POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Przedstawiamy najnowszą, zaktualizowaną i poszerzoną (dwutomową) uznaną i popularną na rynku książkę – pogłębione kompendium dotyczące oczyszczania wody.
Tom 2. OCZYSZCZANIE WODY nosi tytuł: Procesy jednostkowe oczyszczania wody.
W tym 2. Tomie Autorzy omawiają aspekty dotyczące procesów oczyszczania takich jak:
- koagulacji,
- sedymentacji,
- procesów membranowych,
- filtracji,
- odkwaszania wody,
- separacja membranowa,
-odżelazianie i odmanganienie
- dezynfekcji wody.
Tom 2. jest pełnym uzupełnieniem i dopełnieniem poprzedniego tomu 1., w którym opisano zagadnienia dotyczące jakości oraz wymagań stawianych wodzie przeznaczonej do spożycia.
Wyjątkowym wyróżnikiem na rynku książki OCZYSZCZANIE WODY jest już jej wielka popularność (poprzednich sześciu wydań), nazwiska wybitnych Autorów oraz sposób ujęcia i kompleksowość poruszanych kwestii.
Kompendium OCZYSZCZANIE WODY. TOM 2 kierowane jest do studentów i wykładowców inżynierii środowiska, inżynierii wodnej, budownictwa wodnego, ale również ochrony środowiska – wykładanych na politechnikach, uniwersytetach, uczelniach rolniczych czy przyrodniczych, a także do technologów oczyszczania wody.
Liczne odwołania do praktyki czynią z tej książki również bardzo dobry i praktyczny poradnik dla inżynierów – praktyków.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 620 |
Kategoria | Inżynieria środowiska |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-22688-6 |
Numer wydania | 7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Koagulacja | 1 |
1.1. Wprowadzenie | 2 |
1.2. Zastosowanie koagulacji w oczyszczaniu wód | 4 |
1.3. Mechanizm procesu koagulacji | 8 |
1.4. Reakcje chemiczne zachodzące w wodzie podczas koagulacji | 12 |
1.5. Stosowane koagulanty, ich właściwości i skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń | 16 |
1.6. Substancje wspomagające koagulację | 25 |
1.7. Sposoby prowadzenia koagulacji | 32 |
1.8. Wpływ składu fizyczno-chemicznego oczyszczanej wody oraz parametrów technologicznych na przebieg i skuteczność koagulacji | 35 |
1.9. Magazynowanie koagulantów i innych reagentów | 52 |
1.10. Dawkowanie reagentów do wody | 55 |
1.11. Komory mieszania reagentów z oczyszczaną wodą | 56 |
Literatura | 65 |
2. Sedymentacja | 71 |
2.1. Opadanie cząstek w wodzie | 72 |
2.2. Osadniki | 82 |
Literatura | 113 |
3. Flotacja | 115 |
3.1. Uwagi wstępne | 115 |
3.2. Rodzaje flotacji i jej przebieg | 116 |
3.3. Zastosowanie flotacji w oczyszczaniu wody | 124 |
Literatura | 127 |
4. Filtracja | 129 |
4.1. Historia stosowania filtracji i rodzaje filtrów | 130 |
4.2. Mechanizm filtracji | 131 |
4.3. Materiał filtracyjny | 136 |
4.4. Filtry powolne | 140 |
4.5. Filtry pospieszne | 145 |
4.6. Filtry do usuwania żelaza i manganu | 163 |
4.7. Charakterystyka filtrów pospiesznych | 167 |
Literatura | 188 |
5. Procesy membranowe | 191 |
5.1. Separacja membranowa | 192 |
5.2. Procesy membranowe | 198 |
5.3. Odsalanie wody | 224 |
Literatura | 227 |
6. Adsorpcja | 231 |
6.1. Przydatność adsorpcji w oczyszczaniu wody | 232 |
6.2. Teoretyczne podstawy procesu adsorpcji | 232 |
6.3. Stosowane adsorbenty i ich charakterystyka | 238 |
6.4. Zastosowanie adsorpcji na węglach aktywnych w oczyszczaniu wody | 244 |
Literatura | 272 |
7. Odkwaszanie wody | 277 |
7.1. Cel odkwaszania | 278 |
7.2. Metody fizyczne | 278 |
7.3. Chemiczne metody odkwaszania | 296 |
Literatura | 299 |
8. Usuwanie żelaza i manganu z wody | 301 |
8.1. Występowanie żelaza i manganu | 301 |
8.2. Usuwanie żelaza z wody | 304 |
8.3. Usuwanie manganu z wody | 318 |
8.4. Inne metody usuwania żelaza i manganu | 327 |
Literatura | 337 |
9. Wymiana jonowa | 341 |
9.1. Wprowadzenie | 342 |
9.2. Istota wymiany jonowej | 342 |
9.3. Wymieniacze jonowe | 343 |
9.4. Cykl pracy wymieniaczy jonowych w warunkach przepływowych | 350 |
9.5. Zastosowanie wymiany jonowej w oczyszczaniu wody | 352 |
9.6. Urządzenia do jonitowego oczyszczania wody | 367 |
9.7. Projektowanie wymienników jonitowych | 370 |
Literatura | 372 |
10. Infiltracja | 375 |
10.1. Wykorzystanie infiltracji w ujmowaniu i oczyszczaniu wody | 375 |
10.2. Warunki lokalizacji ujęć infiltracyjnych | 377 |
10.3. Obiekty zasilania warstwy wodonośnej wodą powierzchniową | 379 |
10.4. Infiltracja jako proces oczyszczania wody | 383 |
10.5. Skuteczność infiltracji w oczyszczaniu wody powierzchniowej | 392 |
Literatura | 399 |
11. Utlenianie chemiczne | 401 |
11.1. Cel i miejsce utleniania chemicznego w układzie oczyszczania wody | 401 |
11.2. Podstawy fizyczno-chemiczne utleniania | 403 |
11.3. Utlenianie chemiczne substancji występujących w wodach | 405 |
11.4. Procesy zaawansowanego utleniania | 412 |
11.5. Zastosowanie utleniania chemicznego w oczyszczaniu wody | 418 |
Literatura | 432 |
12. Dezynfekcja wody | 437 |
12.1. Cel i istota dezynfekcji | 437 |
12.2. Fizyczne metody dezynfekcji wody | 444 |
12.3. Chemiczne metody dezynfekcji wody | 451 |
12.4. Dezynfekcja chlorem i jego związkami | 457 |
12.5. Ozonowanie wody | 489 |
Literatura | 497 |
13. Uboczne produkty utleniania | 501 |
13.1. Wprowadzenie | 501 |
13.2. Uboczne produkty chlorowania | 506 |
13.3. Uboczne produkty chloraminowania | 517 |
13.4. Uboczne produkty utleniania ditlenkiem chloru | 519 |
13.5. Uboczne produkty utleniania ozonem | 526 |
13.6. Zapobieganie powstawaniu ubocznych produktów utleniania | 535 |
Literatura | 536 |