Mikrobiologia

1 ocena

Redakcja:

Jadwiga Baj

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

89,10  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł  


89,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka jest jedynym podstawowym podręcznikiem do mikrobiologii na polskim rynku. W rozdziałach opisujących budowę, metabolizm i genetykę prokariotów (II-VI) omówiono zarówno cechy wspólne dla obu tych grup mikroorganizmów, jak i fundamentalne właściwości, które je odróżniają.
W rozdziale VII podsumowane zostały wyniki analiz genomicznych prokariotów oraz omówiono zjawiska wpływające na strukturę ich genomów. Wątkiem przewodnim tego rozdziału jest horyzontalny transfer genów - jego mechanizmy i główni sprawcy, czyli ruchome elementy genetyczne, o których, głównie za sprawą genomiki, gromadzimy coraz więcej informacji.
W rozdziale VIII omawiano wirusy prokariotyczne - nie tylko ich budowę i strategie namnażania się, lecz również ich rolę w środowisku naturalnym, a także zastosowania w medycynie, biotechnologii i biologii molekularnej.
Kolejny rozdział (IX) poświęcono praktycznemu wykorzystaniu prokariotów przez ludzi, które obejmuje coraz to nowe zastosowania zarówno w przemyśle (np. biopaliwa, bioenergia, bioługowanie), rolnictwie jak i ochronie środowiska (np. biodegradacja, bioremediacja).
Ostatni rozdział (X) dotyczy metod stosowanych w mikrobiologii - nie tylko tych klasycznych, lecz także najnowszych technik molekularnych, dzięki którym możliwy jest tak ogromny postęp w badaniach mikrobiologicznych.


Rok wydania2018
Liczba stron480
KategoriaMikrobiologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-012-0331-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa IX
  Najważniejsze stosowane skróty XI
  
  1. Wprowadzenie    1
    1.1. Krótki zarys historii mikrobiologii    1
      1.1.1. Początki    1
      1.1.2. Rozwój mikrobiologii medycznej    2
      1.1.3. Udoskonalanie mikrobiologicznych metod badawczych    4
      1.1.4. Poznawanie różnorodności bakterii    5
      1.1.5. Odkrycie wirusów    6
      1.1.6. Próby klasyfikacji bakterii    6
    1.2. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów    7
    1.3. Carl Woese i trzy domeny świata żywego    8
    1.4. Systematyka prokariotów    9
      1.4.1. Nazewnictwo prokariotów    10
      1.4.2. System klasyfikacji prokariotów    11
      1.4.3. Gatunek, podgatunek i odmiana u prokariotów    12
    1.5. Charakterystyka domen prokariotycznych    13
      1.5.1. Domena Bacteria    13
      1.5.2 Domena Archaea    13
  
  2. Budowa i funkcjonowanie komórek prokariotycznych    15
    2.1. Wielkość i morfologia komórek prokariotycznych oraz tworzone przez nie układy    15
    2.2. Ogólna budowa komórki prokariotycznej    17
    2.3. Cytoplazma, nukleoid i rybosomy    18
    2.4. Ziarnistości stanowiące materiały zapasowe    18
      2.4.1. Granule wielocukrowe    19
      2.4.2. Polihydroksymaślan i inne polihydroksyalkaniany    19
      2.4.3. Cyjanoficyna    20
      2.4.4. Lipidy    20
      2.4.5. Polifosforany    20
      2.4.6. Krople siarki    20
    2.5. Inne struktury występujące w cytoplazmie    21
      2.5.1. Magnetosomy    21
      2.5.2. Bakteryjne mikroprzedziały    22
      2.5.3. Pęcherzyki gazowe    23
      2.5.4. Węglany    23
    2.6. Błona komórkowa prokariotów    24
      2.6.1. Budowa błony komórkowej bakterii    25
      2.6.2. Błony wewnątrzcytoplazmatyczne bakterii    26
      2.6.3. Błona komórkowa archeonów    26
      2.6.4. Funkcje błony komórkowej    27
      2.6.5. Transport przez błonę komórkową    27
    2.7. Ściana komórkowa bakterii    30
      2.7.1. Budowa peptydoglikanu    30
      2.7.2. Biosynteza peptydoglikanu    31
      2.7.3. Ściana komórkowa bakterii gramdodatnich    33
      2.7.4. Ściana komórkowa bakterii gramujemnych    36
      2.7.5. Barwienie metodą Grama    38
      2.7.6. Ściany komórkowe archeonów    38
    2.8. Warstwa S archeonów i bakterii    40
    2.9. Otoczki i pochewki    40
      2.9.1. Rola otoczek    41
      2.9.2. Pochewki    41
    2.10. Sekrecja    41
      2.10.1. Przenoszenie białek do błony cytoplazmatycznej i przestrzeni peryplazmatycznej    42
      2.10.2. Przenoszenie białek przez dwie lub trzy błony    42
    2.11. Pęcherzyki błonowe i nanorurki    44
      2.11.1. Pęcherzyki błonowe    44
      2.11.2. Nanorurki    45
    2.12. Fimbrie, pilusy i włókienka amyloidowe    45
    2.13. Ruch prokariotów    46
      2.13.1. Ruch rzęskowy bakterii    47
      2.13.2. Inne sposoby poruszania się bakterii    48
      2.13.3. Struktury powierzchniowe archeonów    50
    2.14. Chemotaksja bakterii    51
  
  3. Metabolizm prokariotów    53
    3.1. Ogólna charakterystyka metabolizmu    53
      3.1.1. Enzymy    54
      3.1.2. Wymagania pokarmowe prokariotów    55
      3.1.3. Typy pokarmowe prokariotów    56
      3.1.4. Sposoby syntezy ATP    57
    3.2. Pierwiastki biogenne    61
      3.2.1. Źródła węgla    61
      3.2.2. Azot    66
      3.2.3. Siarka    70
      3.2.4. Fosfor    72
      3.2.5. Żelazo    73
      3.2.6. Czynniki wzrostowe    73
    3.3. Główne szlaki metaboliczne    74
      3.3.1. Główne szlaki katabolizmu cukrów    75
      3.3.2. Fermentacje, reakcja Sticklanda i szlak deiminazy argininowej    79
      3.3.3. β-oksydacja kwasów tłuszczowych    83
      3.3.4. Cykl kwasów trikarboksylowych    85
      3.3.5. Cykl glioksalowy    86
    3.4. Metabolizm chemolitotrofów    87
      3.4.1. Nitryfikacja i anamoks    88
      3.4.2. Utlenianie siarki i jej związków nieorganicznych    92
      3.4.3. Metabolizm wodoru    93
      3.4.4. Utlenianie tlenku węgla    95
      3.4.5. Utlenianie żelaza    95
      3.4.6. Utlenianie innych związków nieorganicznych    96
    3.5. Metabolizm tlenowy i beztlenowy    97
      3.5.1. Tlen w metabolizmie prokariotów    97
      3.5.2. Oddychanie    97
      3.5.3. Oddychanie beztlenowe    98
      3.5.4. Międzygatunkowy transfer elektronów i wodoru oraz syntrofia    106
    3.6. Metabolizm fototrofów    107
      3.6.1. Ogólna charakterystyka bakterii fotosyntetyzujących    107
      3.6.2. Ogólna charakterystyka fotosyntezy    107
      3.6.3. Fotosynteza anoksygenna    110
      3.6.4. Fotosynteza oksygenna    113
      3.6.5. Inny sposób wykorzystania światła przez prokarioty    116
    3.7. Asymilacja dwutlenku węgla i związków C1    116
      3.7.1. Cykl Calvina    118
      3.7.2. Redukcyjny cykl kwasów trikarboksylowych    119
      3.7.3. Redukcyjny szlak acetylo-CoA (szlak Wooda–Ljungdahla)    121
      3.7.4. Podwójny cykl 3-hydroksypropionianu    122
      3.7.5. Asymilacja węgla u metylotrofów    122
  
  4. Wzrost i cykle życiowe prokariotów    127
    4.1. Wzrost bakterii w hodowlach płynnych    127
      4.1.1. Hodowle okresowe    127
      4.1.2. Hodowle ciągłe i synchronizowane    128
    4.2. Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost prokariotów    129
      4.2.1. Wpływ temperatury    129
      4.2.2. Wpływ pH    132
      4.2.3. Wpływ ciśnienia osmotycznego (w tym zasolenia)    132
      4.2.4. Wpływ ciśnienia hydrostatycznego    133
      4.2.5. Wpływ tlenu i jego form reaktywnych    134
      4.2.6. Wpływ innych warunków środowiska    135
    4.3. Wzrost i rozmnażanie prokariotów    136
      4.3.1. Cytoszkielet bakterii i jego udział w podziale komórki    136
      4.3.2. Elementy cytoszkieletu i podział komórki archeonów    138
    4.4. Cykle życiowe bakterii    139
      4.4.1. Escherichia coli    139
      4.4.2. Hyphomicrobium (Proteobacteria) i Pirellula (Planctomycetes)    139
      4.4.3. Caulobacter crescentus i Sphaerotilus natans (Proteobacteria)    140
      4.4.4. Epulopiscium fishelsoni (Firmicutes)    140
      4.4.5. Bdellovibrio bacteriovorus (Proteobacteria)    140
      4.4.6. Dermocarpa (Cyanobacteria)    141
      4.4.7. Chlamydie    141
    4.5. Formy przetrwalnikowe bakterii    141
      4.5.1. Endospory (Firmicutes)    141
      4.5.2. Spory (konidia) promieniowców (Actinobacteria)    143
      4.5.3. Egzospory i cysty (Proteobacteria)    144
      4.5.4. Miksospory bakterii śluzowych (Proteobacteria)    145
      4.5.5. Akinety sinic nitkowatych (Cyanobacteria)    146
  
  5. Udział prokariotów w funkcjonowaniu biosfery    147
    5.1. Mikroorganizmy a granice biosfery    147
    5.2. Podstawowe terminy i pojęcia stosowane w ekologii mikroorganizmów i mikrobiologii środowisk    148
      5.2.1. Relacje troficzne w ekosystemach    148
    5.3. Miejsca występowania prokariotów na Ziemi    149
      5.3.1. Gleby    149
      5.3.2. Wody    150
      5.3.3. Inne środowiska    154
    5.4. Formy występowania prokariotów w środowisku    156
      5.4.1. Konsorcja    156
      5.4.2. Maty mikroorganizmów    157
      5.4.3. Biofilmy    159
    5.5. Udział prokariotów w obiegu pierwiastków    160
      5.5.1. Udział prokariotów w obiegu węgla    161
      5.5.2. Udział prokariotów w obiegu azotu    162
      5.5.3. Udział prokariotów w obiegu siarki    163
      5.5.4. Udział prokariotów w obiegu żelaza i innych pierwiastków    164
    5.6. Oddziaływania prokariotów z innymi organizmami – symbiozy    165
      5.6.1. Protokooperacja    165
      5.6.2. Komensalizm    166
      5.6.3. Mutualizm    166
      5.6.4. Współzawodnictwo i antagonizm    169
      5.6.5. Drapieżnictwo i pasożytnictwo    169
    5.7. Bakterie oddziałujące z organizmem człowieka    170
      5.7.1. Odporność wrodzona i odporność nabyta    170
      5.7.2. Mikrobiota człowieka    172
      5.7.3. Podstawowe terminy stosowane w mikrobiologii lekarskiej    175
      5.7.4. Czynniki wirulencji umożliwiające skuteczne działanie patogenów    176
      5.7.5. Toksyny bakteryjne    178
      5.7.6. Unikanie mechanizmów obronnych gospodarza przez patogeny    181
      5.7.7. Choroby bakteryjne i ich objawy    182
      5.7.8. Profilaktyka chorób zakaźnych – szczepienia    183
      5.7.9. Leczenie chorób bakteryjnych – chemioterapeutyki    186
    5.8. Symbiozy bakterii z roślinami    191
      5.8.1. Symbiozy korzystne dla roślin    191
      5.8.2. Symbiozy niekorzystne dla roślin    193
  
  6. Genetyka prokariotów    197
    6.1. Organizacja genetyczna genomów prokariotycznych    197
      6.1.1. Budowa DNA    198
      6.1.2. Struktura chromosomów prokariotycznych    199
    6.2. Replikacja chromosomowego DNA    200
      6.2.1. Mechanizm replikacji chromosomu u bakterii    200
      6.2.2. Mechanizm replikacji chromosomu u archeonów    203
    6.3. Transkrypcja    204
      6.3.1. Geny i operony    204
      6.3.2. Rodzaje i funkcje RNA    205
      6.3.3. Mechanizm transkrypcji u bakterii    206
      6.3.4. Mechanizm transkrypcji u archeonów    208
    6.4. Translacja    209
      6.4.1. Kod genetyczny    209
      6.4.2. Rybosomy – budowa i funkcja    210
      6.4.3. Mechanizm translacji u bakterii    210
      6.4.4. Mechanizm translacji u archeonów    213
      6.4.5. Potranslacyjna obróbka białek    213
    6.5. Regulacja ekspresji genów    213
      6.5.1. Kontrola pozytywna i negatywna – aktywatory i represory    214
      6.5.2. Układy dwuskładnikowe    216
      6.5.3. Wyczuwanie liczebności    216
      6.5.4. Globalne systemy regulacji ekspresji genów    217
      6.5.5. Ryboregulacja    218
    6.6. Mutacje i naprawa DNA    219
      6.6.1. Typy mutacji i czynniki mutagenne    219
      6.6.2. Mechanizmy naprawy uszkodzeń DNA    220
      6.6.3. Regulon SOS    222
  
  7. Zmienność prokariotów i horyzontalny transfer genów    225
    7.1. Czynniki wpływające na zmienność genomów bakteryjnych    225
    7.2. Rekombinacja homologiczna i nieuprawniona    226
      7.2.1. Rekombinacja homologiczna    226
      7.2.2. Rekombinacja zlokalizowana    227
      7.2.3. Transpozycja    228
    7.3. Ruchome elementy genetyczne bakterii    230
    7.4. Plazmidy    230
      7.4.1. Ogólna charakterystyka i klasyfikacja plazmidów    231
      7.4.2. Wpływ plazmidów na strukturę genomów bakteryjnych    232
      7.4.3. Replikacja plazmidów    232
      7.4.4. Stabilność plazmidów    235
      7.4.5. Transfer koniugacyjny plazmidów    237
    7.5. Elementy transpozycyjne    238
      7.5.1. Klasyfikacja i struktura genetyczna autonomicznych TE    239
      7.5.2. Wpływ transpozonów na strukturę genomów i zmienność bakterii    240
      7.5.3. Regulacja częstości transpozycji    241
    7.6. Inne grupy ruchomych elementów genetycznych    242
      7.6.1. Kaspozony    242
      7.6.2. Elementy integrujące z DNA    242
      7.6.3. Mobilne introny i inteiny    244
    7.7. Horyzontalny transfer genów    245
      7.7.1. Mechanizmy horyzontalnego transferu genów    245
      7.7.2. Bariery horyzontalnego transferu genów    249
      7.7.3. Ruchome elementy genetyczne i HGT u archeonów    249
  
  8. Wirusy i inne niekomórkowe czynniki infekcyjne    251
    8.1. Ogólna charakterystyka wirusów    251
      8.1.1. Informacje wstępne    251
      8.1.2. Genomy wirusów    252
      8.1.3. Struktura cząstek wirusowych (wirionów)    253
      8.1.4. Oficjalna klasyfikacja wirusów    256
      8.1.5. Klasyfikacja wirusów według Baltimore’a    256
      8.1.6. Rozprzestrzenianie się wirusów    259
      8.1.7. Zakres gospodarzy i tropizm wirusów    260
      8.1.8. Cykl replikacyjny wirusów    261
    8.2. Wirusy infekujące bakterie    265
      8.2.1. Charakterystyka bakteriofagów i ich cykle infekcyjne    265
      8.2.2. „Wyścig zbrojeń” między bateryjnymi gospodarzami a ich wirusami    273
      8.2.3. Archeowirusy    277
    8.3. Czynniki subwirusowe    278
      8.3.1. Wiroidy    278
      8.3.2. Satelity    279
      8.3.3. Priony    280
    8.4. Znaczenie wirusów    281
      8.4.1. Znaczenie ekologiczne wirusów    281
      8.4.2. Znaczenie ewolucyjne wirusów    281
      8.4.3. Wirusy jako czynniki chorobotwórcze    282
      8.4.4. Zastosowanie wirusów    283
  
  9. Wykorzystanie drobnoustrojów prokariotycznych w przemyśle i ochronie środowiska    287
    9.1. Przemysłowe zastosowania mikroorganizmów    287
      9.1.1. Przemysł farmaceutyczny    288
      9.1.2. Przemył spożywczy    290
      9.1.3. Przemył chemiczny    293
    9.2. Wykorzystanie drobnoustrojów w rolnictwie    296
      9.2.1. Mikrobiologiczne środki ochrony roślin    296
      9.2.2. Mikrobiologiczna stymulacja wzrostu i plonowania roślin    297
    9.3. Zastosowanie mikroorganizmów w ochronie środowiska    298
      9.3.1. Bioremediacja    298
      9.3.2. Technologie oczyszczania ścieków    308
      9.3.3. Zagospodarowanie odpadów organicznych do produkcji biopaliw i bioenergii    311
  
  10. Metody stosowane w mikrobiologii    317
    10.1. Metody hodowlane    317
      10.1.1. Pożywki mikrobiologiczne    317
      10.1.2. Sterylizacja    321
      10.1.3. Metody posiewu mikroorganizmów na podłoża i inkubacji hodowli    324
      10.1.4. Metody izolowania czystych kultur i określania liczebności mikroorganizmów    326
      10.1.5. Klasyczne metody pracy z bakteriofagami    328
      10.1.6. Metody przechowywania mikroorganizmów i bakteriofagów    329
    10.2. Metody mikroskopowe    330
      10.2.1. Ogólne wprowadzenie do obrazowania w mikroskopie optycznym    330
      10.2.2. Techniki obserwacji stosowane w mikroskopii optycznej    331
      10.2.3. Wykorzystanie klasycznej mikroskopii optycznej w mikrobiologii    333
      10.2.4. Wykorzystanie mikroskopu epifluorescencyjnego i konfokalnego w badaniach prokariotów    334
      10.2.5. Mikroskopia elektronowa – zastosowanie w mikrobiologii    337
    10.3. Metody molekularne    338
      10.3.1. Genomika – metody sekwencjonowania DNA    338
      10.3.2. Metagenomika    339
      10.3.3. Transkryptomika, proteomika i metabolomika    340
  
  Polecana literatura i strony internetowe    341
  Addendum 1    343
  Addendum 2    347
  Skorowidz    353
RozwińZwiń