Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie

Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

50,40

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 50,40 zł  


50,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Mariola Tymochowicz zebrała tu publikowane od połowy XIX wieku lodoznawcze i etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego, wykorzystała materiały z badań terenowych realizowanych przez etnografów po wojnie na obszarze województwa lubelskiego, dotyczących m. in. pożywienia i przechowywanych w rozlicznych archiwach, sama też prowadziła badania na ten temat. W sposób kompleksowy przedstawiła tradycyjne pożywienie chłopskie Lubelszczyzny. Sposób, w jaki to czyni, powoduje, że ta praca będzie interesująca dla badaczy kultury, zwłaszcza etnologów i antropologów, folklorystów, historyków, również dla lokalnych animatorów kultury.


Dr hab. Prof. UŁ Grażyna Ewa Karpińska


Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego


Rok wydania2019
Liczba stron483
KategoriaAntropologia kulturowa
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN-13978-83-227-9185-1
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     9
  1. Pożywienie jako tekst kultury     25
  2. Specyfika tradycyjnego pożywienia wiejskiego     31
    2.1. Kuchnia chłopska na tle innych typów kuchni w Polsce     31
    2.2. Cechy wyróżniające pożywienie wiejskie     37
    2.3. Systematyka posiłków i potraw     42
    2.4. Tabu pokarmowe     46
    2.5. Pożywienie w kontekście sacrum     69
  3. Przestrzeń kuchenna     73
    3.1. Rozplanowanie i wyposażenie kuchni     73
    3.2. Magiczno-rytualne właściwości sprzętów kuchennych     91
    3.3. Funkcje kuchni wiejskiej     110
  4. Przygotowywanie pokarmów     117
    4.1. Pozyskiwanie i przetwarzanie składników spożywczych     117
    4.2. Osoby zajmujące się przetwórstwem i przyrządzaniem pożywienia     128
    4.3. Zakazy i nakazy dotyczące przygotowywania jedzenia     140
  5. Charakterystyczne potrawy z obszaru Lubelszczyzny     159
    5.1. Płynne polewki, barszcze i inne zupy     160
    5.2. Potrawy zagęszczone – gotowane i pieczone     169
      5.2.1. Kasze     170
      5.2.2. Dania mączne     172
      5.2.3. Pożywienie z warzyw i owoców     184
      5.2.4. Potrawy z nasion oleistych     194
      5.2.5. Nabiał    196
      5.2.6. Produkty luksusowe    198
      5.2.7. Napoje    204
  6. Pożywienie jako kod kulturowy 209
    6.1. Jedzenie w życiu codziennym społeczności chłopskiej    210
    6.2. Produkty żywnościowe w kontekście pomocy sąsiedzkiej    218
    6.3. Pożywienie w sytuacjach obrzędowych    230
      6.3.1. Posty i obżarstwo    231
      6.3.2. Okoliczności biesiadowania    243
      6.3.3. Pokarmy w zabiegach rytualno-magicznych    290
      6.3.4. Pożywienie jako dar    308
      6.3.5. Produkty spożywcze w funkcji ozdób świątecznych    344
      6.3.6. Artykuły żywnościowe jako komponent zabaw    346
    6.4. Zastosowanie produktów spożywczych i potraw w lecznictwie ludowym    351
    6.5. Pożywienie we wróżbach i przepowiedniach    364
    6.6. Jedzenie w obrazach sennych    375
  Zakończenie i konstatacje o przeobrażeniach kuchni chłopskiej    379
  Aneks fotograficzny    389
  Bibliografia    415
  Wykaz materiałów terenowych wykorzystanych w pracy    451
  Indeks potraw i składników spożywczych    468
  Indeks miejscowości    473
  Summary    479
RozwińZwiń