INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
Monografia podatkowa pod red. prof. dr hab. Witolda Modzelewskiego pt. „Działalność turystyczna, noclegowa i gastronomiczna jako przedmiot opodatkowania podatkiem od towarów i usług”, Wydawnictwo Instytutu Studiów Podatkowych, Warszawa 2022.
Przedstawiamy unikatową na polskim rynku wydawniczym monografię kompleksowo analizującą opodatkowanie podatkiem od towarów i usług działalności turystycznej.
„Problematyka prawnopodatkowa działalności turystycznej noclegowej i gastronomicznej należy do najbardziej złożonych zagadnień wspólnotowej wersji podatku od towarów i usług. Świadczy o tym liczba wydanych interpretacji organów podatkowych, sporów, które toczyły się przed polskimi sądami administracyjnymi, a także wydawanymi interpretacjami ogólnymi. Do więcej, w zakresie wykładni prawa unijnego w przedmiocie opodatkowania działalności turystycznej noclegowej i gastronomicznej wielokrotnie musiał wypowiadać się Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej, także w pytaniach kierowanych przez polskie sądy administracyjne. Te statystki dowodzą, że kwestie interpretacji przekładające się na stosowanie przepisów stwarzają duże trudności organom skarbowym. Podobna sytuacja dotyczy podatników, którzy zadają liczne pytania o interpretację, jak również wstępują w spory z organami skarbowymi przed sądami administracyjnymi. Ustawodawca polski również w tym wypadku jest nie bez winy i nie zawsze daje sobie radę z prawidłową implementacją przepisów unijnych, co było potwierdzane kilkukrotnie przez sądy unijne. Wszystko to niestety kładzie się cieniem na polskich przedsiębiorców, którzy z jednej strony wykorzystują asymetrię informacyjną w ten sposób, że uzyskują przewagę konkurencyjną względem innych przedsiębiorców wybierając względniejszą dla nich interpretację prawa, zaś z drugiej strony mając dużą awersję do ryzyka ponoszą ciężar daniny w większym stopniu niż to powinno wynikać z tych przepisów. Niektórzy podatnicy idą jeszcze dalej i postępują w taki sposób, że ich postępowanie można oceniać z punktu widzenia nadużycia prawa” (z recenzji prof. dr hab. Aleksandra Wernera)
Powinni po nią sięgnąć przede wszystkim podatnicy, bo w sposób jasny przedstawiono w niej zagadnienia problematyki opodatkowania podatkiem od towarów i usług działalności turystycznej, noclegowej i gastronomicznej. Będzie również pomocną lekturą dla urzędników skarbowych i wykonujących zawody zaufania publicznego (doradcy podatkowi, radcy prawni i adwokaci).
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 138 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Instytut Studiów Podatkowych |
ISBN-13 | 978-83-6717-201-1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz ważniejszych skrótów...................................................................... 5 | |
Wstęp .............................................................................................. 9 | |
Rozdział I. | |
Specyfika usług złożonych (kompleksowych) w podatku od towarów i usług.................................................................................... 11 | |
1. Czynność i przedmiot czynności podlegającej opodatkowaniu w podatku od towarów i usług – zasady ogólne.................... 11 | |
2. Znaczenie woli podatnika w kształtowaniu przedmiotu opodatkowania............................................................................ 13 | |
3. Czynności złożone stanowiące zbiór powiązanych zdarzeń. 18 | |
Rozdział II. | |
Opodatkowanie podatkiem od towarów i usług branży turystycznej.......... 29 | |
1. Pojęcie turystyki.................................................................... 29 | |
2. Regulacje prawne związane ze świadczeniem usług turystyki............................................................................................ 36 | |
3. Świadczenie usługi turystyki na tle ustawy z dnia 11 marca 2004 r. oraz prawa unijnego – regulacje prawne................... 42 | |
4. Opodatkowanie usługi własnych, w tym metody ich wyceny........................................................................................... 44 | |
5. Zasady wykazywania ujemnej marży................................... 48 | |
6. Obowiązek podatkowy w usługach turystyki........................ 49 | |
7. Opodatkowanie zaliczek otrzymanych na poczet realizacji usługi turystyki...................................................................... 51 | |
8. Odliczenie podatku naliczonego w procedurze VAT marża.. 56 | |
9. Miejsce świadczenia usług turystyki..................................... 60 | |
10. Ewidencjonowanie usługi turystyki...................................... 61 | |
11. Usługi turystyki w czasie pandemii – rozwiązania szczególne (bony, vouchery).................................................................... 63 | |
12. Opodatkowanie cyfrowych platform sprzedaży na tle działań i planów OECD..................................................................... 70 | |
13. Opodatkowanie usług turystyki sportowej (kolonie, obozy sportowe)............................................................................... 76 | |
14. Opodatkowanie usług turystyki biznesowej.......................... 84 | |
15. Opodatkowanie usług turystyki językowej........................... 90 | |
16. Opodatkowanie usług turystyki edukacyjnej, kulturalnej i religijnej................................................................................ 95 | |
Rozdział III. | |
Działalność noclegowa jako przedmiot opodatkowania.............................. 101 | |
1. Usługi noclegowe jako przedmiot opodatkowania............... 101 | |
2. Miejsce świadczenia usług noclegowych.............................. 103 | |
3. Podstawa opodatkowania i podatek należny w przypadku usług noclegowych................................................................ 105 | |
4. Szczególne ograniczenia dotyczące odliczenia podatku naliczonego w przypadku nabycia usług noclegowych.............. 107 | |
Rozdział IV. | |
Działalność gastronomiczna jako przedmiot opodatkowania...................... 111 | |
1. Usługi gastronomiczne.......................................................... 111 | |
2. Usługi gastronomiczne jako przedmiot opodatkowania....... 111 | |
3. Miejsce świadczenia usług gastronomicznych...................... 113 | |
4. Podstawa opodatkowania i podatek należny w przypadku usług gastronomicznych........................................................ 115 | |
5. Podatek naliczony i jego odliczanie w przypadku nabycia usług gastronomicznych........................................................ 117 | |
Bibliografia .............................................................................................. 119 | |