Wytłoki aronii jako komponent innowacyjnych osłonek jadalnych

1 opinia

Format:

ibuk

Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.


Rok wydania2023
Liczba stron187
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaUniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
ISBN-13978-83-8211-172-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów
  
  Wstęp
  1. Innowacje produktowe na rynku żywności
  1.1. Istota innowacji produktowych
  1.2. Uwarunkowania procesu zarządzania innowacjami na rynku żywności
  1.3. Osłonki jako innowacyjny produkt na rynku żywności
  1.4. Uwarunkowania procesu projektowania osłonek jadalnych
  
  2. Produkty uboczne przetwórstwa owoców jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych
  2.1. Uwarunkowania zagospodarowania produktów ubocznych przetwórstwa owoców
  2.2. Kierunki wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców
  2.3. Wytłoki aronii jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych
  
  3. Proces pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych
  3.1. Techniki pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych
  3.2. Metody projektowania procesu ekstrakcyjnego
  
  4. Badania własne
  4.1. Cel monografii, hipotezy badawcze, zakres badań
  4.2. Materiał badawczy, odczynniki i aparatura laboratoryjna
  4.3. Metodyka badawcza
  4.3.1. Przygotowanie ekstraktów z wytłoków aronii i optymalizacja procesu ekstrakcji
  4.3.2. Rozdział frakcyjny ekstraktów i analiza wyizolowanych frakcji
  4.3.3. Opracowanie i techniczne testowanie koncepcji eksperymentalnych osłonek jadalnych
  4.3.4. Przeprowadzenie indywidualnego wywiadu pogłębionego
  4.3.5. Analiza statystyczna wyników
  
  5. Wyniki badań i ich ocena
  5.1. Charakterystyka surowca do badań
  5.2. Wstępna ocena właściwości przeciwutleniających wytłoków aronii
  5.3. Optymalizacja procesu ekstrakcji wytłoków aronii
  5.4. Rozdział frakcyjny ekstraktów z wytłoków aronii oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych frakcji
  5.5. Wstępna analiza jakościowa otrzymanych frakcji ekstraktów z wytłoków aronii
  5.6. Ocena technicznej koncepcji jadalnych osłonek z dodatkiem ekstraktu z wytłoków aronii
  5.7. Ocena oszacowanych bezpośrednich kosztów wytworzenia osłonek z dodatkiem ekstraktu z wytłoków aronii
  5.8. Ocena postrzegania rozwoju innowacyjnych osłonek jadalnych przez podmioty z badanych branż
  5.9. Podsumowanie
  
  6. Wnioski
  
  Załączniki
  Bibliografia
  Spis tabel
  Spis rysunków
  Chokeberry pomace as a component of innovative edible casings (summary)
RozwińZwiń