POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
• Skala marnowania żywności
• Konsekwencje marnowania żywności
• Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności
• Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
• Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
• Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
• Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
• Sposoby ograniczania marnowania żywności
Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 200 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23516-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 1 |
I. Marnowanie żywności – problem współczesnego świata | 3 |
1. Marnotrawstwo żywności – definicja | 5 |
2. Skala marnowania żywności | 8 |
3. Konsekwencje marnowania żywności | 13 |
4. Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności | 31 |
II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności | 53 |
5. Żywność jako podstawowy element życia | 55 |
6. Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności | 71 |
7. Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania | 89 |
8. Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania | 102 |
9. Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta | 137 |
10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności | 160 |
Bibliografia | 162 |
Skorowidz | 178 |