INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Usługi należą obecnie do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Odgrywają one coraz większą rolę w tworzeniu produktu krajowego brutto (tzw. serwicyzacja gospodarki). Częścią sektora usługowego są usługi gastronomiczne, zaspokajające potrzeby żywieniowe konsumentów, będące także istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój sektora usług turystycznych, gdyż wchodzą w skład pakietu turystycznego2. W ostatnich kilkudziesięciu latach rynek usług gastronomicznych w Polsce podlegał przeobrażeniom, na które istotny wpływ miała sytuacja polityczna i gospodarcza kraju. Największe zmiany zaszły jednak w okresie transformacji ustrojowej, gdy większość placówek gastronomicznych przeszła w ręce prywatne. Pobudzona na wielką skalę przedsiębiorczość poskutkowała powstaniem wielu nowych i zróżnicowanych ich form. Gospodarka wolnorynkowa, a w 2004 roku wejście Polski do Unii Europejskiej, wpłynęły znacząco nie tylko na pojawienie się nowych podmiotów gospodarczych, ale także na powolny, lecz systematyczny wzrost liczby placówek gastronomicznych z kapitałem zagranicznym, zwłaszcza placówek korporacyjnych
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 279 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-708-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Postęp oraz efektywność ekonomiczna w gastronomii – aspekty teoretyczne | 15 |
1.1. Postęp jako czynnik rozwoju gospodarczego | 15 |
1.1.1. Teoria postępu | 15 |
1.1.2. Rodzaje postępu i ich klasyfikacja | 21 |
1.1.3. Znaczenie postępu w branży gastronomicznej | 26 |
1.2. Gastronomia – definicje i klasyfikacja | 37 |
1.3. Efektywność wdrażanych inwestycji – pojęcie i pomiar | 45 |
2. Zakres, skala oraz kierunki działalności innowacyjnej 50 | |
2.1. Innowacje w teorii myśli ekonomicznej | 50 |
2.2. Innowacje i ich znaczenie w gospodarce rynkowej | 59 |
2.2.1. Innowacje i innowacyjność – przegląd definicji | 59 |
2.2.2. Klasyfikacja oraz źródła innowacji w przedsiębiorstwach | 65 |
2.2.3. Stymulatory i bariery rozwoju innowacji w przedsiębiorstwach | 73 |
2.3. Polityka innowacyjna Unii Europejskiej | 77 |
2.3.1. Specjalizacja w dorobku teorii ekonomicznych | 78 |
2.3.2. Inteligentna specjalizacja – założenia koncepcyjne | 81 |
3. Rynek usług gastronomicznych | 84 |
3.1. Ewolucja usług gastronomicznych | 84 |
3.2. Zmiany na rynku usług gastronomicznych w Polsce | 88 |
3.3. Nakłady inwestycyjne w sekcji hotelarstwa i gastronomii oraz stopień zużycia środków trwałych | 109 |
3.4. Wydatki gospodarstw domowych na hotele i gastronomię | 113 |
4. Kierunki i uwarunkowania wprowadzania innowacji w placówkach gastronomicznych w świetle wypowiedzi zarządzających nimi 135 | |
4.1. Czynniki wpływające na rozwój innowacji w badanych przedsiębiorstwach | 135 |
4.2. Czynniki zachęcające do prowadzenia działań innowacyjnych w placówkach gastronomicznych | 150 |
4.3. Czynniki wpływające na brak prowadzenia działań innowacyjnych w placówkach gastronomicznych | 164 |
4.4. Źródła informacji na temat konsumentów – ich potrzeb i preferencji oraz trendów zmian ich zachowań | 170 |
5. Kierunki i uwarunkowania wprowadzania innowacji w placówkach gastronomicznych w opinii klientów 177 | |
5.1. Znajomość wśród respondentów podstawowych terminów istotnych dla omawianego tematu | 177 |
5.2. Klienci lokali gastronomicznych i ich potrzeby | 181 |
5.3. Innowacyjne rozwiązania w placówkach gastronomicznych w opinii respondentów | 195 |
6. Analiza i ocena ekonomicznej efektywności wdrażanych innowacji – studia przypadków | 216 |
6.1. Metody ekonomicznej efektywności i ryzyka wdrażanych innowacji | 216 |
6.2. Przykłady analiz i ocen ekonomicznej efektywności wybranych innowacji w placówkach gastronomicznych | 219 |
6.2.1. Przykład oceny efektywności ekonomicznej innowacji organizacyjnej | 220 |
6.2.2. Przykład oceny efektywności ekonomicznej innowacji procesowej | 223 |
6.2.3. Przykład oceny efektywności ekonomicznej innowacji marketingowej | |
6.2.4. Przykład oceny efektywności ekonomicznej innowacji produktowej | 228 |
6.3. Tendencje do zmian i ich kierunki w działalności innowacyjnej placówek gastronomicznych | 233 |
Zakończenie | 237 |
Bibliografia | 245 |
Spis rysunków | 261 |
Spis tabel | 265 |
Summary | 268 |