Dieta low-FODMAP

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

44,40  74,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 74,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 44,40 zł  


44,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.


Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.
Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.


Rok wydania2023
Liczba stron260
KategoriaInne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23135-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1 Dietetyka oparta na dowodach naukowych     1
    1.1 Koncepcja evidence-based medicine     1
    1.2 Formułowanie pytania klinicznego – PICO     3
    1.3 Szukanie dowodów naukowych     4
    1.4 Hierarchia dowodów naukowych     5
    1.5 Rodzaje badań naukowych     7
    1.6 Wytyczne praktyki klinicznej     9
      System GRADE     10
    1.7 Ocena wiarygodności badania naukowego     11
    1.8 Szukanie wiarygodnej informacji medycznej     12
    1.9 Szukanie wiarygodnych źródeł informacji medycznej     13
      Wiarygodne źródła informacji dotyczące diety low-FODMAP     14
    Piśmiennictwo     15
  
  2 Dieta z ograniczeniem FODMAP     17
    2.1 FODMAP – definicja i mechanizm działania     17
      Węglowodany – wprowadzenie     18
      Monosacharydy – fruktoza w nadmiarze do glukozy     18
      Disacharydy – laktoza     20
      Oligosacharydy – fruktany i galaktooligosacharydy     22
      Poliole     23
    2.2 Dieta low-FODMAP – pierwsze próby kliniczne     23
    2.3 Dieta low-FODMAP – ogólne założenia diety     25
    2.4 Pierwszy etap diety low-FODMAP – ograniczenie spożycia FODMAP     26
      Czas stosowania     27
      Wersja restrykcyjna i łagodna     27
    2.5 Drugi etap diety low-FODMAP – reintrodukcja     28
      Schemat reintrodukcji     29
      Procedura reintrodukcji     29
      Kolejność testowanych grup FODMAP     31
      Określenie wielkości porcji testowanego produktu     31
      Ocena nasilenia objawów     32
      Reintrodukcja a wyniki wodorowych testów oddechowych     32
      Inne czynniki nasilające objawy zespołu jelita drażliwego     32
      Produkty zawierające więcej niż jedną grupę FODMAP     33
    2.6 Etap trzeci – długoterminowe stosowanie diety low-FODMAP     34
    2.7 Bezpieczeństwo diety low-FODMAP     34
      Dieta low-FODMAP a ryzyko niedoborów pokarmowych     35
      Dieta low-FODMAP a różnorodność mikrobioty jelitowej     36
      Dieta low-FODMAP a zaburzenia odżywiania     39
    2.8 Ograniczenia w stosowaniu diety low-FODMAP     41
    Piśmiennictwo     43
  
  3 Ocena zawartości FODMAP w żywności     47
    3.1 Metodologia oceny zawartości FODMAP w żywności     47
      Punkty odcięcia dla poszczególnych FODMAP     47
    3.2 Szacowanie zawartości FODMAP w jadłospisach     48
    3.3 Procesy technologiczne a zawartość FODMAP w żywności     49
      Procesy technologicznie z użyciem lub utratą wody     49
      Żywność fermentowana     51
      Warzywa marynowane     52
      Kiełkowanie nasion roślin strączkowych i ziaren zbóż     52
    3.4 Zawartość FODMAP w żywności – różnice regionalne i kulturowe     53
    Piśmiennictwo     53
  
  4 Zawartość FODMAP w żywności     55
    4.1 Produkty zbożowe     55
      Produkty zbożowe w diecie low-FODMAP     56
      Pieczywo     57
    4.2 Warzywa i owoce     58
      Warzywa i owoce w diecie low-FODMAP     58
    4.3 Wodorosty morskie (glony, algi)     59
    4.4 Grzyby     59
    4.5 Ziemniaki     60
    4.6 Mleko i produkty mleczne     60
      Mleko i produkty mleczne w diecie low-FODMAP     62
    4.7 Jaja, mięso, ryby i owoce morza     63
      Jaja, mięso, ryby i owoce morza w diecie low-FODMAP     64
    4.8 Suche nasiona roślin strączkowych     64
      Suche nasiona roślin strączkowych w diecie low-FODMAP     65
    4.9 Orzechy, orzeszki ziemne, sery wegańskie     65
      Orzechy i orzeszki ziemne w diecie low-FODMAP     66
    4.10 Nasiona roślin oleistych     66
    4.11 Napoje     67
      Soki     67
      Napoje zawierające kofeinę     67
      Napoje alkoholowe     68
    4.12 Przyprawy     68
    4.13 Oleje, sosy i inne dodatki     69
    4.14 Substancje słodzące     69
    Piśmiennictwo     69
  
  5 Dieta low-FODMAP w praktyce     73
    5.1 Komponowanie posiłków – Talerz Zdrowego Żywienia     73
    5.2 Zakupy – czytanie etykiet produktów spożywczych     75
      Nazwa produktu     75
      Lista składników     75
      „Śladowe ilości…”     76
      Substancje alergizujące     76
      Nieznany składnik w wykazie składników     77
      Substancje słodzące     77
      Niskokaloryczne substancje słodzące w diecie low-FODMAP     78
    Podsumowanie     79
    5.3 W restauracji     79
      Potrawy i produkty ograniczane lub eliminowane w trakcie diety low-FODMAP     80
      Potrawy i produkty dozwolone w trakcie diety low-FODMAP     80
    5.4 W podróży     81
    5.5 Leki i suplementy diety     82
      Probiotyki w trakcie diety low-FODMAP     82
      Prebiotyki i synbiotyki w trakcie diety low-FODMAP     82
    5.6 Wegetariańska i wegańska dieta low-FODMAP     83
    5.7 Dieta pudełkowa     85
    5.8 Inne czynniki żywieniowe nasilające objawy zespołu jelita drażliwego     86
      Alkohol     87
      Kofeina     87
      Ostre potrawy     88
      Tłuszcze     89
    5.9 Błonnik pokarmowy     89
    Piśmiennictwo     92
  
  6 Współpraca dietetyka z pacjentem     95
    6.1 Przygotowanie pacjenta z zespołem jelita drażliwego do pierwszej konsultacji dietetycznej     96
    6.2 Sugerowane elementy pierwszej konsultacji dietetycznej z pacjentem z zespołem jelita drażliwego     97
    6.3 Kolejne konsultacje dietetyczne w trakcie stosowania diety low-FODMAP     99
    6.4 Narzędzia pomocnicze dla dietetyka i pacjenta     100
      Aplikacje     100
      Dzienniczki żywieniowe     102
      Wybrane skale do monitorowania objawów klinicznych     107
      Piśmiennictwo     110
  
  7 Dieta bezglutenowa a dieta low-FODMAP     113
    7.1 Celiakia i dieta bezglutenowa     114
    7.2 Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten     117
      Kryteria Salerno     118
      Przyczyna NCGS – gluten vs. fruktany     120
      Piśmiennictwo     121
  
  8 Zespół jelita drażliwego     125
    8.1 Definicja     125
    8.2 Epidemiologia     127
    8.3 Zrozumieć pacjenta z zespołem jelita drażliwego     127
    8.4 Patofizjologia     129
      Nadwrażliwość trzewna i sensytyzacja ośrodkowa     130
      Motoryka przewodu pokarmowego     130
      Aktywacja układu immunologicznego     131
      Dysbioza     134
      Predyspozycje genetyczne     135
      Czynniki psychospołeczne     136
      Czynniki dietetyczne     136
      Wczesne programowanie zdrowia a zespół jelita drażliwego     136
    8.5 Diagnostyka     137
      Objawy     138
      Diagnostyka różnicowa     139
      Badania czynnościowe i endoskopowe     140
      Objawy alarmowe     140
    8.6 Leczenie     141
      Dieta low-FODMAP     142
      Modyfikacje dietetyczne NICE/BDA     148
      Dieta bezglutenowa     150
      Dieta oparta na ocenie stężeń przeciwciał w klasie IgG przeciwko antygenom pokarmowym     151
      Suplementacja błonnika     153
      Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i postbiotyki     155
      Transfer mikrobioty jelitowej     157
      Terapie psychologiczne (poznawczo-behawioralna, hipnoterapia)     157
      Aktywność fizyczna     158
      Biofeedback     159
      Homeopatia, akupunktura i osteopatia     160
      Farmakoterapia     160
    Piśmiennictwo     164
  
  9 Dieta z ograniczeniem FODMAP u dzieci     173
    9.1 Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha     173
    9.2 Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego u dzieci – konsultacja z pediatrą lub gastroenterologiem dziecięcym     174
      Diagnostyka różnicowa     175
    9.3 Leczenie dzieci z zespołem jelita drażliwego     175
    9.4 Dieta low-FODMAP u dzieci – dowody naukowe i rekomendacje     176
      Podsumowania dowodów naukowych     176
      Rekomendacje ESPGHAN (2022)     177
    9.5 Prowadzenie pacjenta pediatrycznego na diecie low-FODMAP     179
      Konsultacja z dietetykiem     179
      Ryzyko niedoborów pokarmowych     180
      Mikrobiota a dieta low-FODMAP u dzieci     182
    9.6 Inne metody leczenia zaburzeń czynnościowych przebiegających z bólem brzucha u dzieci     183
    Piśmiennictwo     186
  
  10 Inne potencjalne zastosowania diety low-FODMAP – przegląd dowodów naukowych i rekomendacji     189
    10.1 Nieswoiste zapalenia jelit     189
      Low-FODMAP w nieswoistych zapaleniach jelit     190
    10.2 Endometrioza     192
    10.3 Kolka niemowlęca     194
    10.4 Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)     195
    10.5 Dyspepsja czynnościowa     196
      Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd badań     197
      Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd rekomendacji     199
    10.6 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa     199
    10.7 Fibromialgia     201
    10.8 Dieta low-FODMAP u osób uprawiających sport     202
    Piśmiennictwo     205
  
  Załącznik 1     209
  Załącznik 2     221
  Załącznik 3     244
  Załącznik 4     250
  Załącznik 5     252
  Załącznik 6     254
  Załącznik 7     256
  
  Skorowidz     259
RozwińZwiń