POLECAMY
-17%
Wydawca:
Format:
Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych. Weź udział w webinarze >>
Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011, zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar. Znalazły się w niej objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.
Autorki zawodowo zajmują się doradztwem w zakresie prawa żywnościowego. Wspierają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, śledzą aktualne zmiany, interpretacje organów administracyjnych i praktyczne trudności przedsiębiorców dotyczące stosowania przepisów regulujących produkcję oraz dystrybucję żywności. Mają wieloletnie doświadczenie praktyczne w tym zakresie, poparte odpowiednim warsztatem naukowym.
Adresaci:Komentarz jest przeznaczony zarówno dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), jak i dla organów państwowych zajmujących się kontrolą żywności i ochroną konsumentów. Książka powinna też być pomocna dla radców prawnych, adwokatów, sędziów, doradców biznesowych, agencji reklamowych, a nawet konsumentów zainteresowanych obowiązkami, jakie powinni realizować przedsiębiorcy odpowiedzialni za wprowadzanie żywności do obrotu.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 556 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-8124-958-4 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów | str. | 13 |
Słowo wstępne | str. | 21 |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 304, s. 18, ze zm.) | str. | 23 |
Rozdział I. Przepisy ogólne | str. | 37 |
Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania | str. | 37 |
Artykuł 2. Definicje | str. | 39 |
1. Uwaga ogólna | str. | 44 |
2. Definicje z innych aktów prawnych (art. 2 ust. 1) | str. | 44 |
3. Definicje z rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 2 ust. 2) | str. | 50 |
4. Pojęcie kraju pochodzenia (art. 2 ust. 3) | str. | 82 |
5. Definicje szczegółowe (art. 2 ust. 4 i załącznik I) | str. | 89 |
Rozdział II. Ogólne zasady dotyczące informacji na temat żywności | str. | 95 |
Artykuł 3. Cele ogólne | str. | 95 |
Artykuł 4. Zasady dotyczące obowiązkowych informacji na temat żywności | str. | 97 |
Artykuł 5. Konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. | 101 |
Rozdział III. Ogólne wymogi dotyczące informacji na temat żywności i zakresy odpowiedzialności podmiotów działających na rynku spożywczym | str. | 102 |
Artykuł 6. Wymóg podstawowy | str. | 102 |
Artykuł 7. Rzetelne informowanie | str. | 104 |
1. Zasada rzetelnego informowania na temat żywności | str. | 105 |
2. Pojęcie wprowadzania w błąd | str. | 106 |
3. Pojęcie przeciętnego konsumenta | str. | 110 |
4. Wprowadzenie w błąd co do właściwości środka spożywczego (art. 7 ust. 1 lit. a) | str. | 124 |
5. Wprowadzenie w błąd poprzez przypisanie fałszywych cech (art. 7 ust. 1 lit. b) | str. | 127 |
6. Wprowadzenie w błąd poprzez niezasadne wyróżnienie produktu (art. 7 ust. 1 lit. c) | str. | 128 |
7. Wprowadzenie w błąd poprzez imitację (art. 7 ust. 1 lit. d) | str. | 130 |
8. Obowiązek informowania w sposób rzetelny, jasny i łatwy do zrozumienia przez konsumenta (art. 7 ust. 2) | str. | 131 |
9. Zakaz przypisywania żywności właściwości leczniczych (art. 7 ust. 3) | str. | 133 |
10. Wprowadzająca w błąd prezentacja i reklama (art. 7 ust. 4) | str. | 143 |
Artykuł 8. Zakres odpowiedzialności | str. | 146 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 148 |
2. Podmioty odpowiedzialne za informacje na temat żywności i zakres ich odpowiedzialności (art. 8 ust. 1–5 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. | 149 |
3. Zasady odpowiedzialności za znakowanie środków spożywczych w polskich przepisach prawnych | str. | 156 |
4. Zasady przepływu informacji na temat żywności pomiędzy podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze (art. 8 ust. 6–8 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. | 165 |
Rozdział IV. Obowiązkowe informacje na temat żywności | str. | 168 |
Sekcja 1. Treść i prezentacja | str. | 168 |
Artykuł 9. Wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe | str. | 168 |
1. Uwagi ogólne | str. | 170 |
2. Obowiązkowe elementy informacji na temat żywności | str. | 171 |
3. Forma zamieszczenia elementów obowiązkowych | str. | 179 |
Artykuł 10. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności | str. | 180 |
1. Uwagi ogólne | str. | 180 |
2. Środki spożywcze pakowane w atmosferze gazów opakowaniowych | str. | 181 |
3. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące | str. | 182 |
4. Środki spożywcze zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową | str. | 184 |
5. Napoje o wysokiej zawartości kofeiny lub środki spożywcze z dodatkiem kofeiny | str. | 186 |
6. Środki spożywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli | str. | 188 |
7. Zamrożone mięso, zamrożone surowe wyroby mięsne i zamrożone nieprzetworzone produkty rybołówstwa | str. | 190 |
Artykuł 11. Wagi i miary | str. | 192 |
Artykuł 12. Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności | str. | 193 |
Artykuł 13. Przedstawienie obowiązkowych danych szczegółowych | str. | 196 |
1. Uwagi ogólne | str. | 197 |
2. Widoczność i nieusuwalność informacji obowiązkowych | str. | 198 |
3. Czytelność informacji obowiązkowych | str. | 200 |
4. Umieszczanie niektórych obowiązkowych danych w jednym polu widzenia | str. | 203 |
Artykuł 14. Sprzedaż na odległość | str. | 205 |
1. Uwagi ogólne | str. | 205 |
2. Zakres obowiązków informacyjnych w przypadku środków porozumiewania się na odległość | str. | 206 |
3. Forma przekazywanych informacji | str. | 209 |
4. Odpowiedzialność przy sprzedaży żywności na odległość | str. | 211 |
5. Sprzedaż na odległość żywności nieopakowanej | str. | 212 |
6. Wyłączenia dotyczące automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych | str. | 212 |
7. Dodatkowe wymogi dotyczące zawierania umów na | str. | 214 |
Artykuł 15. Wymogi językowe | str. | 215 |
Artykuł 16. Pominięcie niektórych obowiązkowych danych szczegółowych | str. | 220 |
1. Uwagi ogólne | str. | 221 |
2. Wyjątki dla szklanych butelek | str. | 221 |
3. Wyjątki dla opakowań o małej powierzchni | str. | 221 |
4. Zwolnienia z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Wyjątki z załącznika | str. | 222 |
5. Wyjątki dla napojów alkoholowych | str. | 231 |
Sekcja 2. Przepisy szczegółowe dotyczące obowiązkowych danych szczegółowych | str. | 232 |
Artykuł 17. Nazwa środka spożywczego | str. | 232 |
1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego (art. 17 ust. 1) | str. | 234 |
2. Nazwa środka spożywczego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE (art. 17 ust. 2 i 3) | str. | 240 |
3. Nazwa fantazyjna | str. | 243 |
4. Informacje towarzyszące nazwie | str. | 244 |
Artykuł 18. Wykaz składników | str. | 255 |
1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników (art. 18 ust. 1 i 2) | str. | 256 |
2. Składniki wytworzone z nanomateriałów (art. 18 ust. 3) | str. | 260 |
3. Przepisy techniczne dotyczące formułowania wykazu składników (art. 18 ust. 4) | str. | 260 |
Artykuł 19. Pominięcie wykazu składników | str. | 298 |
Artykuł 20. Pominięcie komponentów żywności w wykazie składników | str. | 301 |
1. Uwagi ogólne | str. | 302 |
2. Części składowe dodane po oddzieleniu (art. 20 lit. a) | str. | 303 |
3. Dodatki do żywności i enzymy (art. 20 lit. b) | str. | 304 |
4. Nośniki (art. 20 lit. c) | str. | 307 |
5. Substancje pomocnicze w przetwórstwie (art. 20 lit. d) | str. | 308 |
6. Woda (art. 20 lit. e) | str. | 308 |
7. Substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji – anulacja wyłączeń | str. | 309 |
Artykuł 21. Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. | 310 |
1. Uwagi wstępne | str. | 311 |
2. Odniesienie do nazw składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. | 313 |
3. Miejsce oznaczania substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. | 320 |
4. Sposób oznaczenia substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. | 321 |
5. Uzupełnianie listy alergenów | str. | 325 |
6. Informacje o możliwym występowaniu alergenów w żywności | str. | 327 |
7. Informowanie o braku alergenów w produkcie | str. | 331 |
Artykuł 22. Oznaczanie ilościowe składników | str. | 333 |
1. Uwagi wstępne | str. | 333 |
2. Występowanie nazwy składnika (składników) w nazwie środka spożywczego (art. 22 ust. 1 lit. a) | str. | 335 |
3. Skojarzenie składnika (składników) z nazwą środka spożywczego przez konsumenta (art. 22 ust. 1 lit. a in fine) | str. | 338 |
4. Słowne, obrazowe lub graficzne podkreślenie składnika (składników) w etykietowaniu (art. 22 ust. 1 lit. b) | str. | 338 |
5. Oznaczenie ilości, gdy jest to konieczne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na nazwę lub wygląd (art. 22 ust. 1 lit. c) | str. | 340 |
6. Odstępstwa od wymogu oznaczenia ilościowego składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 1) | str. | 341 |
7. Brak zastosowania art. 22 ust. 1 lit. a i b (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 2) | str. | 345 |
8. Sposób wyrażania informacji o ilości składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 3 i 4) | str. | 346 |
Artykuł 23. Ilość netto | str. | 350 |
1. Uwagi wstępne | str. | 351 |
2. Sposób zapisu informacji o masie netto | str. | 353 |
3. Dopuszczalne różnice między ilością netto zadeklarowaną w oznakowaniu a rzeczywistą ilością netto środka spożywczego | str. | 356 |
4. Wyjątki i zasady szczególne w zakresie oznaczania masy netto | str. | 358 |
Artykuł 24. Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia | str. | 364 |
1. Uwagi ogólne | str. | 365 |
2. Termin przydatności do spożycia | str. | 367 |
3. Data minimalnej trwałości | str. | 371 |
4. Data zamrożenia lub pierwszego zamrożenia | str. | 375 |
5. Obowiązek zapewnienia czytelności informacji | str. | 376 |
Artykuł 25. Warunki przechowywania lub warunki użycia | str. | 376 |
1. Uwagi wstępne | str. | 377 |
2. Warunki przechowywania | str. | 377 |
3. Sposób przekazywania informacji o warunkach przechowywania | str. | 378 |
4. Warunki przechowywania żywności głęboko mrożonej | str. | 380 |
5. Warunki użycia środka spożywczego | str. | 381 |
6. Warunki przechowywania lub użycia żywności po otwarciu opakowania | str. | 382 |
Artykuł 26. Kraj lub miejsce pochodzenia | str. | 383 |
1. Uwagi wstępne | str. | 385 |
2. Chronione nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności (art. 26 ust. 1) | str. | 387 |
3. Obowiązek deklaracji pochodzenia w sytuacji ryzyka wprowadzenia konsumenta w błąd (art. 26 ust. 2 lit. a) | str. | 390 |
4. Obowiązek deklaracji pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów mięsa (art. 26 ust. 2 lit. b) | str. | 394 |
5. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku rozbieżności pochodzenia środka spożywczego i jego podstawowego składnika (art. 26 ust. 3) | str. | 401 |
6. Sprawozdania Komisji i przyszłe regulacje | str. | 405 |
Artykuł 27. Instrukcje użycia | str. | 409 |
Artykuł 28. Zawartość alkoholu | str. | 411 |
Sekcja 3. Informacja o wartości odżywczej | str. | 414 |
Artykuł 29. Powiązania z innymi przepisami | str. | 414 |
Artykuł 30. Treść | str. | 417 |
1. Obowiązkowe elementy informacji o wartości odżywczej | str. | 419 |
2. Dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej | str. | 421 |
3. Powtórzenie informacji o wartości odżywczej | str. | 424 |
4. Informacja o wartości odżywczej napojów alkoholowych | str. | 426 |
5. Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności nieopakowanej | str. | 427 |
6. Upoważnienie Komisji do zmian z zakresu informacji o wartości odżywczej | str. | 427 |
7. Sprawozdanie na temat obecności izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji UE | str. | 428 |
Artykuł 31. Obliczenie | str. | 429 |
1. Uwaga wprowadzająca | str. | 430 |
2. Sposób obliczania wartości energetycznej i składników odżywczych (art. 31 ust. 1 i 2) | str. | 430 |
3. Postać żywności, do której odnoszą się informacje o wartości odżywczej (art. 31 ust. 3) | str. | 431 |
4. Podstawy wyliczania wartości podawanych w informacji o wartości odżywczej (art. 31 ust. 4) | str. | 433 |
5. Uprawnienia Komisji | str. | 436 |
Artykuł 32. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml | str. | 437 |
1. Obligatoryjne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. | 437 |
2. Fakultatywne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. | 438 |
Artykuł 33. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności | str. | 441 |
1. Podawanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 1 i 4) | str. | 442 |
2. Powtarzanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 2) | str. | 443 |
3. Podawanie informacji o wartości odżywczej wobec żywności nieopakowanej (art. 33 ust. 3) | str. | 444 |
4. Upoważnienie dla Komisji do wydania aktów wykonawczych (art. 33 ust. 5) | str. | 445 |
Artykuł 34. Prezentacja | str. | 445 |
1. Prezentacja informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 1 i 2) | str. | 446 |
2. Prezentacja powtórzenia informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 3) | str. | 449 |
3. Prezentacja informacji o wartości odżywczej w odniesieniu do żywności nieopakowanej i napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo (art. 34 ust. 4) | str. | 450 |
4. Prezentacja wartości odżywczej w przypadku znikomych ilości składników odżywczych (art. 34 ust. 5) | str. | 450 |
5. Delegacje dla Komisji | str. | 451 |
Artykuł 35. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji | str. | 452 |
1. Cel oraz warunki wprowadzania dodatkowych form prezentowania informacji o wartości odżywczej (art. 35 ust. 1) | str. | 453 |
2. Przykłady systemów dobrowolnych | str. | 454 |
3. Uprawnienia i obowiązki państw członkowskich oraz Komisji (art. 35 ust. 2–6) | str. | 458 |
Rozdział V. Dobrowolne informacje na temat żywności | str. | 459 |
Artykuł 36. Wymogi mające zastosowanie | str. | 459 |
1. Pojęcie informacji dobrowolnych | str. | 460 |
2. Informacje dobrowolne objęte szczególnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 1) | str. | 461 |
3. Informacje dobrowolne objęte ogólnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 2) | str. | 462 |
4. Informacje dobrowolne uregulowane w przepisach szczególnych (art. 36 ust. 3 i 4) | str. | 465 |
Artykuł 37. Prezentacja | str. | 469 |
Rozdział VI. Przepisy krajowe | str. | 470 |
Artykuł 38. Przepisy krajowe | str. | 470 |
Artykuł 39. Przepisy krajowe w zakresie dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych | str. | 473 |
Artykuł 40. Mleko i produkty mleczne | str. | 476 |
Artykuł 41. Napoje alkoholowe | str. | 477 |
Artykuł 42. Wyrażanie ilości netto | str. | 478 |
Artykuł 43. Dobrowolne podawanie referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności | str. | 481 |
Artykuł 44. Przepisy krajowe dotyczące żywności nieopakowanej | str. | 481 |
1. Żywność nieopakowana – definicja | str. | 482 |
2. Obowiązkowe przekazywanie informacji o alergenach | str. | 485 |
3. Przepisy krajowe dotyczące przekazywania innych danych szczegółowych | str. | 487 |
4. Dobrowolne przekazywanie innych informacji | str. | 494 |
5. Przepisy krajowe dotyczące sposobu udostępniania danych szczegółowych, form ich wyrażania i prezentacji | str. | 494 |
6. Komunikowanie Komisji tekstu przepisów krajowych dotyczących żywności nieopakowanej | str. | 497 |
Artykuł 45. Procedura notyfikacji | str. | 498 |
Rozdział VII. Przepisy wykonawcze, zmieniające i końcowe | str. | 501 |
Artykuł 46. Zmiany załączników | str. | 501 |
Artykuł 47. Okres przejściowy w odniesieniu do środków wykonawczych lub aktów delegowanych i data rozpoczęcia ich stosowania | str. | 503 |
Artykuł 48. Komitet | str. | 504 |
Artykuł 49. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 | str. | 508 |
Artykuł 50. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 | str. | 510 |
Artykuł 51. Wykonywanie przekazanych uprawnień | str. | 512 |
Artykuł 52. Procedura w trybie pilnym | str. | 515 |
Artykuł 53. Uchylenie | str. | 516 |
Artykuł 54. Środki przejściowe | str. | 517 |
Artykuł 55. Wejście w życie i data rozpoczęcia stosowania | str. | 519 |
Załączniki | str. | 521 |