Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

107,40  179,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 179,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 107,40 zł  


107,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce.


Książka może być przydatna dla wielodyscyplinarnych zespołów sprawujących opiekę nad pacjentem bariatrycznym, m.in. dietetyków, fizjoterapeutów, psychologów, jak również dla lekarzy rodzinnych, pod opieką których często pozostają osoby po operacjach bariatrycznych.


Rok wydania2023
Liczba stron660
KategoriaChirurgia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23208-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Choroba otyłościowa – informacje podstawowe     1
  
  1. Epidemiologia choroby otyłościowej i jej powikłań – Dorota Szostak-Węgierek     3
  
  2. Środowiskowe czynniki ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska     11
    Mechanizm działania     11
    Dysbioza jelitowa (zaburzenia składu mikrobioty jelitowej)     16
    Substancje chemiczne zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego     16
    Niewystarczająca ilość snu     20
    Stres     21
    Rodzaj wykonywanej pracy zawodowej     23
    Niski poziom aktywności fizycznej     25
  
  3. Mikrobiota jelitowa – rola w patogenezie choroby otyłościowej i jej powikłań – Patrycja Krynicka, Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz     29
    Bariera jelitowa     30
    Metaboliczna endotoksemia     30
    Mikrobiota a insulinooporność     31
    Mikrobiota a otyłość i zespół metaboliczny     31
    Mikrobiota i metabolom     32
    Modulacja mikrobioty jelitowej poprzez interwencje nieinwazyjne     34
    Dieta     34
    Dieta a modulacja osi mózgowo-jelitowej     35
    Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki     36
    Postbiotyki     38
    Modulacja mikrobioty jelitowej za pomocą transplantacji mikrobioty jelitowej     40
  
  4. Psychologiczne przyczyny choroby otyłościowej – Agata Szulc, Marta Dębowska     43
    Uzależnienie od jedzenia     43
    Jedzenie emocjonalne     47
    Zaburzenia odżywiania     51
    Inne psychologiczne predyspozycje otyłości     53
  
  5. Powikłania otyłości z uwzględnieniem roli tkanki tłuszczowej w ich występowaniu – Alina Kuryłowicz     59
    Rodzaje i funkcje tkanki tłuszczowej u człowieka     59
    Dysfunkcja tkanki tłuszczowej w przebiegu otyłości     64
    Wpływ lokalizacji tkanki tłuszczowej na ryzyko rozwoju powikłań związanych z otyłością     67
    Konsekwencje związanej z otyłością dysfunkcji tkanki tłuszczowej     67
  
  Niechirurgiczne leczenie choroby otyłościowej     75
  
  6. Leczenie dietetyczne choroby otyłościowej – Ewa Lange     77
    Zaplanowanie postępowania dietetycznego     79
    Założenia dietoterapii     83
    Diety o bardzo niskiej energetyczności     86
    Wartość odżywcza diet niskoenergetycznych     88
  
  7. Leczenie farmakologiczne choroby otyłościowej – Matylda Kręgielska-Narożna, Monika Szulińska, Paweł Bogdański     101
    Wskazania do farmakoterapii     102
    Leki zarejestrowane do leczenia choroby otyłościowej w Unii Europejskiej     102
    Zastosowanie leczenia farmakologicznego przed operacją bariatryczną i po niej     107
    Żywieniowe aspekty leczenia farmakologicznego – doświadczenia własne     107
  
  8. Endoskopowe leczenie choroby otyłościowej – Michał Janik     113
    Interwencje dotyczące żołądka     114
    Interwencje dotyczące dwunastnicy oraz jelita cienkiego     119
    Powikłania leczenia endoskopowego     121
  
  9. Postępowanie dietetyczne po założeniu balonu żołądkowego – Ludmiła Podgórska     123
    Opieka dietetyczna     123
    Przygotowanie do założenia balonu     124
  
  Chirurgiczne leczenie choroby otyłościowej i jej powikłań     131
  
  10. Wskazania do operacji bariatrycznych i techniki operacyjne – Krzysztof Paśnik, Iwona Boniecka     133
    Wymagania dla oddziałów chirurgii bariatrycznej     134
    Wskazania i przeciwwskazania w kwalifikowaniu chorych do operacji bariatrycznych     136
    Ocena przedoperacyjna chorego     139
    Rodzaje operacji bariatrycznych     139
    Postępowanie pooperacyjne     146
    Ocena skuteczności leczenia bariatrycznego     147
    Protokół ERABS w przygotowaniu chorych do operacji z powodu otyłości     148
    Metaboliczne efekty zabiegów bariatrycznych     149
  
  11. Operacje bariatryczne jako metoda leczenia powikłań choroby otyłościowej – Mariusz Wyleżoł     153
  
  12. Operacje bariatryczne u dzieci i nastolatków do 18. r.ż. – Dominika Krakowczyk     165
    Wskazania do operacji bariatrycznej u dzieci i nastolatków do 18. r.ż.     170
    Przeciwwskazania do operacji bariatrycznej u dzieci i nastolatków do 18. r.ż.     173
  
  13. Powikłania operacji bariatrycznych – Michał Janik     179
    Powikłania wczesne     181
    Powikłania późne     184
  
  14. Operacje postbariatryczne – chirurgiczna korekcja nadmiaru powłok u pacjentów po operacjach bariatrycznych – Piotr E. Janik     187
    Kwalifikacja do operacji     188
    Techniki operacyjne     188
    Powikłania     196
  
  15. Przygotowanie chorego na otyłość do operacji bariatrycznej. Rola zespołów terapeutycznych – Wojciech Lisik, Justyna Domienik-Karłowicz     199
    Ocena ogólnego stanu zdrowia     200
    Ocena stanu odżywienia     202
    Obniżenie masy ciała     203
    Ocena psychologiczna     203
    Obrazowanie przedoperacyjne     204
    Inne kwestie przedoperacyjne     205
    Ocena zaawansowania chorób towarzyszących otyłości     205
    Ocena anestezjologiczna     207
    Okres przygotowawczy oraz liczba wizyt w tym czasie     208
  
  Postępowanie dietetyczne w okresie okołooperacyjnym     211
  
  16. Ocena stanu odżywienia pacjenta z chorobą otyłościową – Jakub Krawczyk, Iwona Boniecka, Dorota Szostak-Węgierek     213
    Wywiad żywieniowy – podstawowa metoda oceny stanu odżywienia     214
    Badania i wskaźniki antropometryczne     216
    Metody badania składu ciała     224
    Niedobory składników pokarmowych     227
    Zespół ponownego odżywienia     229
  
  17. Postępowanie dietetyczne przed operacją bariatryczną – Iwona Boniecka     233
  
  18. ERABS, czyli nowoczesny protokół opieki okołooperacyjnej u chorych operowanych z powodu otyłości olbrzymiej – Piotr Małczak, Piotr Major     255
    Interwencje przedoperacyjne     257
    Interwencje okołooperacyjne     260
    Interwencje pooperacyjne     263
  
  19. Postępowanie dietetyczne w okresie okołooperacyjnym – Iwona Boniecka     269
    Dieta po operacji bariatrycznej     269
    Zapotrzebowanie na energię i makroskładniki pokarmowe     281
  
  Postępowanie dietetyczne w okresie pooperacyjnym     289
  
  20. Postępowanie dietetyczne w okresie pooperacyjnym – Iwona Boniecka     291
    Etap kształtowania sposobu żywienia     293
    Etap stabilizacji masy ciała     294
  
  21. Niedobory pokarmowe i suplementacja po operacjach bariatrycznych – Marta Stankiewicz, Iwona Boniecka     313
    Rola witamin, składników mineralnych i białka w organizmie człowieka     316
    Suplementacja witamin, składników mineralnych i białka po operacjach bariatrycznych     347
  
  22. Problemy żywieniowe po operacjach bariatrycznych – Agnieszka Białkowska     351
    Nudności, wymioty, zgaga     352
    Refluks żołądkowo-przełykowy     352
    Uczucie zatkania ujścia żołądka     353
    Zaparcia     353
    Wzdęcia, bóle brzucha i biegunka     354
    Nietolerancje pokarmowe     354
    Brak apetytu, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu     356
    Wypadanie włosów     356
    Bóle mięśniowe i kostno-stawowe     356
    Zła tolerancja wody i odwodnienie     357
    Niedobory pokarmowe     357
  
  23. Postępowanie dietetyczne u dzieci i młodzieży przed zabiegiem rękawowej resekcji żołądka i po nim – Irena Mańkiewicz-Żurawska, Dominika Krakowczyk     361
    Postępowanie dietetyczne 6–12 miesięcy przed operacją bariatryczną     362
    Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 1.     370
    Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 2.     371
    Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 3.     373
    Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 4.     374
    Postępowanie dietetyczne po operacji bariatrycznej – etap 5.     376
    Suplementacja     377
  
  24. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej u pacjentów po operacji bariatrycznej – Marta Potrykus, Sylwia Czaja-Stolc     381
    Postępowanie dietetyczne     388
    Leczenie farmakologiczne     391
  
  Kompleksowa opieka nad pacjentami leczonymi chirurgicznie z powodu otyłości     395
  
  25. Postępowanie dietetyczne u pacjentów po operacjach bariatrycznych kwalifikowanych do chirurgicznej korekcji nadmiaru powłok – Iwona Boniecka     397
  
  26. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w leczeniu powikłań po operacjach bariatrycznych – Filip Biernacki, Jakub Krawczyk, Zuzanna Zaczek, Jacek Sobocki     411
    Powikłania chirurgii bariatrycznej wymagające leczenia żywieniowego     414
    Leczenie żywieniowe w przypadku powikłań chirurgii bariatrycznej – uwagi praktyczne     419
  
  27. Żywienie kobiety planującej ciążę oraz ciężarnej po operacji bariatrycznej – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Iwona Boniecka     421
    Energia i makroskładniki pokarmowe     424
    Zasady ogólne dla pacjentek po operacjach bariatrycznych będących w ciąży     438
  
  28. Postępowanie dietetyczne w leczeniu zaburzeń glikemicznych i lipidowych po operacjach bariatrycznych – Anna Jeznach-Steinhagen     449
    Zaburzenia gospodarki węglowodanowej, cukrzyca     451
    Zaburzenia lipidowe u pacjentów z cukrzycą po zabiegach bariatrycznych     459
  
  29. Postępowanie dietetyczne u pacjentów bariatrycznych przed transplantacją nerki i po niej – Małgorzata Kaczkan     471
    Pacjenci z PChN i otyłością przed operacją bariatryczną w okresie leczenia zachowawczego lub dializowani     475
    Pacjent z PChN po operacji bariatrycznej oczekujący na przeszczepienie nerki     484
    Pacjenci po operacji bariatrycznej i transplantacji nerki     485
  
  30. Postępowanie dietetyczne u pacjentów onkologicznych po operacjach bariatrycznych – Maria Brzegowy     491
    Choroba otyłościowa a przebieg leczenia przeciwnowotworowego     492
    Chirurgiczne leczenie otyłości w wywiadzie a odżywianie w trakcie leczenia onkologicznego     498
    Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla pacjenta onkologicznego po operacji bariatrycznej     502
  
  31. Zmiany mikrobioty jelitowej i probiotykoterapia po operacjach bariatrycznych – Patrycja Krynicka, Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz     507
    Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego     511
    Niedobór mikro- i makroelementów     512
    Kontrola glikemii     513
    Psychobiotyki     517
    Profilaktyka zakażeń w okresie okołooperacyjnym     518
  
  32. Aktywność fizyczna przed operacją bariatryczną i po niej – Tomasz Chomiuk, Artur Mamcarz     523
    Aktywność fizyczna i jej podział     524
    Zasady zlecania aktywności fizycznej     527
    Okołooperacyjna terapia oparta na aktywności fizycznej     530
    Ocena zdrowotna i funkcjonalna przed rozpoczęciem aktywności fizycznej     531
    Program aktywności fizycznej przed operacją bariatryczną     533
    Program aktywności fizycznej po operacji bariatrycznej     535
  
  33. Wsparcie psychologiczne przed operacją bariatryczną i po niej – Monika Bąk-Sosnowska, Adriana Modrzejewska     543
    Czynniki psychologiczne w rozwoju i utrzymywaniu się otyłości     544
    Psychospołeczne konsekwencje nadmiernej masy ciała     544
    Oczekiwania i obawy pacjentów dotyczące operacji bariatrycznej     546
    Oddziaływania psychologiczne wobec pacjentów przed operacją bariatryczną     548
    Oddziaływania psychologiczne w opiece nad pacjentami po operacji bariatrycznej     553
  
  34. Psychologiczne trudności pacjentów po chirurgicznym leczeniu otyłości. Praktyczne wskazówki terapeutyczne – Marzena Sekuła     559
    Ponowny wzrost masy ciała     560
    Nadużywanie alkoholu     563
    Ryzyko samobójstwa     564
    Wskazówki terapeutyczne     565
  
  35. Przyczyny nieskuteczności operacji bariatrycznych – Michał Janik, Iwona Boniecka     571
    Niezadowalająca utrata masy ciała po operacji bariatrycznej     573
    Nawrót otyłości     574
  
  36. Wybrane przypadki kliniczne     585
    PRZYPADEK 1. Pacjent z zespołem metabolicznym – Alina Kuryłowicz     585
    PRZYPADEK 2. Pacjentka z chorobą otyłościową leczona zachowawczo (postępowanie dietetyczne) – Ewa Lange     588
    PRZYPADEK 3. Pacjent, u którego nie wdrożono leczenia chirurgicznego choroby otyłościowej – Mariusz Wyleżoł     596
    PRZYPADEK 4. Pacjentka po chirurgicznym leczeniu otyłości z zespołem poposiłkowym – Marta Potrykus, Sylwia Czaja-Stolc     598
    PRZYPADEK 5. Leczenie żywieniowe u pacjentki z powikłaniami po operacjach bariatrycznych (zespołem krótkiego jelita) – Filip Biernacki, Jakub Krawczyk, Zuzanna Zaczek, Jacek Sobocki     600
    PRZYPADEK 6. Pacjentka z chorobą nowotworową leczona w przeszłości chirurgicznie z powodu otyłości – Maria Brzegowy     602
    PRZYPADEK 7. Zaburzenie z napadami objadania się u chorych z otyłością olbrzymią, kwalifikowanych do operacji bariatrycznych – Marzena Sekuła     604
  
  37. Psychodietetyczny model pracy z pacjentem chorym na otyłość przed operacją bariatryczną i po niej – Aleksandra Budny     609
    Narzędzia psychodietetyczne     610
    Narzędzia dietetyczne     626
  
  Skorowidz     659
RozwińZwiń