Żywienie w chorobach serca

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. A my?
My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory.
Każdy moment jest dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, aby się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. W tej książce dajemy wam gotową "receptę".


Rok wydania2013
Liczba stron224
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6560-2
Numer wydania2
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

   Przedmowa     5
  Część ogólna    9
  Zapotrzebowanie energetyczne     9
  Składniki pokarmowe     10
    Białka     10
    Tłuszcze     11
    Węglowodany     14
    Witaminy     15
    Składniki mineralne     16
    Równowaga kwasowo-zasadowa     18
    Woda     18
  Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych    19
  Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu krążenia     27
    Żywienie w miażdżycy     27
    Żywienie w okresie po zawale mięśnia sercowego    34
    Żywienie w nadciśnieniu tętniczym     37
  Ważniejsze produkty spożywcze zapobiegające chorobom układu krążenia     41
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw     52
  Zasady racjonalnego żywienia     58
  Przykłady tygodniowych jadłospisów     61
  
  Część szczegółowa    67
  Napoje     67
  Chleb domowy     73
  Dodatki do pieczywa     79
  Zupy     83
  Dodatki do zup     97
  Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb    99
    Potrawy z mięsa cielęcego     101
    Potrawy z mięsa wołowego     106
    Potrawy z drobiu     108
    Potrawy z ryb     112
    Potrawy z niewielka˛ ilością mięsa i ryb     116
    Potrawy jarskie     135
    Potrawy z warzyw i ziemniaków     165
    Surówki     170
    Sałatki     177
    Warzywa gotowane     185
    Potrawy z ziemniaków     188
  Sosy     191
    Sosy zimne     193
    Sosy gorące     196
    Sosy do potraw słodkich     200
  Desery i wypieki domowe     202
  Piśmiennictwo     217
  Skorowidz potraw     219
RozwińZwiń