POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Kraj pochodzenia produktu należy obok jakości i ceny do najważniejszych kryteriów wyboru przy podejmowaniu przez konsumenta decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a w kontekście negatywnych skutków pandemii COVID-19 kupowanie żywności made in Poland zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. W monografii usystematyzowano stan wiedzy na temat zjawiska patriotyzmu konsumenckiego oraz zidentyfikowano postawy i czynniki determinujące nabywanie przez konsumentów polskich produktów żywnościowych. Ponadto na podstawie wyników badań empirycznych dokonano typologii konsumentów z trzech generacji wiekowych – X, Y i Z – w kontekście postaw wobec tych produktów, a zwłaszcza triady ich cech, tj. pochodzenia, ceny i jakości. W konsekwencji stwierdzono występowanie znaczących różnic międzypokoleniowych i odmienne, nie zawsze pozytywne podejście do zakupu polskiej żywności.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 120 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-8211-095-1 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | |
1. Patriotyzm w gospodarce | |
1.1. Patriotyzm konsumencki – definicja pojęcia i cechy zjawiska | |
1.2. Etnocentryzm konsumencki versus kosmopolityzm i internacjonalizm konsumencki | |
1.3. Badania zjawiska etnocentryzmu konsumenckiego w Polsce | |
2. Konsument na rynku produktów spożywczych w Polsce | |
2.1. Proces decyzyjny i cechy determinujące zachowania zakupowe konsumenta | |
2.2. Pochodzenie, jakość i cena produktu w decyzjach zakupowych konsumenta | |
2.3. Charakterystyka sektora spożywczego w Polsce | |
3. Działania marketingowe promujące polską żywność | |
3.1. Identyfikacja i eksponowanie kraju pochodzenia w działaniach promocyjnych producentów żywności | |
3.2. Programy promowania polskich producentów żywności | |
3.3. Promowanie zakupu polskiej żywności w czasie pandemii COVID-19 | |
4. Patriotyzm konsumencki w świetle badań – założenia badawcze i analityczne | |
4.1. Metodyka przeprowadzonych badań | |
4.2. Operacjonalizacja czynników determinujących postawy konsumentów wobec polskich produktów spożywczych | |
4.3. Procedura typologii konsumentów | |
5. Postrzeganie przez konsumentów polskich produktów spożywczych w świetle badań | |
5.1. Wizerunek i deklaracje zakupu polskich produktów spożywczych | |
5.2. Czynniki demograficzno-ekonomiczne determinujące postawy konsumentów wobec polskich produktów spożywczych | |
5.3. Wpływ systemu wartości na postrzeganie polskich produktów spożywczych | |
5.4. Zachowania zakupowe konsumentów a postrzeganie polskich produktów spożywczych | |
6. Typologia konsumentów w kontekście zjawiska patriotyzmu konsumenckiego na rynku polskich produktów spożywczych | |
6.1. Profil cech konsumentów reprezentujących wysoki i niski poziom patriotyzmu konsumenckiego | |
6.2. Typy konsumentów wyodrębnione metodą k-średnich | |
Zakończenie | |
Aneks | |
Bibliografia | |
Summary. Consumer patriotism of Poles | |