |
2. Apendyks humoralny | 11 |
Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka | 15 |
1. Jajka – wiadomości ogólne | 15 |
2. Charakterystyka dietetyczna jajek | 18 |
3. Charakterystyka farmakologiczna jajek | 23 |
4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych | 26 |
5. Zastosowanie kulinarne jajek | 55 |
Rozdział II. Mleko i produkty mleczne - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko | 65 |
1. Kilka słów o mleku i jego przetworach - Zofia Rzeźnicka | 65 |
2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty - Maciej Kokoszko | 69 |
2.1. Wstęp do galaktologii | 69 |
2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa | 70 |
2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa | 71 |
2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa | 100 |
3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko | 102 |
4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka | 134 |
5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka | 140 |
6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka | 176 |
Wnioski końcowe - Zofia Rzeźnicka | 189 |
Słowniczek podstawowych terminów greckich - Zofia Rzeźnicka | 203 |
Wykaz skrótów | 211 |
Bibliografia | 213 |
Źródła | 213 |
Opracowania | 223 |
Summary | 249 |
Indeks osób | 2593 |
Indeks nazw geograficznych i etnicznych | 262 |