Autor: Jacek Wawrzynowicz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
W publikacji przedstawiono istotne aspekty teoretyczne i praktyczne związane z procesem generowania innowacji w relacji uczelnia ‒ przedsiębiorca. Uwzględniono w niej możliwości współpracy przedsiębiorców z uczelniami w zakresie transferu... więcej >
Autor: Beata Mikołajczak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Białka odzwierciedlają obraz zmian, jakim podlegają mięśnie w procesie konwersji w mięso podczas dojrzewania poubojowego i zależą od tempa przemian poubojowych determinowanych procesem wychładzania oraz występowaniem odchylenia... więcej >
Autor: Róża Biegańska-Marecik
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Rosnąca świadomość społeczna o istotnej roli pożywienia w utrzymaniu i poprawie zdrowia oraz walorów życia powoduje zainteresowanie konsumentów jakością spożywanych posiłków. Rola owoców i warzyw jako składnika diety w tym względzie... więcej >
Autor: Małgorzata Kołodziejczak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Praca składa się z rozważań teoretycznych nad naturą usług oraz z części empirycznej, która dotyczy usług produkcyjnych w rolnictwie. Za cel dotyczący warstwy teoretycznej badania przyjęto próbę rozpoznania istoty usług oraz... więcej >
Autor: Marek Wieruszewski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Wzrastający popyt na surowiec drzewny wywołuje potrzebę zagospodarowania drewna o niższych parametrach jakościowych poprzez eliminację wad anatomicznych w procesie rozkroju. Nadrzędnym parametrem określającym użyteczność drewna jest jego... więcej >
Celem pracy była analiza i ocena dynamiki struktury drzewostanów sosnowych (Pinus sylvestris L.) objętych różnym sposobem postępowania hodowlanego. Badania przeprowadzono w kompleksach leśnych w dwóch lokalizacjach (Nadleśnictwo Gubin,... więcej >
Praca dotyczy zagadnienia oddziaływania rzeki na wykorzystanie przez dąb szypułkowy różnych form wody do przyrastania na grubość w dolinie rzecznej. Znaczenie wody jako istotnego czynnika ekologicznego niezbędnego do tworzenia biomasy i... więcej >
Autor: Anita Dobek, Tomasz Szwaczkowski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: pdf, ibuk
Autor: Benedykt Pepliński
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Zachodzące we współczesnej gospodarce procesy społeczno-gospodarcze prowadzą do znacznego zróżnicowania rozwoju regionalnego w większości aspektów życia gospodarczego. Widoczne są także w pogłowiu trzody chlewnej i loch. Celem... więcej >
Materiałem do badań były wędliny podrobowe typu pasztetowa, które wyprodukowano z częściową zamianą tłuszczu zwierzęcego na oleje roślinne oraz z dodatkiem naturalnych przeciwutleniaczy. Wędliny scharakteryzowano pod względem... więcej >
Autor: Grażyna Czyżak-Runowska, Mariusz Felsmann, Michał Majewski, Przemysław Racewicz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: pdf, ibuk
Biogazownie rolnicze do produkcji energii w coraz większym stopniu wykorzystują odpady. W związku z tym proces fermentacji metanowej zachodzący w biogazowniach wydaje się być optymalnym rozwiązaniem, umożliwiającym racjonalne... więcej >