INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Monografia poświęcona jest zagadnieniu psychospołecznych uwarunkowań i konsekwencji nieprawidłowej masy ciała dziewcząt w stadium adolescencji. Jakkolwiek, zwłaszcza w przypadku otyłości, udział determinant biologicznych, ekonomicznych oraz związanych ze stylem życia jest bezsprzeczny, to interesującym zagadnieniem jest analiza kwestii utraty kontroli nad przybieraniem na wadze czy też redukowaniem masy ciała w świetle zagadnień rozwoju człowieka, zdrowia oraz relacji społeczno-kulturowych. Oprócz teoretycznych rozważań dotyczących m.in. specyfiki otyłości oraz niedowagi, zaburzeń łaknienia mogących współistnieć z nienormatywną masą ciała, postrzegania masy ciała w kategoriach estetycznych oraz zdrowotnych – w pracy przedstawiono wyniki oraz analizę badań własnych. Weryfikacji empirycznej poddano nawyki żywieniowe dorastających dziewcząt, ich aktywność fizyczną, a ponadto samoocenę, planowanie przyszłości, retrospektywną ocenę relacji rodzinnych, a przede wszystkim ujmowanie nienormatywnej masy ciała w kategoriach choroby.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 252 |
Kategoria | Psychologia poznawcza |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza |
ISBN-13 | 978-83-232-2755-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 11 |
I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA | 17 |
1. Dlaczego (nie) jemy? | 19 |
1.1. Wstęp | 19 |
1.2. Głód kontra apetyt | 20 |
1.3. Mechanizm sięgania po jedzenie | 21 |
1.4. Czy jedzenie może uzależnić? | 26 |
2. Czym są nadwaga i otyłość | 30 |
2.1. Wstęp | 30 |
2.2. Rozumienie otyłości w różnych koncepcjach | 31 |
2.3. Obraz otyłości w zależności od płci | 35 |
2.4. Epidemiologia oraz antropologia nadwagi i otyłości | 36 |
2.5. Kryteria rozpoznawania nadwagi i otyłości – wskaźniki antropologiczne | 39 |
2.5.1. Wskaźnik Queteleta (WQ, BMI) | 39 |
2.5.2. Wskaźnik Rohrera (WR) | 40 |
2.5.3. Wskaźnik smukłości (WS) | 41 |
2.5.4. Wskaźnik dystrybucji tłuszczu (WHR) | 41 |
2.6. Uwarunkowania otyłości | 42 |
2.6.1. Czynniki fizjologiczne | 44 |
2.6.2. Czynniki genetyczne | 45 |
2.6.3. Czynniki środowiskowe | 47 |
2.6.4. Czynniki żywieniowe | 47 |
2.6.5. Czynniki psychologiczne | 49 |
2.7. Następstwa nadwagi i otyłości | 53 |
2.7.1. Medyczne następstwa otyłości | 53 |
2.7.2. Psychospołeczne następstwa otyłości | 56 |
2.8. Leczenie oraz profilaktyka nadwagi i otyłości | 57 |
3. Czym są niedowaga i niedożywienie | 64 |
3.1. Wstęp | 64 |
3.2. Rozumienie niedowagi i niedożywienia w różnych koncepcjach | 65 |
3.3. Epidemiologia oraz antropologia niedowagi i niedożywienia | 67 |
3.4. Kryteria i narzędzia rozpoznawania niedowagi i niedożywienia – wskaźniki antropologiczne | 69 |
3.5. Uwarunkowania niedowagi i niedożywienia | 71 |
3.6. Następstwa niedowagi i niedożywienia | 76 |
3.7. Leczenie oraz profilaktyka niedowagi i niedożywienia | 79 |
4. Problematyka masy ciała dziewcząt w okresie adolescencji | 83 |
4.1. Wstęp | 83 |
4.2. Normatywne zmiany biologiczne – dojrzewanie dziewcząt | 84 |
4.3. Specyfika dorastania dziewcząt we współczesnym świecie | 87 |
4.4. Masa ciała jako wymiar samooceny i Ja fizycznego nastolatków | 90 |
4.4.1. Samoocena | 90 |
4.4.2. Ja fizyczne | 92 |
4.5. Konsekwencje nieprawidłowej masy ciała dla planowania przyszłości | 95 |
5. Zdrowie i choroba w kontekście nieprawidłowej masy ciała | 100 |
5.1. Wstęp | 100 |
5.2. Ustalenia definicyjne: zdrowie i choroba w świetle problematyki nieprawidłowego BMI | 101 |
5.3. Subiektywny obraz choroby | 104 |
5.3.1. Poznawcza reprezentacja choroby – ustalenia definicyjne | 105 |
5.3.2. Geneza poznawczej reprezentacji choroby | 109 |
6. Zaburzenia łaknienia a problem masy ciała | 113 |
6.1. Wstęp | 113 |
6.2. Definicja i klasyfikacja nieprawidłowych zachowań jedzeniowych | 114 |
6.3. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z otyłością | 116 |
6.3.1. Binge eating – kompulsywne objadanie się | 116 |
6.3.2. Bulimia nervosa | 118 |
6.3.3. Carbohydrate craving – wilczy apetyt na słodycze/hyperphagia słodyczy | 123 |
6.3.4. Night eating syndrome (NES) – zespół jedzenia nocnego | 123 |
6.3.5. Sleep-related eating disorder (SRED) – zaburzenia odżywiania związane ze snem | 124 |
6.3.6. Stress eating – jedzenie pod wpływem stresu | 125 |
6.3.7. Anarchia jedzeniowa | 126 |
6.3.8. Hyperphagia, polyphagia (objadanie się, obżarstwo) | 127 |
6.4. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z niedowagą | 128 |
6.4.1. Anorexia nervosa – jadłowstręt psychiczny | 128 |
6.4.2. Orthorexia nervosa | 130 |
Podsumowanie części teoretycznej | 132 |
II. CZĘŚĆ EMPIRYCZNA | 135 |
7. Program badań własnych | 137 |
7.1. Wstęp | 137 |
7.2. Problem i hipotezy badawcze | 138 |
7.3. Zmienne i ich struktura | 141 |
7.4. Procedura badawcza i charakterystyka narzędzi badawczych | 143 |
7.5. Charakterystyka grupy badanej | 148 |
8. Wyniki badań przesiewowych | 149 |
8.1. Ogólne właściwości badanej próby | 149 |
8.1.1. Parametry antropometryczne | 149 |
8.1.2. Aktywność fizyczna | 150 |
8.1.3. Ogólna kondycja zdrowotna i zachowania zdrowotne | 152 |
8.2. Nawyki żywieniowe i dieta | 156 |
8.3. Zachowania związane z jedzeniem | 162 |
9. Wyniki badań właściwych – analiza porównawcza badanych grup | 166 |
9.1. Analiza jadłospisu badanych i ich tendencji żywieniowych | 166 |
9.2. Samoocena | 167 |
9.3. Retrospektywna ocena postaw rodzicielskich | 170 |
9.4. Planowanie przyszłości | 173 |
9.5. Analiza obrazu własnej choroby w porównywanych grupach (Q-sort) | 173 |
9.5.1. Świadomość, wiedza, straty i korzyści, rola rodziców w etiologii choroby i w procesie zdrowienia | 180 |
9.6. Analiza porównawcza wszystkich wyników uzyskanych przez dziewczęta z otyłością i niedowagą | 180 |
9.7. Zachowania związane z jedzeniem w świetle pozostałych wyników badań własnych | 183 |
9.7.1. Ocena ryzyka otyłości i nieprawidłowych zachowań w sferze jedzenia na podstawie uzyskanych danych | 184 |
9.7.2. Znaczenie predyktorów dla ujawnienia związków badanych zmiennych z otyłością i nieprawidłowymi zachowaniami w sferze jedzenia | 186 |
10. Dyskusja wyników, wnioski, rekomendacje | 191 |
10.1. Dane epidemiologiczne i parametry ogólne | 191 |
10.2. Nieprawidłowe BMI w świetle zachowań związanych z jedzeniem | 194 |
10.3. Nieprawidłowe BMI w świetle samooceny i spostrzegania ciała | 196 |
10.4. Nieprawidłowe BMI w świetle retrospektywnej oceny postaw rodziców | 199 |
10.5. Nieprawidłowe BMI w świetle zagadnień spostrzegania choroby i konstruowania jej poznawczej reprezentacji | 203 |
10.6. Nieprawidłowe BMI w świetle problematyki planowania przyszłości | 208 |
10.7. Wszystkie zmienne w porównywanych grupach i ich odniesienie do zachowań związanych z jedzeniem | 212 |
Podsumowanie | 215 |
Literatura | 220 |
Załączniki | 238 |
Załącznik 1. Wywiad dietetyczny | 238 |
Załącznik 2. Obraz choroby osób z otyłością – Q-sort | 243 |
Załącznik 3. Obraz choroby osób z niedowagą – Q-sort | 245 |
Załącznik 4. Arkusz odpowiedzi – Q-sort | 247 |
Załącznik 5. Kwestionariusz do badania indywidualnego stosunku do jedzenia | 248 |
Psychosocial aspects of atypical body weight (Summary) | 250 |