INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 187 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-8211-172-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów | |
Wstęp | |
1. Innowacje produktowe na rynku żywności | |
1.1. Istota innowacji produktowych | |
1.2. Uwarunkowania procesu zarządzania innowacjami na rynku żywności | |
1.3. Osłonki jako innowacyjny produkt na rynku żywności | |
1.4. Uwarunkowania procesu projektowania osłonek jadalnych | |
2. Produkty uboczne przetwórstwa owoców jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych | |
2.1. Uwarunkowania zagospodarowania produktów ubocznych przetwórstwa owoców | |
2.2. Kierunki wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców | |
2.3. Wytłoki aronii jako źródło substancji o cechach prozdrowotnych | |
3. Proces pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych | |
3.1. Techniki pozyskania substancji o cechach prozdrowotnych | |
3.2. Metody projektowania procesu ekstrakcyjnego | |
4. Badania własne | |
4.1. Cel monografii, hipotezy badawcze, zakres badań | |
4.2. Materiał badawczy, odczynniki i aparatura laboratoryjna | |
4.3. Metodyka badawcza | |
4.3.1. Przygotowanie ekstraktów z wytłoków aronii i optymalizacja procesu ekstrakcji | |
4.3.2. Rozdział frakcyjny ekstraktów i analiza wyizolowanych frakcji | |
4.3.3. Opracowanie i techniczne testowanie koncepcji eksperymentalnych osłonek jadalnych | |
4.3.4. Przeprowadzenie indywidualnego wywiadu pogłębionego | |
4.3.5. Analiza statystyczna wyników | |
5. Wyniki badań i ich ocena | |
5.1. Charakterystyka surowca do badań | |
5.2. Wstępna ocena właściwości przeciwutleniających wytłoków aronii | |
5.3. Optymalizacja procesu ekstrakcji wytłoków aronii | |
5.4. Rozdział frakcyjny ekstraktów z wytłoków aronii oraz ocena właściwości przeciwutleniających uzyskanych frakcji | |
5.5. Wstępna analiza jakościowa otrzymanych frakcji ekstraktów z wytłoków aronii | |
5.6. Ocena technicznej koncepcji jadalnych osłonek z dodatkiem ekstraktu z wytłoków aronii | |
5.7. Ocena oszacowanych bezpośrednich kosztów wytworzenia osłonek z dodatkiem ekstraktu z wytłoków aronii | |
5.8. Ocena postrzegania rozwoju innowacyjnych osłonek jadalnych przez podmioty z badanych branż | |
5.9. Podsumowanie | |
6. Wnioski | |
Załączniki | |
Bibliografia | |
Spis tabel | |
Spis rysunków | |
Chokeberry pomace as a component of innovative edible casings (summary) | |